Antal Nimród hosszasra nyúlt hollywoodi kitérőjét (Elhagyott szoba, A szállítmány, Ragadozók, Metallica: Through the Never) követően ismét Magyarországon forgatott, ráadásul nem is akármilyen produkció kedvéért tért vissza a hazai filmgyártás világába: a Viszkist a 90-es és a korai 2000-es években nagy médiaszenzációt kiváltó bankrabló, Ambrus Attila élettörténete inspirálta. A film igazi álomprojekt Antal Nimród számára (sok más érdekesség melett erről is mesél ezen a beszélgetésen). A rendezőt saját bevallása szerint régóta izgatta az egykori jéghokis sztorija, aki a rablások során nemcsak hogy nem bántalmazott senkit, de mindig udvariasan viselkedett a bankok alkalmazottaival és kedvenc italán, a whiskey-n kívül talán csak a hírnevet szerette jobban.

A látványos akciójelenetekben bővelkedő, 1,1 milliárd forintos költségvetésből forgatott alkotás Ambrus Erdélyben töltött gyermekkorától indulva, sikertelen jéghokis karrierjén keresztül, a fővárosban elkövetett merész bankrablásokig és az őrizetből való megszökéséig követi nyomon a magyar Robin Hoodként emlegetett bankrabló életét. Antal Nimród forgatókönyve a megtörtént eseteken alapul, de fikciós elemekkel is dúsítja a történetet. A forgatás 70 napon keresztül, Vácott, Székesfehérváron, Budapesten és Nagykátán zajlott, utóbbi helyszínre mi is kilátogattunk, ahol a film alkotóival és szereplőivel is beszélgettünk. A rendező akkor elmondta: ,,szórakoztató közönségfilmet akar készíteni, és szerinte ehhez megtalálta a tökéletes történetet, ami akciótól komikumig mindenféle attrakcióra lehetőséget kínál”.

Szalay Bence

A nagyszabású akciójeleneteket a főváros több pontján, a Boráros téri aluljáróban, Csepelen, a hajmeresztő autósüldözést pedig a Keleti pályaudvarnál vették fel. Az operatőri munkáért Szatmári Péter (Liza, a rókatündér, Kincsem) felel, akinek a legújabb kameratechnológiák álltak a rendelkezésére a látványvilág megteremtéséhez. A film producere Hutlassa Tamás, már a Kontrollon is együtt dolgozott Antal Nimróddal. Elmondta, a film célja nem az, hogy ítélkezzen Ambrus tettei felett, hanem a rabós-filmek műfaji sajátosságainak megfelelő, népszerű és ezáltal közönségcsalogató karaktert látnak személyében.

Szalay Bence és Klem Viktor 

A címszerepet az elsőfilmes Szalay Bence alakítja. A színész a forgatáson tett látogatásunkkor elárulta a Filmhunak, hogy bár többször is együtt vacsorázott Ambrus Attilával, a rendező tanácsára nem próbálta meg imitálni a valódi Viszkis gesztusait, inkább saját interpretációjában értelmezi a karakterét a kamerák előtt. A női főszerepet, Ambrus szerelmét az Aglajából ismert Móga Piroska játssza. Schneider Zoltán a bankrabló nyomában járó nyomozóként, Csuja Imre pedig Ambrus nagybátyja, Miki alakjában tűnik majd fel a vásznon.

Szalay Bence és Móga Piroska

A Viszkis november 23-tól lesz látható a mozikban.

Fotók: InterCom