Akár bevallja magának, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában hozott döntéseit. Filmünk egy felnövéstörténet, főszereplőink Marci és a 12.c osztály többi tagja: Franciska, Juli, Renátó, Ádi, Gigi, Nóri, Benett, Geri, ők 2011-ben elballagnak a gimnáziumból. Az érettségi bankettet követően mindenki elindul a saját felnőtté válása útján. Egyesek tovább tanulnak, mások dolgozni mennek.

A fiatalok a film elején egy összetartó haveri társaságot alkotnak. Az iskolából kikerülve szerteszét indulnak a „nagyvilágba” és próbálják megvalósítani elképzeléseiket és álmaikat, pont úgy ahogy mi is tettük. Aztán napjaink aktuális kihívásaival néznek szembe, így a film könnyedsége mellett hiteles problémákat is felvet” – nyilatkozta Romwalter Judit, a film egyik producere.

Babos Tamás operatőr, Kádár László rendezőasszisztens, Romwalter Judit producer, Balogh Emese naplóvezető, Kerékgyártó Yvonne / fotó: Chripkó Lili

Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük egy generációs film sok bulival és zenével. „Minden filmemnél meghatározó az a helyszín, ahol a történet játszódik, az Együtt kezdtük egyik főszereplője maga a Balaton-felvidék. Nagyon várom, hogy az elmúlt hónapokban, próbák során összekovácsolódott színészekkel a Badacsony környéki helyszíneken alkossuk meg a film főbb jeleneteit és Babos Tamás kameráján keresztül megörökítsük azt a szépséget, aminek a történetben is dramaturgiai szerepe van” - mondta el a rendező.

Kerékgyártó Yvonne 2012-ben végzett az SzFE-n. 2011-12-ben a potsdami Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf hallgatója volt. Első nagyjátékfilmje, a Free Entry rendezői különdíjat nyert az SXSW filmfesztiválon. 2020-ban Magyar Filmdíjra jelölték a Hartung Attilával közösen írt FOMO – Megosztod, és uralkodsz forgatókönyvéért.

A filmet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István és Maruszki Balázs társíró forgatókönyve alapján Kerékgyártó Yvonne rendezi. A film producerei Romwalter Judit és Pék Csaba. Az operatőr Babos Tamás, a vágó Duszka Péter, a látványtervező Valcz Gábor.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Együtt Kezdtük Film Kft. gyártásában készül, Koproducere a Sparks Kft., médiatámogató az RTL Magyarország, magyarországi forgalmazó az InterCom Zrt.

címlapkép: Kerekes Éva / fotó: Chripkó Lili