Kedd este egy tévéfilmpremier miatt mindenképpen érdemes lesz leülni a képernyő elé: a Nino bárkája című dramedy-ben a múlt héten Nemzetközi Emmy-díjat kapott Gera Marina egy tourette-szindrómás pincérnőt alakít és elbűvölő módon hívja fel a figyelmet a tolerancia fontosságára. A film címszereplője egy simlis vendéglős, Ninó (Znamenák István), aki először csak a pénzt látja a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában – az étterme EU-támogatást kap, amennyiben alkalmazza őket –, de idővel a szívéhez nő az amnéziás séf, a kerekesszékes srác és természetesen Gera Marina karaktere is.

Miklauzic Bence korábbi filmjeihez hasonlóan (A zöld sárkány gyermekei, A parkoló) a Nino bárkájá-t is emberszeretet, finom humor és optimista szemlélet jellemzi. Egy kedves mese, amelynek a világa azonban nagyon is hétköznapi és valóságos. Arra emlékeztet, hogy betegséggel élők és a mozgáskorlátozottak is teljes jogú tagjai a társadalomnak, számukra is meg kell teremteni az esélyt a minél teljesebb életre. A filmet Maruszki Balázs írta, és december 3-án, a Fogyatékos emberek világnapján mutatja be a Duna televízió.


Szerdán Schwechtje Mihály remekül sikerült tinithrillerét lehet elkapni a tévében, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) egy középiskolai zaklatás történetét meséli el kitűnő amatőr és profi színészek előadásában. Az utóbbi két évtized legnépszerűbb filmjei közül többet is jegyző Herendi Gábortól, ezúttal a Valami Amerika 3 került be a heti műsorba.

Pénteken Mészáros Márta legutóbbi nagyjátékfilmjét, az Aurora Borealis-t nézhetjük meg, melyben egy sokáig elhallgatott családi titok után nyomoz Tóth Ildikó. További fontos szerepekben Törőcsik Mari és Törőcsik Franciska látható. Fekete Ibolya Bolse vita című filmje a rendszerváltás évébe repít vissza, a hirtelen jött szabadságban oroszok, amerikaiak és magyarok találkoznak egy pesti kocsmában, hogy aztán együtt töltsenek egy nyarat.

Az igazi Mikulás

A hétvégén megszaporodnak a magyar filmek a dobozban: Venczel Verának három válófélben lévő férfi szerelmes közeledésével kell megbírkóznia (Tanulmány a nőkrő), Bujtor István pofonokat osztogat és bűnözőket csíp nyakon a Csak semmi pánik-ban, Kulka János nindzsaként ejt ámulatba (Argo 2), Trill Zsolt pedig élet és halál között megrekedve kénytelen számot vetni addigi tetteivel a Tranzitidő-ben.

A hét utolsó napját indíthatjuk Cserhalmi Györggyel, aki egy lecsúszott áruházi Mikulást játszik Gárdos Péter filmjében, majd szélhálmosleckéket vehetünk Nagy Ervintől, aki Hámori Gabriellát próbálja magába bolondítani a Kaméleon-ban. Este leadja a tévé Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című párkapcsolati drámáját, a későnfekvők pedig elkísérhetik Jakab Julit a 20. századi Budapest forgatagába (Napszállta).

December 2., hétfő

Úri muri (r.: Bán Frigyes) / Duna World / 02:25

December 3., kedd

Nino bárkája (r.: Miklauzicz Bence) / Duna TV / 22:30
Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO / 23:05

December 4., szerda

Irinyi (r.: Cibulya Nikol) / Moziverzum / 05:00
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály) / HBO 2 / 15:55
Valami Amerika 3 (r.: Herendi Gábor) / Mozi+ / 21:00

December 5., csütörtök

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály) / HBO 2 / 10:55

December 6., péntek

Aurora Borealis: Északi fény (r.: Mészáros Márta) / CineMax 2 / 20:30
Bolse vita (r.: Fekete Ibolya) / Duna TV / 21:45
X - A rendszerből törölve (r.: Ujj-Mészáros Károly) / HBO 2 / 02:10

December 7., szombat

Végre... (r.: Farkas Zoltán) / Duna World / 11:25
Aurora Borealis: Északi fény (r.: Mészáros Márta) / CineMax 2 / 12:25
Tanulmány a nőkről (r.: Keleti Márton) / Duna TV / 15:15
Csak semmi pánik (r.: Szőnyi G. Sándor) / Moziverzum / 21:00
Argo 2 (r.: Árpa Attila) / Tv2 / 22:15
Genezis (r.: Bogdán Árpád) / CineMax 2 / 00:15
Tranzitidő (r.: Almási Réka) / M2 / 00:50

December 8., vasárnap

Az igazi Mikulás (r.: Gárdos Péter) / RTL II / 06:15
Kaméleon (r.: Goda Krisztina) / COOL TV / 10:45
Szőke kóla (r.: Barnóczky Ákos) / Prime / 13:55
Jelmezbál (r.: Rodriguez Endre) / Duna TV / 14:50, 02:25
Nejem, nőm, csajom (r.: Szajki Péter) / RTL II / 23:05
Napszállta (r.: Nemes Jeles László) / HBO / 00:35
Szélcsend (r.: Sas Tamás) / Tv2 / 01:30

borítókép: Gera Marina a Nino bárkája című filmben