Ebben az évben is közel 50 magyar premierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: iskola- és debütfilmek, lélektani horror, nagyszabású történelmi sorozat, rendhagyó portré- és dokumentumfilmek, zenés-romantikus Demjén-mozi táncbetétekkel – ez lesz 2024 a magyar mozikban és képernyőn.

 

FEKETEPONT (r.: Szimler Bálint) 

Rév Marcell és Szimler Bálint a forgatáson / Fotó: Dan Spiegelmann

Miről szól? Szimler Bálint első nagyjátékfilmje személyes élményekből szőtt, iskolai közegben játszódó történet, melynek főhősei egy alsós diákfiú és egy tanárnő. A filmet 2023 nyarán, közösségi finanszírozásból, állami támogatás nélkül forgatták le egy zuglói általános iskolában. Operatőre Rév Marcell, többek között ő, de a rendező, valamint Osváth Gábor producer és még több hazai gyártócég is rakott saját pénzt a filmbe.

Miért várjuk? 2023-ban bebizonyosodott, milyen jó, ha egy magyar film arról szól, milyen nekünk itt és most Magyarországon, és Szimler filmjétől is ezt várjuk. Arról nem beszélve, hogy az egyik legkarakteresebb világú magyar rendezőről van szó, akitől már nagyon régóta vártuk a nagyjátékfilmet, ráadásul az a hír járja, hogy a Feketepontban Rév Marcellen kívül Szimler más régi tettestársai is felbukkannak. 

Mikor jön? 2024-ben.

 

JANUÁR 2 (r.: Szilágyi Zsófia)

 
Szilágyi Zsófia Velencében

Miről szól? Klára különköltözik a férjétől. Barátja, Ági segít neki. Összesen hét kört tesznek meg kocsival. Bár minden alkalommal ugyanazt az utat teszik meg oda és vissza, mégis minden kör más. Ha Szilágyi Zsófia előző filmjéből, a Cannes-ban díjazott Egy napból indulunk ki, a Január 2 kocsikázásai egyre feszültebbé fognak válni, a rendező nagyon ért ahhoz, hogy a hétköznapok eseményeit fojtogatóvá, thrillerszerűvé tegye. Aztán persze az is lehet, hogy teljesen más irányba viszi el a történetet.

Miért várjuk? Az előző évtized egyik legjobb rendezői bemutatkozása volt a Szamosi Zsófia főszereplésével készült Egy nap. Aztán teltek az évek, és nem érkezett hír a következő filmről, félő volt, hogy egy nagy tehetség veszik el. Ezért is örültünk különösen, hogy a Velencei Filmfesztivál felkarolta Szilágyi Zsófia filmtervét. Az év eddigi legfontosabb magyar filmes híre, hogy megvan rá a pénz, és februárban indul a forgatás.

Mikor jön? A nemzetközi premier a 81. Velencei Filmfesztiválon lesz szeptemberben.

 

HUNYADI – A HOLLÓ FELEMELKEDÉSE

 

Miről szól? Hunyadi János hősies, harcos, kalandokkal teli életét eleveníti meg a Bán Mór népszerű regény-folyamán alapuló sorozat. Hunyadi körül botrányok, politikai játszmák, nemesi családok közötti összeesküvések zajlanak, de legerősebb szövetségese a felesége, Szilágyi Erzsébet. Az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget indít, hogy meghódítsa és leigázza Európát, Hunyadi azonban minden esélytelensége ellenére döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, útját állva a török inváziónak. 

Miért várjuk? Márciusban érkezik minden idők legdrágább magyar filmje, a Most vagy soha!, aztán az év végén tovább emeli a tétet minden idők legdrágább magyar sorozata, a Hunyadi (20 milliárd forint felett tart a költségvetése): több száz színészt és statisztát mozgat, alkotói a legnagyobbakhoz mérhető látvánnyal és eposzi hangvétellel kecsegtetnek. A főszereplőt alakító Kádár L. Gellért és a feleségét játszó Rujder Vivien belevaló főszereplő-párosnak tűnik, epizód-rendezőként pedig a jónevű nemzetközi szakemberek mellett magyar tehetségek, Szász Attila és Nagypál Orsi is dolgoznak rajta. Tudjuk, ez sorozat, nem film, így alapból nem tárgya a válogatásunknak, de kivételt tettünk vele, hiszen a várakozások óriásiak, és ezt tényleg mindenki nézni fogja – természetesen mi is.

Mikor láthatjuk? Valószínűleg 2024 utolsó hónapjaiban mutathatják be a TV2 műsorán.

 

KURTÁG (r.: Nagy Dénes)

Forog a Kurtág-film - forrás: Éclipse Film

Forog a Kurtág-film – Forrás: Éclipse Film via Papageno

Miről szól? A februárban 98. születésnapját ünneplő Kurtág György napjaink legismertebb kortárs zeneszerzőinek, a világháború utáni avantgárd nemzedék kiváló képviselőinek egyike. A 2015-ben Franciaországból hazaköltözött mester sokszor bonyolultnak tűnő zenéjét és különleges személyiségét fogja közel hozni ez a nagyszabású dokumentumfilm, amely az élete fontos helyszíneire is elvezeti a nézőt, a magyar helyszíneken túl például szülővárosába, Lugosra, Herkulesfürdőre, ahol gyerekkora egy részét töltötte, de a film Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Olaszországban és Izlandon is forgott. 

Miért várjuk? A Természetes fény Ezüst Medve-díjas rendezője, Nagy Dénes és az Egy nő fogságban című Európai Filmakadémia díjra jelölt film producere, Ugrin Julianna készít dokumentumfilmet a világ egyik legnevesebb kortárs zeneszerzőjéről. Miért ne várnánk? 

Mikor jön? A premier a fesztiválszereplésektől is függ, de reméljük, idén már láthatjuk. 

 

PIPÁS PISTA-FILM (r.: Goldberg Emília)

 

Miről szól? Az egyelőre cím nélküli film a 1930-as évek hírhedt tanyavilági bérgyilkosa, Pipás Pista életének egy időszakába ad betekintést. A nőként született, de férfiként közismertté váló Pipás börtönbe kerülése utáni egy évet meséli el. A börtönben megismerkedik egy Irma nevű református tanítónővel, és ez a találkozás mindkettőjük életére meghatározó hatással van. A film egyik fontos jelenete tiszavirágzás közben fog játszódni, amit nagy szerencsével tudott lefilmezni a stáb.

Miért várjuk? Pipás Pista élete nagyvászonra kívánkozik, korábban már több alkotó is tervezett filmet forgatni belőle, mostanság pedig különösen aktuális. Itt persze csak egy kis szeletét kapjuk meg az életének, de ennek is örülünk, hiszen ez egyedi megközelítést adhat, és elég nagy teret kaphat a két nő különös kapcsolata. A szereposztás szenzációs: Török-Illyés Orsolya alakítja a bérgyilkost, Stork Natasa pedig a tanítónőt.

Mikor jön? Az utómunka folyik jelenleg, az év második felére tervezik a bemutatót.  

 

HOLNAP MEGHALOK (r.: Cibulya Nikol)

 

Miről szól? Független horrorfilmet készít Cibulya Nikol, az Irinyi és a Mária Terézia szül című rövidfilmek alkotója, akinek ez az első nagyjátékfilmje. A készülő film főszereplője a terhes Irma, aki elhívja testvérét és barátnőjét a hétvégi házukba. A lány nem akar egyedül maradni, mert az az érzése támadt, hogy másnap meghal. A megmagyarázhatatlan események pedig egyre sűrűsödnek.

Miért várjuk? Ha azt halljuk, magyar horror, rögtön izgatottak leszünk, ideje lenne már ebben a zsánerben is látni egy jó hazai filmet. Jelen pillanatban kevés információ tudható a Holnap meghalokról, így marad a találgatás: a leírás alapján lélektani horrort sejtünk, és kíváncsiak vagyunk, a megmagyarázhatatlan események vajon egy természetfeletti szálra utalnak? A film főszereplői Kurta Niké, Meyer Lili, Kerekes Márton, Baki Dániel és Makranczi Zalán.

Mikor jön? Fesztiváloztatni szeretnék először, aztán a tervek szerint szeptemberben érkezik a magyar mozikba. A filmet a Vertigo Média gyártja és forgalmazza.

 

A KAPUS HALÁLA (r.: Siflis Zoltán)



Miről szól? A film a szabadkai születésű Siflis Géza labdarúgó életútját és halála titokzatos körülményeinek a feltárására vállalkozik. Siflis a kezdetekben a szabadkai SAND Subotica csapatában védett, innen szerződött a Ferencvároshoz, majd az Újpest FC együttesében játszott. Öt alkalommal szerepelt a jugoszláv válogatottban, 1928-ban részt vett az Amszterdamban megrendezett olimpiai játékokon. Majd egy nap az AVH érkezik érte és az Andrássy út 60. szám alatti pincebörtönbe szállítják, ahonnan nem kerül ki élve. 

Miért várjuk? Siflis Zoltán saját távoli rokona utolsó évei és halála után kutat ebben az oknyomozó és tényfeltáró portréfilmben, és igyekszik megtudni a feledés homályába veszett fradista labdarúgó életének tragikus végkifejletét és annak hátterét, indokait. 

Mikor jön? 2024 tavaszán láthatjuk. 

 

HOGYAN TUDNÉK ÉLNI NÉLKÜLED? (r.: Orosz Dénes) 

 

Miről szól? A Törőcsik Franciska és Ember Márk főszereplésével készülő, Demjén Ferenc örökzöld slágereire felfűzött zenés mozifilm felvételeinek első szakasza tavaly decemberben kezdődött és január elején még zajlik. A film két idősíkon, a mában, illetve a 90-es évek elején játszódik. Egyik főhőse az élet minden területén megrekedt harmincas énekesnő, aki rábukkan édesanyja régi leveleire. Ezeket harminc éve egy számára ismeretlen férfi írta az akkoriban már a „minden szempontból tökéletes vőlegényével” közös jövőt tervező anyukájának. A levelek felidézik az anya és két és barátnője csajos balatoni vakációját, ami váratlan fordulatot vesz, amikor a lányok megismerkednek egy rockzenekar tagjaival.

Miért várjuk? A film elsősorban persze azoknak szól, akik kedvelik a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem, a Jégszív, a Szabadság vándorai, a Szerelemvonat vagy a Hogyan tudnék élni nélküled? című dalokat, melyek a filmben látványos táncbetétekkel kísérve jelennek majd meg. Mi azért várjuk, mert Orosz Dénes rendező talán nem csupán a Demjén-rajongókra gondol, de azokra is, akik elsősorban egy megbízhatóan működő és szórakoztató zenés romkomot szeretnének látni. 

Mikor jön? 2024 folyamán érkezik a hazai mozikba.

 

KESKENY ÚT A BOLDOGSÁG FELÉ (r.: Oláh Kata)

 

Miről szól? A Salgótarján melletti, szegénységbe fulladt Jónástelepen egymásba szeret két roma fiú. Kapcsolatukat felvállalva Budapestre költöznek és a napi megélhetési küzdelmek dacára végre elkezdik megtalálni boldogságukat. Egy váratlan haláleset miatt vissza kell térniük a közösségbe, ahonnan kitagadták őket, így kénytelenek szembenézni múltjukkal, konfliktusaikkal, de kitartásuk és tiszta szívük elismeréseként visszakaphatják családjukat.

Miért várjuk? Az elmúlt években több izgalmas alkotás is érkezett az alkotóbrigádtól, készítettek filmet Rotschild Klára divatszalonjáról, a Káli-medencéről, a digitális nomádokról, roma rendőrökről, és a napokban 103 éves, hányatott sorú olimpikonunkról, Keleti Ágnesről. Biztosak vagyunk benne, hogy ehhez az érzékeny témához is izgalmasan közelítenek. 

Mikor jön? A filmet a Thessaloniki Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutatták be, ahol különdíjban részesült. Itthon először BIDF versenyprogramjában lesz látható, a mozikba pedig február 8-án jut el. 

 

1242 (r.: Soós Péter)

Raykepprosi-Oldal-1

 

Miről szól? A tatárjárás dúl a 13. századi Magyarországon, már csak néhány erődítmény dacol a keletről érkező hordával. Ezek közé tartozik az Esztergomi vár, amit egy maroknyi had, amit az Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon próbál megvédeni. A nagyszabású történelmi film az ostrom időszakáról szól, arra keresi a választ, miért döntött úgy az akkori világ legnagyobb hadserege élén Batu kán, hogy inkább visszafordul a hódító útjáról. A film fele az esztergomi várban, a másik a tatárok táborában játszódik majd, így a magyar és a mongol oldalt is megvilágítja. 

Miért várjuk? Nagyszabású, nemzetközi történelmi produkcióról van szó, így látványos csataljeleneteket és minumum az Egri csillagok grandiózusságát vájuk tőle. Érdekes lesz benne az is, hogyan működnek majd együtt az olyan világhírű nevek, mint Michael Ironside, Eric Roberts és a forgatás óta sajnálatos módon elhunyt Ray Stevenson a magyar színészekkel, valamint a mongol színjátszás színe-javával, akiket a film kedvéért reptettek ide az alkotók. 

Mikor láthatjuk? 2024 első felében készül el, a bemutatóról később döntenek

 

MÉLYPONT ÉRZÉS (r.: Miklós Ádám)

Melypont-Erzes-jelenet

 

Miről szól? Két szerfüggő felépülését követi az első másfél év során, az egyikük a nehéz családi háttérrel rendelkező gimnazista, Boróka, a másik pedig a szexualitásával küzdő fiatal férfi, Szilveszter. A két főszereplőt a Megálló Alapítvány foglalkozásain ismerjük meg, akik olyan innovatív módszereket alkalmaznak terápiás céllal, mint a sziklamászás. Szilveszter és Boróka egyaránt rögös utat jár be az önfelfedezése során, szembesülnek a szüleikkel való kapcsolatukkal, miközben az önelfogadást keresik. 

Miért várjuk? Miklós Ádám az Inkubátor Programban készült bemutatkozó filmje különleges és inspiratív történetnek ígérkezik az út, amelyet a segítségével a két főszereplő bejár, és amiből reményeink szerint sokan meríthentek majd erőt a saját küzdelmeik során. 

Mikor láthatjuk? A film elkészült, szeptember körül lesz látható a Vertigo Média forgalmazásában.

A cikksorozat második része itt érhető el, az első pedig ide kattintva

Címlapkép: Rév Marcell operatőr, Szimler Bálint és a Feketepont főszereplője a film forgatásán / Fotó: Megyeri Dániel Forrás: Recorder

Poll