A június 2. és 11. között zajló fesztiválon idén is rendeznek magyar filmnapokat, amin bemutatják a Testről és lélekről-t Nagy Ervin és Borbély Alexandra jelenlétében, Hajdu Szabolcs is ott lesz az Ernelláék Farkaséknál vetítésén, válthatunk jegyet A martfűi rémre, a Mindenkire, Az állampolgárra, a Kútra, a Soul Exodus-ra, és Varga Ágota új doksijára, a Vasgyökerekre is. A kolozsvári fesztivál persze azoknak is bőven kínál programot, akik ezeket már mind látták, ezért most megmutatjuk, miket érdemes felírni a naptárakba.

Alain Delon: Egy zsaru bőréért

A fesztivál idei életműdíjasa a legnagyobb név, aki valaha a TIFF-en járt, legalább akkora dobás, mint Juliette Binoche tavaly a CineFesten. Az 81 éves francia színésztől sajtótájékoztatón kérdezhetünk majd, a bevezető beszéde után pedig egy filmet is vetítenek tőle a főtéren június 9-én, pénteken ez az 1981-es Egy zsaru bőréért, melyet ő is rendezett. A TIFF-en előző nap pénztárnyitástól lehet sajtójegyet kérni, mi egész biztosan korán felkelünk majd, bár így se kizárt, hogy kívül maradunk a teltházasnak ígérkező eseményről, noha a főtéren igazából a kordonokon kívülről, ingyen is meg lehet nézni a vetítéseket, így aztán beszámolunk majd a programról.


Radu Jude: Scarred Hearts

Idén a szokottnál gyengébb éve van a román filmnek, de nehéz is lenne tartani azt a színvonalat, amit szomszédaink művészfilmesei képviseltek az elmúlt évtizedben. Idén Iulia Rugină rendezése, a Breaking News jutott be Karlovy Vary-ba, de ez visszaesés olyan filmek után, mint A kincs Porumboiu-tól, az Aferim!, a Sieranevada, vagy az Érettségi. A román filmnapok szekció egyik fő attrakcióját viszont épp az Aferim! direktora, Radu Jude rendezte. Az Aferim! egy brutális humorú történelmi film volt a román rabszolgatartás érájából, ez pedig 1937-ben játszódik Romániában. A 21 éves Emanuelt csonttuberkulózissal diagnosztizálták, egy Fekete-tenger melletti szanatóriumban fekszik. A teste egyre gyengül, miközben a szelleme ép és eleven – de nem hajlandó feladni, ahogy a sorstársai sem. A 29 éves korában elhunyt Max Blecher önéletrajzi ihletésű regényének filmes adaptációja. A trailer ismét morbid humort ígér a történelmi múlt sötétjéből.


Francis Lee: God’s Own Country

A debütálásokat és második filmeket felvonultató versenyprogram legnagyobb esélyesének a Sundance-en a legjobb külföldi rendezésért díjazott, Berlinben is vetített God’s Own Country tűnik. A debütáló Francis Lee filmje Yorkshire-ben játszódik, tavasszal, a főhőse egy fiatal farmer, aki ivással és szexszel üti el az időt, amíg be nem lép az életébe egy román migráns melós. A melegek témájával foglalkozó film a kritikusok szerint a britek válasza a Túl a barátságonra. Román film nem szerepel az idei versenyprogramban, de ebben a filmben a román származású munkást Alec Secăreanu alakítja.


Pablo Larraín: Neruda

A 'Szupernóva' szekcióban korábbi A-kategóriás fesztiválok favoritjait láthatjuk, és máris felírtuk a naptárunkba a chilei Pablo Larraín filmjét, aki legutóbb Natalie Portmant rendezte a Jackie-ben. Ez a chilei-argentin-francia-spanyol filmje is történelmi biopic: 1948-ban játszódik, amikor a hidegháború eléri Chilét. A címben szereplő írói álnév tulajdonosa egy chilei költő-politikus-diplomata volt. A filmben a szenátor a kommunista párt elárulásával vádolja a kormányt a kongresszusban, mire Videla elnök parancsot ad a bebörtönzésére. Oscar Peluchonneau rendőrprefektus kapja a feladatot, hogy letartóztassa a költőt, aki festő feleségével menekülni kényszerül az országból. A film Cannes-ban és Torontóban versenyzett, és Golden Globe-ra jelölték a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.


Ole Bornedal: Small Town Killers 

A többi szekcióból a dánok egyik legnevesebb rendezője, Ole Bornedal új fekete komédiáját várjuk a legjobban, főszerepben Ulrich Thomsennel. A film a 'Határok nélkül' szekcióban szerepel, ahová felnőtteknek ajánlott, meglehetősen tabusértő alkotásokat gyűjtenek. A rendező 1994-ben robbant be az Éjféli játszmával, amit Hollywoodban is remake-eltek Nick Nolte-val, Patricia Arquette-tel és Ewan McGregorral, ráadásul ezt is Bornedal rendezhette (Éjjeliőr a hullaházban). A két főhős, Ib és Edward belefáradtak élettelen házasságukba, viszont az évek során összedolgoztak egy csomó pénzt, így aztán egy dorbézolás során felbérelnek egy orosz bérgyilkost, hogy tegye el láb alól nejeiket. Akiket azonban csúnyán alábecsültek, és végül maguk is célpontokká válnak.