Ebben az évben is közel 50 magyar premierre számíthatunk moziban és tévén. Kedvünkre válogathatunk a színes felhozatalból: politikai krimi, játékos dokuanimáció, társadalmi és családi drámák, kritikusabb hangvételű függetlenfilmek, önreflektív komédiák jönnek, emellett pedig érkezik a magyar történelem fontos pillanatát feldolgozó Most vagy soha! is.

 

HATALOM (r.: Prikler Mátyás)


Miről szól?
Ahogy a címe is ígéri, Prikler Mátyás második nagyjátékfilmje a hatalom egyénekre és közösségekre gyakorolt, gyakran romboló hatását vizsgálja. Egy kelet-közép európai ország külügyminisztere a következő választásra készül, de egy vadászaton véletlenül lelő egy embert. Senkinek nem áll érdekében, hogy a haláleset kitudódjon. A titkosszolgálat egyik ügynökére hárul a hálátlan feladat, hogy rázza le a szaglászó újságírókat és bármi áron akadályozza meg a botrány kirobbanását.

Miért várjuk? Ritkán készül a régiónkban politikai thriller, pedig a jelenkori események bőven szolgáltatnak hozzá muníciót, már csak ezért is megkülönböztetett figyelemmel várjuk a szlovák-magyar-cseh koprodukciót. Hajdu Szabolcs nagy bravúrt hajtott végre azért, hogy eljátszhassa az ügynököt, szlovákul szólal meg a filmben. A többnyelvű thrillerben más magyar színészek is feltűnnek majd, Pálos Gergely erős hangulatot teremtő képei pedig a skandináv krimik világát idézik meg.

Mikor jön? Január 18-án küldi mozikba a Cirko Film.

 

ÁRNI (r.: Vermes Dorka) 


Miről szól?
A madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú monoton rutin szerint, szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással van rá. 

Miért várjuk? A szórakoztatóipari tematika az Árniban nem az egyre korszerűbb, állatbarátabb és fenntarthatóbb cirkuszi világot tárja fel, hanem annak épp az ellenpólusát, az olcsó, útszéli sátrakét, ahol épp csak annyi műanyag széket pakolnak ki, ahány néző megérkezik, és igyekeznek a befutó érdeklődőket minél jobban lehúzni. Vermes Dorka a filmmel erőteljes stílusú világot alkotott, amely egy sokak számára elfeledettnek hitt korszakot idéz.

Mikor jön? Az Árnit a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában mutatták be, a Cirko Film február 8-án hozza be a hazai mozikba.

 

NYERSANYAG (r.: Boross Martin)


Miről szól?
Tamás, a városi filmrendező és csapata egy eldugott faluba érkeznek, azzal a céllal, hogy a helyi fiataloknak művészeti szakkört szervezzenek. Sikerül beilleszkedniük, de közben rájönnek, hogy a településen a korrupció uralkodik, a háttérben a falu polgármestere és egy személyben legnagyobb munkáltatója, az uborkafarmot vezető Gáspár áll. Tamás leleplező dokumentumfilmet forgat, ám azzal nem számol, hogy ennek milyen következményei lesznek a helyeik életében.

Miért várjuk? Boross Martin és a Stereo Akt társulat első nagyjátékfilmje az utóbbi idők kritikusabb hangvételű függetlenfilmes vonulatába tartozik, amely bátran tűz zászlajára olyan közéleti témákat, amikkel a hazai játékfilmek az elmúlt évtizedekben csak elvétve, vagy egyáltalán nem foglalkoztak. Kíváncsin várjuk, hogy mit fog tudni elmondani a vidéki-városi ellentétről, a mélyszegénységről, a korrupcióról és a félresiklott aktivizmus hatásairól.

Mikor jön? Február 15-én érkezik a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában. 

 

LEFKOVICSÉK GYÁSZOLNAK (r.: Breier Ádám)


Miről szól?
A konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira elmérgesedett Iván fiával (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem is beszélnek egymással, ráadásul a fiú Izraelben él, így még véletlenül sem tudnak összefutni az utcán. A fiú ortodox zsidóként él a Szentföldön, és családjából csupán az édesanyjával tart kapcsolatot. Annak hirtelen halálakor kisfiával visszatér szülőhazájába, hogy a zsidó hagyomány szerint egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban. A két férfi és a két külön világ vajon összecsiszolódhat-e újra a pár nap alatt, amíg újra egy lakásba kényszeríti őket a gyász? 

Miért várjuk? Lefkovicsékat már a tavalyi cikkünkben is nagyon vártuk, azóta debütált Palm Springsben, megjárta New Yorkot és Miamit, és pár héten múlva hozzánk is megérkezik. Breier Ádám első nagyjátékfilmje az Inkubátor program keretein belül készült, és a szuper apa-fiú páros remek helyzetkomikumaira vagyunk talán a leginkább kíváncsiak. 

Mikor jön? 2024. február 22-én a Mozinet forgalmazásában. 

 

MOST VAGY SOHA! (r.: Lóth Balázs)


Miről szól?
A nagyszabású történelmi kalandfilm ötlete Rákay Philip és Szente Vajk producerek fejéből pattant ki, és a nevezetes nap, 1848. március 15. történéseit meséli el. A tényeket fikcióval keverve tárja elénk, hogyan robbantották ki a forradalmat a márciusi ifjak, és közben a jól ismert helyszínek is feltűnnek: a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája vagy éppen a Nemzeti Múzeum. Az izgalmak fokozása érdekében kitaláltak egy császári ügynököt, aki Petőfiéket üldözi, és mindent megtesz azért, hogy a fiatal forradalmárok elbukjanak.

Miért várjuk? Ez minden idők legdrágább magyar filmje. Ezzel alighanem választ is adtunk a kérdésre. Már most borítékolható, hogy erről a produkcióról mindenkinek lesz véleménye, és heves viták övezik majd. Kíváncsian várjuk, hogyan sikerül a Guy Ritchie-filmekre jellemző, pörgős történetszövést a magyar történelemmel párosítani, és persze a fiatal színészek teljesítményére is érdemes lesz odafigyelni, Petőfi Sándort Berettyán Nándor, Szendrey Júliát pedig Mosolygó Sára formálja meg.

Mikor jön? Március 14-én a Fórum Hungary forgalmazásában.

 

KÉK PELIKAN (r.: Csáki László) 


Miről szól?
Három barát történetén keresztül mutatja be a kilencvenes évek elejének nemzetközi vonatjegy hamisítási lázát. A film hősei kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel utaznak, és az életükre sorsfordító hatást gyakorolnak ezek a nemzetközi kalandozások. 

Miért várjuk? Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? – ez Csáki László dokuanimációjának a tételmondata, amit, már az előzetes alapján is úgy tűnik, sikerül élettel, hamiskás mosollyal és az üres nosztalgiázást mellőző, fanyar múltidézéssel megtöltenie. Az alkotók nyilatkozatai alapján a Kék pelikanban pedig szinte semmi fikció nincs: minden, amit látni fogunk, nemcsak megtörténhetett volna, de meg is történt. 

Mikor jön? A Kék Pelikan a Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztivál Critics’ Picks szekciójában mutatkozott be, 2024 április 4-én érkezik a hazai mozikba a JUNO11 Pictures forgalmazásában.

 

A BOLDOGSÁG ÜGYNÖKE (r.: Zurbó Dorottya)


Miről szól?
Bhután hegyi útjait öt évente a Boldogság Kutatóközpont ügynökei járják, hogy megállapítsák, mennyire elégedett az ország népe. A himalájai királyságban ugyanis a nemzeti összértéket hivatalosan nem GDP-ben, hanem GNH-ban, azaz bruttó nemzeti boldogságban mérik. A dokumentumfilm az egyik ilyen ügynök, Amber Gurung félmérőútját követi házról házra járva az elszigetelt falvakban, és ennek során páratlan betekintést nyújt ennek a távoli és zárt kis országnak a társadalmába. Amber közben szeretné beteljesíteni nagy álmát is, hogy végre szerelemre leljen. 

Miért várjuk? A remek A monostor gyermekei rendezőpárosa, Zurbó Dorottya és Arun Bhattarai több éven keresztül forgatták Bhutánban második közös filmjüket, lelkesedésünket pedig fokozza, hogy a film világpremierjére Amerika legnagyobb presztízsű filmfesztiválján fog sor kerülni, ugyanis a Sundance beválogatta a versenyprogramjába.

Mikor jön? A január 19-i Sundance-premier után tavasszal, április végén-május elején kerül itthon mozikba a Mozinet forgalmazásában.  

 

KÁLMÁN-NAP (r.: Hajdu Szabolcs)

 

Miről szól? Az Ernelláék Farkaséknál kvázi folytatásában, a középosztály mindennapos problémáit taglaló trilógia középső darabjában az intimitás hiánya okoz párkapcsolati válságot. A vidéki faház idillje hamar szertefoszlik, miután a vendégségbe érkező házaspár arra kéri az otthoniakat, hadd jelentkezzenek be a címükre, hogy a gyerekük bekerülhessen egy jobb óvodába. Kálmán névnapjára bulit rendeznek, Olga aszexuális, és újra akarja rendezni a házat, Leventét iszonyatos hasfájás gyötri, és a többieknek is mind megvan a maga baja.

Miért várjuk? Az Ernelláék egy izgalmas alkotói korszak kezdetét jelentette Hajdu életében, színdarabokban és a belőlük készült kisköltségvetésű függetlenfilmekben vall arról, hogyan éljük kisszerű, frusztrált életünket ma Magyarországon. Ennek a korszaknak a betetőzését hozza el 2024, végre eljut a magyar mozikba a Tallinnban debütált Kálmán-nap és a trilógia lezárása, az Egy százalék indián is. A két főszerepet Hajdu Szabolcs és Tóth Orsi játssza el, további szerepekben Földeáki Nóra, Gelányi Imre és Szabó Domokos lesz látható.

Mikor jön? Tavasszal érkezik a Budapest Film forgalmazásában. 

 

LEPATTANÓ (r.: Vékes Csaba)

Fotó: Gordon Eszter

Miről szól? Egy megszállott, maroknyi emberből álló csapat készül épp a gombfoci Európa-bajnokságra, ahova komoly esélyük lenne kijutni, ám a selejtező hajrájában pénzügyi okokból kizárják őket. Ekkor egy külföldi milliárdos tévedéséből 100 millió forint landol a számlájukon és bár tudják, hogy a pénz nem őket illeti, ennek a felhasználása az egyetlen esélyük arra, hogy kijussanak az EB-re – hacsak addig le nem buknak.

Miért várjuk? Már a forgatáson járva is egyértelmű volt, milyen hatalmas szeretettel készíti a stáb ezt a nagyon is kelet-európai tévedések vígjátékát. Vékes Csaba rendező és forgatókönyvíró humorát már többször élvezhettük (Hetedik alabárdos, Korai menyegző, Szia, életem!), és most is remek színészgárdát hozott össze:  Scherer Péter, Waskovics Andrea, Katona László, Fekete Zsolt, Rába Roland, Gyuricza István, Elek Ferenc, Mucsi Zoltán, Petrik Andrea, Gáspár Sándor mellett Derzsi Dezsőt is megismerhetjük és egy igazi világsztár is feltűnik majd néhány jelent erejéig, ugyanis a külföldi milliárdost nem más alakítja, mint a Dallas Bobby-ját is megformáló Partick Duffy.

Mikor jön? Várhatóan idén augusztusban érkezik. 

 

MINDEN RENDBEN (r.: Sós Bálint Dániel)

Minden rendben (still – operatőr: M. Deák Kristóf)


Miről szól?
A pokolba vezető út is jószándékkal van kikövezve… Sándor egyetlen szemtanúja lesz annak a súlyos balesetnek, amit saját kisfia okoz. Döntenie kell: vállalja az igazság terhét és a fia életét romokba döntő retorziót, vagy hazudik a látottakról, ami viszont a fiú lelkivilágát torzítja el egy életre. Apai ösztönei az utóbbiba hajszolják bele, ám a hazugság egyre nagyobb áldozatokkal jár.

Miért várjuk? A Minden rendben szintén az Inkubátor program keretében jött létre, az elsősorban reklámfilm-rendezőként ismert és néhány rövidfilmet is jegyző Sós Bálint Dániel (Grand Prix, Krémes) első mozifilmje. Nem csak a története miatt izgalmas, de a rendező ígéretes szereplőgárdát szedett össze, a tépelődő apát itt is Hajdu Szabolcs formálja meg, aki mostanában egyre több színészi megbízást kap, de a főleg a Pintér Béla Társulatból és az Örkényből ismert Friedenthál Zoltán (Éden), Szamosi Zsófi (Mindenki, Egy nap, Terápia), Sodró Eliza (Toxikoma, Kék róka) és Galambos Péter is fontos szerepet kaptak. 

Mikor jön? 2024-ben már biztosan láthatjuk, de pontos dátumot még az alkotók sem tudnak. 

 

MA ESTE GYILKOLUNK (r.: Fazakas Péter)


Miről szól?
Az idős színészek otthonában egy gyilkosság kavarja fel a bentlakók szürke mindennapjait. Egyikük, az egykor detektív-szerepéről elhíresült, mára elfeledett színművész, Tolnai Tivadar úgy dönt, hogy a saját szakállára felderíti az esetet. A kihallgatások során ráébred, hogy a gyilkost kézrekeríteni tényleg egy mesterdetektívnek való feladat, ugyanis ebben az idősek otthonában mindenki profin hazudik, hiszen ez volt a szakmája. 

Miért várjuk? A szereplőgárda valódi színészlegendákból áll össze, Kern Andrással az élen, aki mellett Koltai Róbert, Bodrogi Gyula, Pogány Judit, Jordán Tamás, Hámori Ildikó, Bánsági Ildikó és Bálint András fog még mókázni. Az Agatha Christie-krimiket idéző komédiát pedig A játszma című, pazarul sikerült kémthriller alkotói, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Fazakas Péter jegyzik, akik szintén okot adnak a bizalomra. 

Mikor láthatjuk? Bemutató 2024 második felében. 

Sorozatunk második része itt olvasható, a harmadik pedig ide kattintva.

Címlapkép: Hajdu Szabolcs a Kálmán-napban.