Az elsősorban színházi, zenei, irodalmi és képzőművészeti kínálat mellett idén még több gyerekprogrammal készülnek a Művészetek Völgyében, és kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalokat vonzó programokra. A Művészetek Völgye filmes kínálatát böngészve az egyik legfontosabb filmes helyszínt Taliándörögdön találtuk meg, az SZFE udvarában, de vetítéseket tartanak a Momentán Társulat udvarában, a Magyar Írószövetség helyszínén és a Design Terminal Pajta Mozijában is, ahogy tavaly idén is a MOME válogatásában.

taliándörögdi művelődési ház udvarán kialakított helyszínen a Színház és Filmművészeti Egyetem saját produkciói mutatkoznak be, színész, filmes és színházrendező-szakos hallgatók munkái. Délutánonként a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült régi és új filmeket vetítik, esténként a Budapest International Documentary Festival (BIDF) mutat be nemzetközi kreatív dokumentumfilmeket. A vetítéseket beszélgetések követik. 

Mindennap 17 órától a jelenlegi és egykori, ma már nagynevű diákok vizsgamunkáit vetítik, egy blokkban lesz látható július 23-án és 27-én Huszárik Zoltán 6 perces fekete-fehér némafilmje, a Játék, Szabó István Koncert című filmetűdje, melynek főszereplője egy zongora, melyet három fiatalember szállít triciklin a Duna-parton és Gaál István Sára Sándorral közösen készített, nemzetközi sikert is hozó, mindössze 4 perces Pályamunkások című vizsgarendezése.

 

Július 29-én vetítik Reisz Gábor korszakalkotó filmjét, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant, amiről kevesen tudják, hogy ez volt Reisz Gábor diplomafilmje. Gothár Péter most végzett filmrendező osztályának vizsgavetítésén mi is ott voltunk, most a Völgyben nagyközönség előtt mutatkoznak be a fiatal filmrendezők munkái. Szilágyi Fanni két filmmel (a Csatárnő és a Minden vonal), Nagy Zoltán azEnyhén sós, Vízkeleti Dávid az Isten éltessen, Mayer Bernadett a Kötött pálya, Benkó Tamás a Véradó és Dudás Balázs a Welcome című kisjátékfilmmel lesz jelen a fesztiválon július 24-én illetve 28-án.

Szilágyi Fanni: A csatárnő bal lába életveszélyes

Július 26-án és 30-án tűzik műsorra Almási Tamás dokumentumfilm rendező szakot végzett hallgatóinak alkotásait. Vetítik Bakony Alexa Homemade Empire című munkáját, Haragonics Sára Szembenézés című filmjét, mely azt mutatja be, hogyan próbálja feldolgozni a rendező és családja az anya elvesztését. A Művészetek Völgyébe látogatók is megismerhetik Meggyes Kriszta nagy port kavart, még a menekültválság kirobbanása előtt készített Azok című munkáját, mely szinte előre megjósolta a későbbi történéseket és következményeit.

Meggyes Kriszta: Azok

Ahogy tavaly is, a MOME animációs válogatása a Design Terminál Pajta mozijában látható. A válogatás elsősorban gyerekeknek szól, 30 perces blokkokban naponta más-más programban vetítik a MOME hallgatóinak rövidfilmjeit.

 

26. Művészetek Völgye

Július 22. - július 31.

Taliándörögd, Kapolcs, Vigántpetend

Műsorfüzet: