Kapcsolódó anyagok

A Mozgókép Közalapítvány titkársága április 8-án délután juttatta el a filmhu szerkesztőségébe a 2005-ös játékfilmes gyártási támogatásokra kiírt pályázatának döntéseit. Az eredmények olyan Excel táblázat formájában kerültek nyilvánosságra, melynek elrejtett oszlopai közül felfedhetőek voltak a szakkollégiumok szavazati arányai és nem publikus megjegyzések, melyek között több nyertes film esetében is az szerepelt, hogy nem adott le költségvetést az MMK-tól kért összeg felhasználására vagy csak forgatókönyv-tervvel pályázott. Ebből vonták le a filmhu fórumozói azt a következtetést, hogy korrupció gyanúja merül föl az MMK-ban, hisz formailag hibás pályázatok kaptak 100-120 millió forintokat az adófizetők pénzéből. Ennek a véleménynek aztán szerda délután az index egy vezércikkben szélesebb nyilvánosságot is adott.

Grunwalsky Ferenc nem érti a Közalapítvány ellen intézett támadásokat, hisz szerinte arról van szó, hogy bizonyítékok és a tények ismerete nélkül vádaskodnak ismeretlen emberek, nem tudni, milyen céllal. Ugyanis a kérdéses táblázat csak egy december óta vezetett munkaanyag volt, tele korábbi kommentekkel, melyek már rég nem voltak érvényesek a döntés idején. Cseri Márta az MMK kuratóriumának titkára a filmhunak elmondta, hogy hétfőn a nyilvánosság elől lekerült táblázat egyes oszlopai még december 16-án, a pályázati leadás napján keletkeztek, és akkori megjegyzéseket tartalmaznak. Az MMK-tól kért összeg költségvetésének részletes tervezete nélkül ill. a csak forgatókönyv-tervekkel érkező produkciókat fölszólították utólagos hiánypótlásra, aminek maradéktalanul eleget is tettek. Minderre lehetőséget nyújt a pályázati kiírás.

Másoknak az volt szembeötlő, hogy a pályázat B kategóriájában olyan, az MMK közönségfilmes pályázatán nyert filmek is több tízmillióhoz jutottak, melyek már jóideje be lettek mutatva, és elég valószínűnek látszik, hogy nem fogják majd tudni teljesíteni a vállalt nézőszámot, így kénytelenek lesznek az MMK-tól nyert összeget arányosan visszafizetni. Grunwalsky szerint ezek a vádak megint csak alaptalanok és a tények ismeretének hiányáról tanúskodnak: "Olybá tűnik, mintha mindenki amnéziában szenvedne ebben az országban, és elfelejtette volna a tavalyi ÁFA-körüli balhékat". Grunwalsky elmondása alapján ebben a kategóriában olyan produkciókról van szó, melyeket menetközben ért tavaly a filmre rárakott 25%-os ÁFA, s az így keletkezett költségvetési lukkal nem tudtak tervezni, ezért nehéz helyzetbe jutottak. "A Magyar Mozgókép Közalapítvány ezeknek a lukaknak a betömését vállalta. Az új ÁFA-kulcs sújtotta futó produkciók hiányát a szakma kompenzálta."

Régóta kritizálják az MMK-n belüli összeférhetetlenségeket is. Idén pl. az MMK alapítói között lévő Hunnia Filmstúdió kapta magasan a legtöbb játékfilmes támogatást, összesen 280 millió forintot, de a szintén alapító Objektív Filmstúdió is 120 milliós összegben részesült. Az alapítók azok, akik kinevezik a Közalapítvány Kuratóriumát, mely aztán a végső pecsétet helyezi a Játékfilmes Szakkollégium döntéseire. Ennek ellenére Grunwalsky szerint az alapítók közt lévő gyártó stúdióknak semmilyen ráhatásuk nem lehet a döntésekre, "ők csak három évente szólhatnak bele a Közalapítvány munkájába, amikor megválasztják a Kuratóriumot. Nézzék csak meg hány filmtervet adott le a Hunnia és más alapítók, és hányra nem kaptak pénzt!" Azt viszont Grunwalsky sem tagadja, hogy nem túl egészséges helyzet, ha a végső döntéseket kimondó Kuratórium személyi összetételét meghatározó szervezetek közt a Közalapítvány összegeire pályázók is vannak: "Természetesen akarunk változást, de ez egy több éve zajló vita. 27 alapító szervezete van az MMK-nak, és ezek csak saját döntéssel számolhatják föl magukat."

Az összeférhetetlenség vádja másik oldalról személy szerint Grunwalsky Ferencet éri, aki a Kuratórium elnöksége mellett a Filmművészeti Egyetem vezető tanára, ill. operatőrként többször alkotóként vesz részt az MMK pályázatain nyertes játékfilmekben. Ezeknek a vádaknak adott táptalajt, hogy az ominózus táblázatban az SZFE-n Grunwalsky tanársegédjeként dolgozó Miklauzic Bence 10 milliót nyert filmterve mellett az szerepel, hogy késve adta le pályázati anyagát. Grunwalsky szerint "ez egyszerűen nem igaz, a pályázat végső határidő előtt megérkezett. Merő rosszindulatból kipécézték ezt a szerencsétlen gyereket. Én magam nem is tudok a Játékfilmes Szakkollégium döntési folyamatáról, csak a végeredmény kerül elém és a Kuratórium elé, amit jóvá kell hagynunk." Mint azt az az MMK tikárságán elmondták, Miklauzic pályázata valóban a 16 órás határidő után érkezett, de még a határnapon.

Idén két olyan film is nagy összegeket nyert, ahol Grunwalsky operatőrként lesz érdekelt. Így Jancsó Miklós 120 millió, Szomjas György pedig 80 millió forintos támogatást kapott új filmjére. Az ilyen pályázatok jóváhagyásánál Grunwalsky nem vesz részt a Kuratórium munkájában, köteles elhagyni a termet. Másrészről leszögezi: "Mindenki tudja, annak idején én úgy vállaltam el az elnökséget, hogy nem jó szívvel, de lemondok arról, hogy közpénzből filmet rendezzek. Nem mondom, hogy ezt jól bírom. Azt viszont kijelentettem, hogy operatőrként továbbra is tevékenykedni fogok, hiszen az egy alkalmazott szakma. Ez minden művészeti ágban hasonlóképp megy. Egy képzőművészetin tanító művész is szokott szobrokat készíteni."

Grunwalsky végeredményben nem érti, hogy kik és miért akarják névtelenül, bizonyítékok híján és a tények teljes ismerete nélkül megingatni az MMK-t, de egyben biztos, hogy ezek nem a filmesek. "Ezek a tények 15 éve tények, azóta így működik a rendszer. Semmi nem változott. Ez az egész vita olyan, mint a Parlamentben: füttyögetők és kereplők elkezdenek ordítani, nem tudod, hogy miért. Mindenki csak azt kiabálja az igazság nevében, hogy a másik lop, csal hazudik, és viszont - miközben nem érzed a háttérben a tiszta szándékot. Az egésznek csak az a célja szerintem, hogy a politika újra beleszólhasson a filmszakmába."

Időközben Bozóki András kulturális miniszter elrendelte a sajtóban megjelent állítások kivizsgálását. Az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke, Halász János szintén vizsgálatot kezdeményezett a Magyar Mozgókép Közalapítvány ellen az Állami Számvevőszéknél és az ügyészségnél. Szerinte az MMK alkamatlan feladatának ellátására. Grunwalsky hivatalosan még nem kapott erről értesítést, de áll elébe: "Minden évben volt vizsgálat az MMK-nál, és mindig mindent rendben találtak." Az MMK-n belüli változásra ugyanakkor a Kuratórium elnöke szerint is szükség van: "Persze hogy akarunk korszerűsíteni. Ez azonban egy nagyon hosszú folyamat."