A monostor gyermekei (r.: Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai)

A most megrendezett szarajevói filmfesztiválon több magyar gyártó is összefogott, hogy a hazai dokumentumfilmet közösen népszerűsítsék odakint, itthon pedig több támogatást és csatornát kértek a Filmalaptól. Az biztos, hogy fiatal és tehetséges dokumentumfilmesekből nincs hiány itthon, Zurbó Dorottya filmrendező rögtön két filmet is bemutat idén ősszel: A Könnyű leckék októberben érkezik, az augusztust pedig A monostor gyermekei, a bhutáni-magyar koprodukcióban készült filmje zárja, amit Arun Bhattarai oldalán készített.

A 16 éves Gyembo és húga, Tashi egy elzárt bhutáni falu buddhista monostorában élnek a szüleikkel, akik egész életükben a templomot gondozták. A buddhista hagyományőrzés és tradíció már csak az apa életében játszik fontos szerepet, a fiatalok sokkal szívesebben töltik az idejüket olyan dolgokkal, amivel a legtöbb Z generációs tini – interneteznek, zenét hallgatnak, videojátékoznak vagy fociznak – ráadásul Tashi a sportolással még inkább szembemegy a neme iránti elvárásoknak. Hogyan működik egy ilyen zárt közösség és a több ezer éves hagyományok megőrzése a Youtube és Facebook korában, mi lesz azokkal akik tovább ápolnák, és azokkal, akik viszont a modern, szabadabb világot választanák – ezekre keresi a választ a rendezőpáros.

Bemutató: augusztus 23. / Forgalmazó: Soldivision

Virágvölgy (r.: Csuja László)

Már a kezdetektől figyelemmel kísérjük Csuja László első nagyjátékfilmjének útját, kint jártunk a forgatáson és a film csehországi világpremierjén is. A Virágvölgy a Filmalap Inkubátor programjának keretében fogant, idén júliusban pedig a rangos Karlovy Vary-i Filmfesztiválon debütált, ahol kivívta az East of West szekció különdíját. Nem sokkal később a Palicsi Nemzetközi Filmfesztiválon is sikerrel szerepelt, ahol a Párhuzamok és Ütközések elnevezésű szekcióban kapta meg a kritikusok díját.

A road-movie és a tinifilm elemeit is keverő történet két főhőse Bianka, a lakótelepi vadóc (Berényi Bianka) és szellemi sérült Laci (Réti László) párosa, akik napjaink Boney és Clyde-jaként menekülnek a törvény elől – csakhogy nem egy zsák lóvéval, hanem egy elrabolt kisbabával a hónuk alatt. A fiatalok az impulzus-szerű bűncselekményt követően a nagyvárosi lakótelep fullasztó világából egy idillikus, vidéki környezetben kötnek ki, ahol egy lakókocsiban próbálnak meg új életet rögtönözni maguknak - kíváncsian várjuk kalandjuk itthoni fogadtatását.

Bemutató: augusztus 30. / Forgalmazó: Elf Pictures

Tegnap (r.: Kenyeres Bálint)

Kenyeres Bálint rendező izzasztó utazásra invitál a marokkói sivatag mélyére és az üzleti ügyben Afrikába látogató főhős (Vlad Ivanov) fokozatosan megbomló elméjébe. A napsütéses noirként definiált film tulajdonképpen egy nyomozás története, amelyben az ötvenes éveit taposó főhős hamar elfeledkezik eredeti céljáról, és rég eltűnt szerelme nyomába ered.

A Tegnap rendezője a formailag virtuóz kisfilmjeivel kivételesen nagy feltűnést keltett: a Zárás Velencei filmfesztiválon debütált, a Before Dawn-t meghívták a cannes-i versenyprogramba, majd Sundance-ben különdíjat nyert. A repülés története szintén Cannes-ban mutatkozott be. Ezek után nagy kíváncsisággal fogunk beülni Kenyeres Bálint régóta esedékes, nemzetközi koprodukcióban megvalósult, nemzetközi színészgárdát felvonultató nagyjátékfilmes bemutatkozására. Szeretnénk mi is elveszni a sivatagban és a főhős emlékeiben.

Bemutató: szeptember 6. / Forgalmazó: Mitte Communications

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály)

Azt tudjuk, hogy sosem volt egyszerű kamasznak lenni, ám a digitális korszak egy új veszéllyel is fenyegeti az igencsak sérülékeny életszakaszban lévő fiatalokat: ez az online bullying, vagyis az internetes zaklatás jelensége, ami Schwechtje Mihály filmjében is központi szerepet játszik. Az első magyar tini-thriller nemcsak rendhagyó (emoticont is tartalmazó) címével, hanem egy, a japán rajzfilmek képi világát idéző videoklippel is felhívta magára a figyelmünket.

A történet főhőse Eszter, az anime-rajongó kamaszlány, aki szinte kívülállóként próbálja átvészelni a középiskolai mindennapokat. Egyedül kedvenc angol tanárának figyelmére vágyik, azonban a férfi egy nap otthagyja az iskolát. A lány így kénytelen szembenéznie korosztályával, de nem képes elengedni a tanárát sem, így az interneten veszi fel a kapcsolatot a férfival, de az üzenetváltások egyre furcsábbá válnak.

Bemutató: szeptember 13. / forgalmazó: Vertigo Média

Napszállta (r.: Nemes Jeles László)

Nemes Jeles László nehéz helyzetből folytatja a filmkészítést: rögtön az első egész estés munkájával, a Saul fiá-val Oscart nyert. Innen hogyan lehet továbblépni? A legjobb, ha hagyjuk most a díjból fakadó lehetetlenül nagy elvárásokat, és csak magára a filmre, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveibe kalauzoló Napszálltá-ra koncentrálunk. Az operatőr ismét Erdély Mátyás, és ismét lenyűgöző látványvilágra számíthatunk. Sárgás színezetű képeken elevenedik meg a korabeli budapesti forgatag: együtt nyelhetjük majd a port a főszereplővel, és csodálkozhatunk rá az akkori világ egyik legszebb városára, amelyen a XX. század rengeteg sebet ejtett.

Jakab Juli lesz az új Röhrig Géza, ezúttal a fiatal színésznő nyomába szegődik a kamera. Leiter Íriszt alakítja, aki sok év után tér vissza Budapestre, és eléggé barátságtalan fogadtatásban részesül a családja egykori kalapszalonjában, amit most már egy idegen férfi (Vlad Ivanov) igazgat A történetet homályban tartják az alkotók, annyit lehet tudni, hogy a fiatal lány az eltűntnek hitt bátyja nyomába ered, és egy sötét titok tárul fel előtte. Izgalmas és látványos korszakba visszarepítő, a civilizáció összeomlásáról szóló Napszállta a rangos velencei filmfesztivál versenyprogramjában debütál szeptember elején.

Bemutató: szeptember 27. / Forgalmazó: Mozinet

Volt egyszer egy téka (r.: Csizmazia "Cheese" Gábor)

A részben közösségi finanszírozásból készült dokumentumfilm a video kölcsönzés hőskorának állít emléket, és elsőként a miskolci CineFesten mutatkozik be. Az idei év elejéig a Corvin moziban működő Odeon videotéka bezárása ihlette meg Csizmazia "Cheese" Gábort és alkotótársait, hogy létrehozzák a 80-as években virágzó, majd az elkövetkező évtizedekben lassan elhalványuló videó kölcsönzés mementóját filmes formában.

A 90 perces dokumentumfilmben egykori tékások, törzstagok és kölcsönzőkben gyakran megforduló filmesek szólalnak meg, akik a tékák letűnt világról és a videokazetták reneszánszáról is mesélnek.

Bemutató: szeptember 27. / Forgalmazó: Vertigo Média

Paraziták a Paradicsomban (r.: Kasvinszki Attila)

Egyre fokozódó kapcsolati drámával, elharapodzó őrülettel és a háttérben lebegő társadalomkritikával kecsegtet a szintén szeptember legsűrűbb napján érkező Paraziták a Paradicsomban. Kasvinszki Attila az állami filmtámogatási rendszeren kívül adaptálta vászonra Marius von Mayenburg Paraziták című darabját. A részben Olaszországban is forgatott film főszereplői Marozsán Erika, Kovács Krisztián, akik egy házaspárt alakítanak a történetben. A férfi tolószékbe kényszerült egy korábbi baleset során, a feleség gondoskodik róla.

Egy napon azonban betoppan a négy évvel korábbi baleset okozója, Rába Roland alakításában. A férj állapotáért felelős ketrecharcos ráerőlteti a párra a segítségét. A szituációt bonyolítja, hogy a feleség mentális problémákkal küszködő húga is beköltözik hozzájuk, a káosz pedig végképp elszabadul, amikor az ő férje is megérkezik, hogy hazavigye a nőt.

Bemutató: szeptember 27./ Forgalmazó: SaltCave Entertaiment

Granny Project (r.: Révész Bálint)

Zurbó Dorottya mellett egy másik fiatal dokumentumfilmes is bemutatkozik ősszel: Révész Bálint, egy német és egy angol barátjàval hét évvel ezelőtt bekapcsolta a kamerátját és beszélgetni kezdett a saját nagymamájával. Az eredmény egy játékos és kreatív dokumentumfilm lett a múlt feldolgozásáról, egy eltűnő generációról és az unokákról, akik nem akarják őket elfelejteni. (Beszélgetésünk az alkotókkal itt olvasható.)

A nagyik összehozása a három nemzetiségű fiúnak köszönhető: a náci Németországban felnövő, a magyar holokausztot túlélő, és az angol hadseregben kódfejtőként dolgozó nagyi története önmagában is megállja a helyét, egymás mellé rakva, és a fiúk játékosságával ötvözve egy még izgalmasabb és személyesebb időutazás született belőle.

Bemutató: szeptember vége frissítve: november 1. / forgalmazó: Elf Pictures

Összeállításunkat hamarosan folytatjuk az októberben érkező filmekkel!

Borítókép: Napszállta / Tegnap / RLSM :) / Virágvölgy