Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók legfrissebb film- és sorozatkínálatából ajánlunk olyan darabokat, amiket megnézésre érdemesnek, vagy egyenesen kihagyhatatlannak tartunk. A Netflix, az AppleV+, az HBO Max, az Amazon Prime, a Cinego és a Filmio kínálatából szemezgetünk. A cikket Babos Anna, Pozsonyi Janka és Varga Dénes állította össze.

 

Minden, ami lélegzik (All that Breathes)

Hol és mikor? HBO Max és február 7.

 

2022 legtöbb díjjal elhalmozott dokumentumfilmje emberek és állatok kapcsolatát tárja fel egy indiai testvérpár történetén keresztül. A szmogban úszó Új-Delhiben élő fiúk sérült kányákat mentenek, egész életüket ezeknek a madaraknak szentelik, de tisztelettel és odafigyeléssel fordulnak minden élőlény felé. A Minden, ami lélegzik egy bámulatosan fényképezett, elgondolkodtató dokumentumfilm az ember és természet egymástól való függéséről, a kapcsolatról, ami a haldokló ökoszisztémánk egyetlen kulcsa lehet. Shaunak Sen filmje nagy esélyesként száll versenybe az Oscar-díjért is.

 

Kaland

Mikor és hol? Filmio és február 9.

 

Dr. Kádár Péter karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű- minden adott lenne a boldogságához. Nem is sejti, hogy amíg az ő kinevezését ünneplik egy klinika vezetőjeként, addig fogadott fia, Zoltán, akit hűségesnek kollégájának is hitt, szökésre készül Annával. Amikor a professzor értesül a viszonyról, súlyos alkut köt a csábítóval, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja. Márai Sándor színdarabját 1940-ben mutatták be először, és rögtön óriási siker lett, 2011-ben pedig Sipos József döntött úgy, hogy filmre viszi a művet, a főszerepben Gerd Böckmann német színésszel, Csányi Sándorral, Marozsán Erikával, Eperjes Károllyal és Törőcsik Marival.

 

Veszélyes lehet a fagyi

Hol és mikor? Filmio és február 16.

 

2022 egyik legjobb magyar filmje, Szilágyi Fanni mozis bemutatkozása egy mágikus realista köntösbe bújtatott testvérdráma, ironikus és elgondolkodtató történet egy ikerpárról, akik azon kívül, hogy ugyanúgy néznek ki, szinte mindenben különböznek egymástól. Stork Natasa megduplázott játéka már önmagában a tavalyi év egyik színészi csúcsteljesítménye, erre rakódik rá Szilágyi Fanni és Lányi Zsófia nagyszerűen kidolgozott, az élet apróságait és a másokról kialakított prekoncepcióinkat felnagyító és kifordító forgatókönyve. A magyar film új hangjaira kíváncsi nézőknek, testvéreknek és egykéknek, fiúknak és lányoknak, vagyis minden nyitott szívű nézőnek erősen ajánljuk a Fagyit, ígérjük, nincs benne semmi veszélyes.


Helló, holnap! (Hello Tomorrow!)

Hol és mikor? AppleTV+ és február 17.

 

Az AppleTV+ legújabb sci-fi sorozatában a technikai vívmányokkal és izgalmas ígéretekkel teli távoli jövő már az 50-es évek Amerikájában elkezdődik. Ebben a színes, robotizált világban ajánlja a Holdra költözés lehetőséget egy elszánt, de sötét titkokat rejtegető utazóügynök (Billy Crudup), az új világ, az űrben való újrakezdés lehetősége pedig megbabonázza a város közösségét. A tízrészes sorozat a nézőinek is sokat ígér: egy retro-futurista paradicsomban elmesélt fordulatos történetet, amit egy nagyszerű szereplőgárda is megtámogat. Izgatottan várjuk ezt az utazást.

 

Simlisek (Sharper)

Mikor és hol? AppleTV+ és február 17

 

David Mamet szélhámosfilmjeit emlegetik az amerikai kritikusok a Simlisek kapcsán, ami kiváló ajánlólevél, hiszen ritkán tudja egy film olyan erősen megkavarni és elbizonytalanítani a nézőjét, mint a House of Games. Persze azt is hozzáteszik, hogy elmarad Mamet remekműveitől, de az átverések labirintusába így is szívesen belépünk, főleg ha olyan remek színészek várnak bent, mint Julianne Moore, Sebastian Stan vagy a milliárdost alakító John Lithgow, akinek a pénzére megy ki a játék. A Simlisek Benjamin Caron rendező első nagyjátékfilmje, aki a tavalyi év egyik legjobb sorozatának, az Andorrnak jegyezte három epizódját.


Eugene Levy, a kedvetlen utazó (The Reluctant Traveler)

Mikor és hol? AppleTV+ és február 23

 

Az utazós doku-sorozatok általában olyan főszereplővel futnak, akiknek lételemük a felfedezés, gondoljuk csak Michael Palinra vagy Anthony Bourdainre. Kivételek persze mindig vannak, és az Amerika Pite-sorozattal azonosított, de annál jóval változatosabb karriert maga mögött tudó Eugene Levy is úgy fog bele a világ legszebb vidékeinek felderítésébe, a finn sarkvidéktől a Costa Rica-i esőerdőig, hogy igazából nem vonzza az egzotikum és a kaland. Ez lehet persze egy felvett póz is a műsor kedvéért, és az előzetes alapján igencsak luxuskörülmények között lép ki a komfortzónájából, de mi bízzunk benne, hogy a szépen fényképezett tájakon túl őszinte vergődést, magával ragadó rácsodálkozásokat és valódi határátlépéseket is kapunk majd a sorozattól.

 

Délibáb

Mikor és hol? Filmio és február 23.

 

Valószínűleg nincs olyan ember, aki a Délibábot tartja Hajdu Szabolcs legjobb filmjének, viszont mindenképpen figyelemre méltó állomás a rendező életében: itt került a legközelebb a műfaji filmkészítéshez, ugyanis ez egy hortobágyi western, vagyis hát eastern, amelyben erős hangulatú képek segítségével válik börtönné a végtelennek tetsző puszta. A bundabotrány elől menekülő focistát, a Jim Jarmuschnál is megfordult Isaach de Bankolé alakítja, már csak az általa eljátszott szótlan hőskarakter miatt is érdemes megnézni a Délibábot, aki a Kossuth rádió szignáljára lép be a vidéki kocsmába. A filmet a gyártási körülményei is érdekessé teszik, ez volt az utolsó olyan Hajdu-produkció, amely állami támogatásból jött létre, azóta független filmekben gondolkodik a rendező.