Szeptember 4-én kezdődik, és szeptember 11-ig tart a BKFM, amelynek programjáról már több hírben is beszámoltunk: ingyenes, szabadtéri vetítéseket tartanak a Bazilika előtt, restaurált magyar filmek tömkelegére lehet majd beülni, megemlékeznek a rendszerváltás 30. évfordulójáról és számos sztárvendég is ellátogat Budapestre, például Pierre Richard, Udo Kier vagy Michael Nyman. Ezúttal a vállaltan szubjektív ajánlónk következik.

Örökség (Mészáros Márta, 1980)

Mészáros Márta az utóbbi években ismét reflektorfénybe került: Aurora Borealis - Északi fény című filmjét nagy sikerrel vetítették a hazai mozik, szerte a világon retrospektív sorozatokat tartanak az életművéből, 2019 elején az Arany Medve-díjas Örökbefogadás-t ismét levetítették a Berlinárén, és most a filmmaraton is a rendező egyik művével nyitja meg a kapuit. A 40-es években játszódó Örökség-ben egy dúsgazdag, meddő feleség (Monori Lili) felkéri a zsidó származású barátnőjét, hogy őt ejtse teherbe a férje. A barátnőt a francia szupersztár, Isabelle Huppert játszotta el. A nyitógálán a film felújított változatát vetítik le Mészáros Márta és Ragályi Elemér jelenlétében.

Isabelle Huppert és Monori Lili az Örökségben (fotó: Filmarchívum)

Időpont: szeptember 4., 19:00
helyszín: Uránia

Butch Cassidy és a Sundance kölyök (George Roy Hill, 1969)

Tragédia, de közben derűssé és mosolygóssá teszi az embert. A vadnyugat leghíresebb bankrabló-párosáról, tágabb értelemben egy legendás korszak végéről szól, de közben odáig merészkedik, hogy pár percre átvált zenés filmbe, és arról énekelnek benne, hogy az esőcseppek állandóan a fejükre esnek. A film mesteri módon ötvözi az egymással kibékíthetetlennek tűnő hangulati elemeket, közben pedig bármit is csináljon Paul Newman és Robert Redford - vonatrablás, civakodás vagy éppen ugrás egy szakadékba - nagyszerű érzés együtt tölteni velük az időt. A westernrajongók idén el vannak kényeztetve, A hét mesterlövész-t és A jó, a rossz és a csúf-ot is vetítik a maratonon.

Katherine Ross és Paul Newman a Butch Cassidy és a Sundance kölyökben

időpont: szeptember 7., 14:00
helyszín: Toldi mozi

Kínai negyed (Roman Polanski, 1974)

Polanski remekműve egy szövevényes nyomozáson végigvezetve mesél emberi hitványságról, korrupcióról, Los Angeles bűnben fogant nagyságáról. Jack Nicholson személyében megkapjuk a film noirok gúnyolódó, pimasz magánnyomozóinak mintapéldányát, aki minden cinikus megjegyzésével azt üzeni, hogy ő már látott mindent, őt már nem lehet meglepni. Aztán persze kénytelen lesz szembesülni önteltsége következményeivel. Mindegy, hanyadszorra ül le elé az ember, a vége mindig egy kiütéssel ér fel, hogy aztán még sokáig visszhangozzék a fejünkben a film legendás zárómondata.

Faye Dunaway és Jack Nicholson a Kínai negyedben

időpont: szeptember 7., 18:30
helyszín: Uránia

Eszkimó asszony fázik (Xantus János, 1984)

Xantus János posztmodern melodrámája megkapó stílusban mesél szerelemről, önpusztításról, elvágyódásról, a budapesti underground közegen kívül is szexszimbólummá emelte a Trabant énekesnőjét, Méhes Mariettát és emlékezetes szerepben tűnik fel benne a híres lengyel színész, Boguslaw Linda. Kultikus státuszba emelkedett a nyolcvanas években, többek között a zenéje miatt: Trabant, a Balaton együttes, Víg Mihály és Hobo dalai csendülnek fel benne. A vetítés után közönségtalálkozó is lesz Vető János, Szemző Tibor, Szomjas György, Másik János, Víg Mihály és Varga Balázs részvételével.

Méhes Marietta az Eszkimó asszony fázikban (fotó: Jávor István)

Időpont: szeptember 6., 18:00
helyszín: Toldi

Marketa Lazarová (Frantisek Vlácil, 1967)

Hiba lenne a régi kedvencek újrázására szűkíteni a filmmaratonos látogatásainkat. Egy eddig elkerült klasszikus felfedezése ugyanakkora örömet okozhat. Nekünk például korábban kimaradt a Marketa Lazarová című cseh középkori történelmi film, amely lenyűgöző látványvilággal mesél a pogányság és a kereszténység összecsapásáról. Előszeretettel hasonlítják az Andrej Rubjlov-hoz, de annál jóval erőszakosabb, a Dvdbeaver szerzője egyenesen „kísérleti akciófilmnek” nevezi. Az apácának készülő, de haramiák által elrabolt és megerőszakolt főszereplőt Magda Vásáryová alakítja, aki személyesen is itt lesz a rendezvényen, a Sörgyári capriccio vetítése előtt fog beszélgetni Kerekes Vicával.

Magda Vásáryová a Marketa Lazarovában

Időpont: szeptember 5., 13:30
helyszín: Toldi

Édes Emma, Drága Böbe (Szabó István, 1991)

A nyolcvanas években elkészített, Klaus Maria Brandauer nevével fémjelzett történelmi trilógiája után Szabó István figyelme a jelen felé fordult. 1991-ben pillanatképet rögzített a rendszerváltás utáni felfordult magyar társadalomról. A változások két vesztesét, az addig orosztanárként dolgozó Emmát és Böbét tette meg főszereplőnek, akiket most rendszeresen gúnyolnak kollégáik és sietve képzik át őket angoltanárrá. Elkeseredett küzdelmük a 30 évvel ezelőtti történelmi események nem várt utóhatásaira, az eufória utáni hétköznapok nehézségeire emlékeztet. A zárógálát megtiszteli jelenlétével Szabó István rendező és az egyik főszereplő, Johanna ter Steege.

Johanna ter Steege és Börcsök Enikő az Édes Emma, drága Böbében

Időpont: szeptember 11., 20:00
helyszín: Uránia