Az Inkubátor nyolcadik évében 70 pályázat érkezett be a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Benkő Emese Orsolya forgatókönyv-fejlesztő, Bodzsár Márk és Grosan Cristina forgatókönyvíró-rendezők, valamint Józsa László és Sümeghy Claudia producerek – választotta ki a továbbjutó, így fejlesztési támogatásban részesülő tíz filmtervet. Eljött a pitchfórum ideje, ahol a tizből öt elsőfilmes tervét választják ki, amelyek gyártási támogatást kaphatnak. A program olyan nagysikerű filmek elkészítését tette lehetővé, mint az Egy nap, a Külön falka vagy a Magasságok és mélységek, viszont mivel a hetedik Inkubátor öt nyerteséből három mégsem készülhetett el, komoly kétségek merültek fel a program jövőjét illetően.

Miről szól a filmterved?

Brauner Máté: Egy robogós futár és egy gazdag vállalkozó kapcsolatáról, akik gyerekkori barátsággal a hátuk mögött felnőttként újra találkoznak. A cégvezér meggyőzi barátját, hogy dolgozzon inkább nála személyi asszisztensként - az ex-futár pedig élvezni kezdi az anyagi jólétet és a sikeres főnök társaságát. A cégvezér idővel egyre követelőzőbb lesz, de ekkor már teljes anyagi függésbe kerül tőle. Az igazi próbát azonban az a nap jelenti számára, amikor a vállalkozó megvallja neki, hogy fiatalkorában sok évig egy másik dimenzióban élt, ahova mindenképpen vissza kell jutnia, és ebben szüksége van barátja segítségére.

Mióta és miért foglalkoztat ez a téma?

Pár éve kezdődött nálam a földöntúli, misztikus ügyek iránti érdeklődés, de ugyanennyire érdekelnek az ezekben hívő emberek is. Hogy miért érdekel ez a témakör, azt nem tudom megmondani, de azt igen, hogy ezen belül mik: a csodára való vágyakozás, a valóság megtagadása és újak létrehozása, őrült elvágyódás. Szereplőim is mind elégedetlenek az életükkel és különféle dolgoktól remélnek átmeneti vagy tartós enyhülést, legyen az pénz, kristályoszlop vagy akár egy másik bolygó. A film címe (Eltérítés) egyébként nem repülőgép-eltérítésre utal, ez egy szakkifejezés az ufóhívők körében az idegenek általi elrablásra - eltérítettek, tehát magukkal vittek az űrhajójukra, a világukba.

Milyen műfajban gondolkodsz és milyen vizuális világot képzelsz el a filmhez?

A film gerincét drámai karakterek és szituációk adják, amiben erősen jelen van az abszurd, kicsit sötétebb tónusú humor. A fókusz végig a szereplőkön és az ő belső történéseiken van, de igyekszem majd minél erősebb vizuális világot létrehozni. Próbálok szabadon és minél kevesebb kötöttség nélkül tekinteni a formanyelvre, már csak amiatt is, mert a film utolsó részében valóban átlépünk egy másik világba, úgyhogy valamilyen szintén kísérleti elemeket is tartalmazni fog a film.

Brauner Máté

Mennyire látod magad előtt a kész anyagot, és mekkora szabadságot hagysz a változásnak?

A jelenlegi körülményeket figyelembe véve nagyjából nonstop azon gondolkodom, hogy mit és hogyan kell majd változtatni, hogy ez a film egyszer elkészülhessen.

Kapcsolódik a tervhez valamelyik korábbi munkád?

Kisfilmjeim nem igazán, inkább klipet csináltam azóta, ami hasonló elemeket tartalmaz.

Kikkel, milyen csapattal jelentkeztél az Inkubátorba?

Kerékgyártó Yvonne-nal kezdtük el írni a sztorit, akit filmes munkái miatt Richolm Orsolya forgatókönyvíró váltott, mellettük Bálint Dániel operatőr barátom segít amiben csak tud, aki állandó alkotótársam és a legszebb, legjobb ember, akit ismerek. Nagy V. Gergő és Maruszki Balázs pedig tanácsaikkal, észrevételeikkel segítettek az írás során.

Brauner Máté 2015-ben végzett a METU mozgókép szakán. Forgatókönyvei fejlesztése mellett videóklipeket, reklámokat készít. Második rövidfilmje, az Előbb adtam különdíjat kapott a 2014-es Friss Húson. AZ MTVA által támogatott Lauretta című diplomafilmjét több külföldi fesztivál mellett beválogatták az Oscar-kvalifikáló Tokyo Shorts versenyprogramjába is. 2020-ban is bekerült a legjobb 10 közé az Inkubátor Programban.

A sorozat korábbi részei:

Inkubátor 8.0 – Szabó Márton István: Zajkapitány

Az Inkubátor idei döntőseit bemutató sorozatunk folytatódik!