A hétfőt Antal Nimród első nagyjátékfilmje, a közönség- és fesztiválkedvenc Kontroll nyitja. Az alvási zavarokkal küzdő BKV-ellenőr története nem véletlenül ért el óriási sikereket: az izgalmas cselekmény és az emlékezetes karakterek mellett a budapesti metrómegállók is titokzatossá, érdekessé váltak, új színben tűntek fel. Második magyar filmje a jelenleg is forgó Viszkis lesz, amely Ambrus Attila aktív bankrablói éveit dolgozza fel, és aminek a forgatására mi is ellátogattunk, még nyár elején. Kedden egy 1967-es klasszikus kémthriller kerül műsorra Latinovits Zoltán gazdag munkásságából: a Sellő a pecsétgyűrűn, Mihályfi Imre rendezésében. A port.hu tartalomismertetője szerint „Borsy Kálmán az angol titkosszolgálatnak dolgozó Dr. Sávos irányításával harcol a német megszállók ellen. Schlicken, Gestapo-tiszt rájön, hogy Borsy ölte meg azt az embert, aki a letartóztatandók névsorát állította össze a németek számára.” A két részre bontott film második felét másnap este lehet megnézni, a további szereplők közt is a magyar színművészet legnagyobb alakjai láthatóak, például Várkonyi Zoltán, Gobbi Hilda és Halász Judit. Kedd este egyébként Ujj Mészáros Károly bemutatkozó nagyjátékfilmje, a Liza, a rókatündér is bepótolható.


Szerdán Gaál István 1965-ös filmjét, a Zöldárat vetítik, amelyben egy szegény családból származó, vidékről Budapestre érkező fiú (Tóth Benedek) szembesül az emberi kapcsolatok és politikai összefüggések bonyolult hálójával az ötvenes évek elején. A Zöldár Gaál István második nagyjátékfilmje, ezt csak az 1963-as Sodrásban előzte meg. Ezen a napon ismétlik Zomborácz Virág Utóéletét is - újabb elsőfilm a hét műsorkínálatában. A szorongó Mózest elhunyt apja szelleme kísérti, ez a szokatlan körülmény azonban közelebb hozza őket egymáshoz – apa és fia a túlvilágon keresztül, végre újra megérti egymást. Csütörtökön Goda Kriszta Kaméleon című filmjét vetítik, amely a 40. Filmszemlén megnyerte a Filmhu internetes közönségszavazását. Farkas Gábornak (Nagy Ervin) számos alteregója van, amelyekkel gazdag és magányos nőket csal csapdába, majd a pénzüket megszerezve eltűnik a színről. A fiatal táncosnő (Hámori Gabi) megkörnyékezése azonban nehezebbnek bizonyul eddigi eseteinél.

Kent Jones: Hitchcock/Truffaut

Péntekre magyar film hiányában a tavaly Cannes-ban debütáló Hitchcock/Truffaut című dokumentumfilmet ajánljuk. 1962-ben a két rendezőóriási nyolc napon keresztül beszélgetett a filmkészítésről és Hitchcock rendezői módszereiről, majd Truffaut négy évvel később megjelentette a legendás interjú írott változatát, amely a mai napig az egyik legfontosabb munka a filmes irodalomban. A dokumentumfilm ezt a pár napot követi végig, miközben olyan kortárs alkotókat is megszólít, mint David Fincher, Wes Anderson, vagy Martin Scorsese.

Tímár Péter: Csinibaba

Szombaton ismét hazai van műsoron: Kardos Ferenc Egy őrült éjszaka című filmje egy záróra utáni közért zárt, szürreális világát mutatja be, ahonnan a hirtelen betoppanó ellenőrök nem engedik haza az alkalmazottakat. A zárt térben nem lehet pontosan tudni, ki a besúgó, és ki az áldozat  – a beszoruló emberek mind a kinti társadalom egy-egy alakját mutatják be egy szimbolikus közegben. Vasárnap Tímár Péter retro-hullámot meglovagoló, kultikus musicalje, a Csinibaba kerül újra adásba. Simon bá’ hajhálója, Ki-Mit-Tud, táskarádió, Bajkonúr, Pepsi coca-cola Helsinkiben, és Sztálin elveszett mutatóujja sosem megy ki a divatból.

Augusztus 30., hétfő

Kontroll (Antal Nimród, 2003) Film Mánia, 00:25

Augusztus 31., kedd

Sellő a pecsétgyűrűn 1. rész (Mihályfi Imre, 1967) M3, 21:10

Liza, a rókatündér (Ujj Mészáros Károly, 2014) HBO2, 21:05

Szeptember 1., szerda

Zöldár (Gaál István, 1965) Duna Televízió, 21:35

Utóélet (Zomborácz Virág, 2013) Cinemax 11:25

Szeptember 2. csütörtök

Kaméleon (Goda Kriszta, 2008) Film+2, 21:00

Szeptember 3., péntek

Hitchcock/Truffaut (Kent Jones, 2015) HBO2, 23:05

Szeptember 4., szombat

Egy őrült éjszaka (Kardos Ferenc, 1970) M3, 20:10

Szeptember 5., vasárnap

Csinibaba (Tímár Péter, 1997) TV2, 15:45