Hétfő délután Makk Károly egy kérdéssel indítja el augusztus utolsó hetét: Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? Az 1964-es vígjáték Mátyás király udvarában játszódik, ahol Beatrice királynő egyre türelmetlenebb a folyton álruhát öltő és a palotából elcsatangoló király miatt, ezért udvarhölgyével az oldalán a nyomába ered. A történet mellett a szereposztás is parádés: Beatrixot Psota Irén, Mátyás királyt pedig Darvas Iván alakítják.

Makk Károly: Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?

Psota Irén szerdán is visszatér: Darvas Ferenc Ördög vigye című alkotásában Jambrus Ármin (Bezerédy Zoltán) olyan életelixírt talál fel, ami nem csak gyógyít, de fiatalít is. Különleges találmányára az ördög is felfigyel és ráküldi a két legjobb emberét, hogy kobozzák el tőle, mert jelentősen csökkentené a halandó emberek számát.

Csütörtökön Enyedi Ildikó szarvasai, Antal Nimród BKV-ellenőrei és Gigor Attila világvégi benzinkútja után Maár Gyula drámája, a Felhőjáték zárja a napot. Jirí Menzel alakítja Dr. Rácz Györgyöt, aki 1914-ben Franciaországba szökik és tíz évre ottragad, majd egy szerencsétlen véletlen miatt elfogják a hatóságok és elindul hazafelé. Itthon nem találja a helyét, csak sodródik az eseményekkel. Menzel oldalán Esztergályos Cecília is látható, Novák Emil operatőrt az 1984-es Filmszemlén a zsűri díjával tüntették ki.

Maár Gyula: Felhőjáték

Pénteken Mátyás király is visszatér, a 2006-ban készült Mátyás, a sosem volt királyfi című tévésorozatban, újra látható Török Ferenc 1945-je, és a magyar filmtörténet egyik legzseniálisabb alkotása, Fábri Zoltán kortalan rendezése, Az ötödik pecsét. 1944-ben, egy kocsmában 5 férfi - az órás, a könyvügynök, az asztalos, a fényképész és a kocsmáros - leül beszélgetni az életről, a halálról, arról, hogy hogyan kell a borjúszegyet szabályosan elkészíteni. Másnap mind az ötöt előállítják egy börtönben, ahol az esti vita elemei a gyakorlatban is megvalósulnak. Sánta Ferenc regényének hű adaptációja.

Hétköznap elszórtan lesznek csak magyar alkotások, szombaton és vasárnap azonban akad mit nézni: lesz animált Rómeó és Júlia történet Józsefváros mélyéről (Nyócker), város felett repülő szír menekült (Jupiter holdja); a falu plébánosa által vezetett, feltörekvő focicsapat (Brazilok); személyiségeit cserélgető, sármos szélhámos (Kaméleon); eltűnő aranyszobrok és akciózás a Balatonparton (A Pogány Madonna); és egy büfé köré gyűlt vesztesek gyülekezete (Üvegtigris). Látható lesz emellett egy új dokumentumfilm Szabó Magda munkásságáról is Papp Gábor Zsigmond rendezésében: A Szabó Magda világsikere az ismert magyar író külföldi sikereivel foglalkozik.

Böszörményi Géza: Madárkák

Vasárnap Gyarmathy Lívia Koportos című filmjében Balog Mihály, a szabolcsi cigány Budapesten dolgozik, itt éri a hír, hogy meghalt a felesége. A gyászoló férfi nagyszabású temetést akar rendezni, de a végeredménybe majdnem ő is belehal. A hetet Böszörményi Géza két ábrándozó és fiatal lánya zárja, a Madárkák című első nagyjátékfilmjének főszerepében. Ida (Bánsági Ildikó) és Rozi (Schütz Ila) felszökik a városba, hogy munkát és férjet találjon magának. A lányokat a munkásszálló tapasztalt asszonyai terelgetik előre. Az egyiknek összejön az udvarlók hada, a másikat azonban csak a kudarcok várják. Az éjszakát Traub Viktória Oscar-kvalifikáció felé haladó animációs kisfilmje, a Sellők és rinocéroszok zárja.

augusztus 27., hétfő

Mit csinált felséged 3-tól 5-ig? (r.: Makk Károly) / M3, 13:40
Szinglik éjszakája (r.: Sas Tamás) / TV2, 01:30
Házasság (r.: Vaszary János) / Duna World, 02:25

augusztus 28., kedd

Megy a gőzös (r.: Koltai Róbert) / Film+, 04:20
Misi Mókus kalandjai (r.: Foky Ottó) / M2, 05:10
Égető Eszter, 3. rész (r.: Hintsch György) / Duna World, 11:40

augusztus 29., szerda

Ördög vigye (r.: Pajer Róbert) / M5, 01:55

augusztus 30., csütörtök

Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) / HBO, 16:30
Kontroll (r.: Antal Nimród) / Filmcafe, 21:00
Kút (r.: Gigor Attila) / Cinemax2, 21:30
Felhőjáték (r.: Maár Gyula) / Duna TV, 00:00

augusztus 31., péntek

1945 (r.: Török Ferenc) / Cinemax2, 08:05
Mátyás, a sosem volt királyfi (r.: Cselényi László, Fazekas Lajos) / M2, 12:15
Reményvasút (r.: Trencsényi Klára) / HBO2, 16:45
Naftalin (r.: Kalmár András) / M3, 20:55
Az ötödik pecsét (r.: Fábri Zoltán) / M5, 21:15
Használt koporsó (r.: Mihályfy Sándor) / M3, 23:00

szeptember 1., szombat

Nyócker (r.: Gauder Áron) / AMC, 04:40
Montecarlo! (r.: Fischer Gábor) / Filmcafe, 09:50
Jupiter holdja (r.: Mundruczó Kornél) / HBO, 11:15
Aranysárkány (r.: Ranódy László) / Duna World, 11:20
Brazilok (r.: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) / Cinemax2, 13:25
Sikátor (r.: Rényi Tamás) / Duna TV, 15:25
Györgyike, drága gyermek (r.: Szirtes Tamás) / M3, 17:30
Szabó Magda világsikere (r.: Papp Gábor Zsigmond) / M5, 18:00
A Pogány Madonna (r.: Mészáros Gyula) / TV2, 18:55
Kaméleon (r.: Goda Krisztina) / RTL+, 19:00
Üvegtigris (r.: Rudolf Péter) / TV2, 21:15

szeptember 2., vasárnap

Koportos (r.: Gyarmathy Lívia) / Duna World, 11:30
Forró mezők (r.: Apáthi Imre) / Duna TV, 15:30
Madárkák (r.: Böszörményi Géza) / M3, 20:30
Emberségesnek lenni kötelességem 1-2. (r.: Mudry Péter) / Duna World, 21:30
Sellők és rinocéroszok (r.: Traub Viktória) / M2, 23:20