Könnyű leckék (r.: Zurbó Dorottya)

Napi szinten jönnek a hírek a migráció témájában, a valós információkat azonban nagyon nehéz kiszűrni belőlük. Zurbó Dorottya egy szomáliai lány történetén keresztül mutatja be, hogyan is megy végbe a sikeres beilleszkedés. Láthatjuk, ahogy a főszereplő nyelv- és úszóleckéket vesz, ahogy figyel az iskolapadban, és ahogy a gyermekotthon zsivajában próbál felkészülni az érettségire.

Ahogy a kritikánkban is megfogalmaztuk, a Könnyű leckék egy lebilincselő és intim történet küzdésről, asszimilációról, változó identitásról. A főszereplő bátorsága mindannyiunk számára példaértékű lehet, a tinédzserlét bemutatása első szerelemmel, szalagavatóval pedig nagyon is közel hozza a nézőhöz ezt a rokonszenves lányt. Zurbó Dorottyának egy másik dokumentumfilmjét is bemutatják idén a mozik, A monostor gyermekei-ről összeállításunk első részében írtunk.

Bemutató: október 11. / Forgalmazó: ELF Pictures


Nyitva (r.: Nagypál Orsi)

A napokban mutatkozik be Montreálban, itthon azonban október közepéig kell várnunk, hogy több sikeres rövidfilm és Terápia-évad után, Nagypál Orsi első nagyjátékfilmjét végre a nagyvásznon láthassuk. A nyitott kapcsolatban élő pár történetét az indulástól fogva figyelemmel kísértük, jártunk a forgatáson és a Filmhu podcast adásában a rendezőt is kifaggattuk a témában.

 

Régóta várunk már egy jól megírt, romantikus, párkapcsolati vígjátékra (talán Goda Krisztina Csak szex és más semmi-je volt az, amire a legszívesebben visszaemlékszünk), és a Nyitva jó versenyzőnek tűnik az őszi filmdömpingben. Főhőse egy fiatal pár (Radnay Csilla és Kovács Lehel), akik ellaposodott, kihűlt kapcsolatukat új és izgalmas elemekkel akarják felmelegíteni - hármas szexszel, pajzán bulikkal és a vágyaik kiélésével próbálnak tágítani a monogámia határain. Sok vicces, drámai, és főleg őszinte pillanatokra számítunk a párkapcsolatok útvesztőjében.

Bemutató: október 18. / Forgalmazó: Megafilm Kft.


Trezor (r.: Bergendy Péter)


Köbli Norbert az elmúlt években üzembiztos módon, nem lankadó kreativitással gyártotta a történelmi témájú forgatókönyveit, amelyekből aztán olyan emlékezetes filmek lettek, mint A berni követ, a Félvilág vagy a Szürke senkik. Most ismét az első történelmi sikerfilmje rendezőjével, Bergendy Péterrel dolgozott együtt: a Trezor 1956 novemberében, a forradalom leverése után játszódik, és egy frissen szabadult széftörőnek szurkolhatunk, aki azt a feladatot kapja, hogy törje fel a Belügyminisztérium páncélszekrényét.

Anger Zsolt a Trezor forgatásán (fotó: NMHH)

A kasszafúrót Anger Zsolt, az őt a börtönből kihozó korrupt rendőrt Scherer Péter alakítja, kettejük évtizedes párharcrán izgulhatunk majd a Trezor-t nézve, és arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, mi is rejlik a széfben. További fontos szerepekben Elek Ferenc, Hámori Gabriella és Tasnádi Bence tűnik fel, Münnich Ferenc belügyminisztert a veterán Bezerédi Zoltán formálja meg. A történelmi thrillert októberben mutatja be a tévé.

Bemutató: októberben

 

X - A rendszerből törölve (r.: Ujj Mészáros Károly)

A Liza, a rókatündér-rel magasra rakta a lécet Ujj Mészáros Király rendező, tőle most már az az elvárás, hogy ismét egy káprázatos közönségsikerrel rukkoljon elő. Ismét Balsai Móni a főszereplő, a műfaj és a hangulat azonban teljesen más, ezúttal egy sötét hangulatú, a skandináv hagyományokra támaszkodó krimit rendezett – nehéz dolga lesz annak, aki a Lizá-val akarja majd összevetni a X-et.

 

Balsai egy kemény és rendkívül élesszemű rendőrnőt alakít a filmben, aki észreveszi azt, amit senki más: a városban történt, randomnak tűnő öngyilkosságok valójában összefüggnek. A hangulat rendkívül nyomasztó lesz: nem elég, hogy egy sorozatgyilkost üldöznek, a rendőrnőnek a saját démonaival is meg kell küzdenie, ennek tetejébe pedig a választás előtt álló városban állandósulnak a zavargások. Ha minden jól sül el, ebből akár a magyar Sicario is lehet.

Bemutató: november 1. / Forgalmazó: InterCom


Egy nap (r.: Szilágyi  Zsófia)

A 71. cannesi filmfesztiválon egyedüli magyar résztvevőként szállt versenybe Szilágyi Zsófia Inkubátoros drámája, ami rögtön el is nyerte a Kritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) elsőfilmes különdíját, azóta pedig sorra nyeri a díjakat Palicson, Kassán, Szarajevóban és jó eséllyel indul az Európai Filmdíj jelölésért is. Nem meglepő a sok díj: Cannesban minket is lenyűgözött az az őszinteség és hitelesség, ahogy a rendező megfigyeli a hétköznapok súlyát cipelő, háromgyerekes anyát.


Anna (Szamosi Zsófia) napi rutinja olyan, mint bármelyik gyereket nevelő, dolgozó anyáé: reggel felkel, mindenkit felöltöztet, megreggeliztet, közben a villanyszerelővel telefonál, indul az oviba, onnan munkába, edzésre és a cselló-órára viszi a gyereket, este vacsorát főz, fürdet és egy késői órán aludni megy. Ezt a folyamatot követjük végig vele mi is, miközben azért szorítunk, hogy a válságba jutott házassága és pénzügyi gondjai mellett a lelke is ép maradjon.

Bemutató: november 8. / Forgalmazó: Vertigo Media


Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstić)


Sok évet kellett várni a legújabb, egészestés magyar animációra, de végre megérkezett: nyáron több premier előtti vetítésen is látható, hivatalosan viszont november közepén érkezik a mozikba az Ezüst Medve-díjas Milorad Krstić művészi-akciófilmje. A Ruben Brandt, a gyűjtő nem csak a műkedvelő, hanem az akció és heist-filmek szerelmeseinek is igazi ínyencség lesz, ami elsőként Európa egyik legnagyobb szabadtéri vásznán mutatkozott be, a rangos locarnói filmfesztiválon.


Ruben Brandtot, a profi pszichológust súlyos rémálmok gyötrik - álmában híres festmények hősei akarják őt elpusztítani. Pácienseivel - köztük a titokzatos és gyönyörű Mimivel - összefogva óriási rablássorozatba kezdenek, végigjárják a világ leghíresebb múzeumait egy privát gyűjtemény darabjaiért, miközben nyomukban lohol nem csak a teljes alvilág, hanem a magabiztos nyomozó, Kowalski is. Képzőművészeti és popkulturális utalások százai, izgalmas akciójelenetek és egy finoman kirajzolódó családi dráma egyvelege a Ruben Brandt, a gyűjtő, egy igazi, nagyvászonra való, szórakoztató moziélmény.

Bemutató: november 15. / Forgalmazó: Mozinet

A sorozat első részét itt találod meg.