Magyarországon közel 20.000 filmes dolgozik szabadúszóként, és sokan gondolkoznak azon, hogy ők is ebbe az irányba indítsák el a karrierjüket. A kiadvány, amely az oldal alján olvasható, hat rövid fejezetben számol be és ad tanácsokat a filmszakmán belüli szabadúszásról. 

Elsőként azt veszi soron, hogy egy szabadúszó filmes – legyen az forgatókönyvíró, storyboard-rajzoló vagy más kreatív alkotó – hogyan tudja produktívan beosztani az idejét. Az ezzel járó szabadság sok esetben rosszul sülhet el, az otthon töltött idő nem feltétlenül a munkára megy el és kárba veszik. Ezért kell nagyon pontosan megszabni, hogy mennyi időt tölt munkával az ember, akkor is, ha ezt az otthon nyugalmában teszi. Erre az idő és munka menedzsmentre ad javaslatokat a szerző, de arra is kitér, hogy már egy aktív forgatás idején hogyan érdemes precízen kialakított terv mentén alakítani a munkába fektetett időt. Figyelembe venni az utazással töltött időt, a túlórákat, és az se mindegy, hogy tévé-, mozi- vagy esetleg reklámfilm készül. Konkrét tippekkel, például a Pomodoro-módszer bemutatásával is a hatékony időbeosztásra próbál ösztönözni.


A következő fejezetben a szabadúszással járó pénzügyekre tér ki a szöveg. Első és leghangsúlyosabb pontként a pénzügyi tartalék fontosságát emeli ki, tanulmányok szerint legalább 3-6 hónapig elegendő tartalékkal érdemes belevágni a kötetlenebb munkavégzésbe. Biztos intézményi háttér hiányában nincsenek se előre kiszámítható bónuszok, se havi fizetés, mindenkinek magának kell beosztania a különböző munkákból befolyó pénzeket. Érdemes jó előre gondolkodni és felkészülni arra, ha pár hónapig nem fut be semmilyen munkalehetőség. Számlázással kapcsolatos tanácsok is felmerülnek, Bt. vagy KATA a megfelelő vállalkozási háttér, kézzel írt vagy digitális számla-e a jobb megoldás az egyéni vállalkozó számára. 

A gyakorlati tanácsok után, mint az időmenedzsment vagy a pénzügyek kezelése, külön fejezet foglalkozik a szabadúszó vállalkozók egészségének megőrzésére. Az időt és pénzügyeket saját magának osztja be az ember, de már az elejétől fogva komoly figyelmet kell fordítania arra, hogy a korlátok nélküli munka ne menjen az egészsége rovására. Legyen beiktatva egy évben legalább egy hosszabb időszak, amikor nem vállal munkát az ember, természetesen figyelembe véve az ezzel járó fizetés kiesését is. Javasolja a TB által finanszírozott orvosi szűrések gyakori kihasználását, a folyamatos vitaminpótlást, rendszeres sportolást és egészséges táplálkozást. 

A Kilakoltatás című film forgatásán Tóth Evelin Judit operatőr és Fazekas Máté rendező / Fotó: Glódi Balázs

Miután a vállalkozó egészsége is rendben van tartva, el lehet kezdeni a saját brand kialakítását. Szabadúszóként mindenkinek saját magát kell eladnia, erre számos lehetőség adódik. Kezdve egy profin és részletesen összerakott showreellel és portfólióval, egy hiánytalan IMDB-profil megírásával, de a közösségi média oldalain is folyamatosan gyakorolható az önbranding. Elengedhetetlen egy naprakész, angol és magyar nyelven megírt, gyakran frissített CV, ahogy a potenciális ügyfelekkel való tiszta és egyértelmű kommunikáció is.

A kiadvány egyik legfontosabb tanácsa, hogy sosem szabad abbahagyni a tanulást. Két munka között érdemes különböző továbbképzéseken részt venni, folyamatosan fejleszteni a képességeket. Munka idején is érdemes figyelni a trendeket, technikai fejlesztéseket, és minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy a gyakorlatban is ki lehessen őket próbálni. Ezeket a továbbképzéseket egyénileg kell finanszírozni, ezért érdemes a pénzügyek kezelésénél erre is odafigyelni, hogy ha igény van rá, maradjon félretett pénz, kizárólag a jövőbeli tanulásra. A kiadványban több ösztöndíjprogram és képzési programot is ajánlanak, köztük a Fast Forward Program előadásait is, ahol nemzetközileg elismert szakemberek avatják be a fiatal közönséget a szakmájuk rejtelmeibe egy vagy több napon keresztül.

Molnár Áron és Herendi Gábor a Toxikoma forgatásán / Fotó: Gordon Eszter

Az utolsó fejezetben a szakmai érdekképviselet fontosságát hangsúlyozzák. A szabadúszás egyszemélyes vállalkozást jelent, de nem azt, hogy ne lennének szervezetek, akik támogatják ezeket a vállalkozókat. Számos egyesületet és szakszervezetet felsorolnak, ahol egy kis összegű tagsági díj után jogi és pénzügyi tanácsokat nyújtanak a filmeseknek, de segítenek a pályázatok és üzleti partner keresésében is. Felhívják a figyelmet arra is, hogy egy-egy munka esetén mindig tisztában kell lenni a szerződés részleteivel, ha szükséges, be kell avatni egy jogi munkatársat, aki segít eligazodni a papírmunkákkal. 

A kiadvány teljes egészében átlapozható:

A Fast Forward Program korábbi előadásairól Youtube csatornájukon lehet tájékozódni, további információk az NFI hivatalos oldalán olvashatóak. 

Borítókép: A Hosszú Katinkáról készülő dokumentumfilm forgatása / Fotó: Pozsonyi Janka