Az Oscar-jelölésig jutott Az én kis falum február 6-án, szombat este rendezett vetítése után Csákvári Géza filmkritikus moderálta a Menzel és Bán részvételével zajló közönségtalálkozót. A rendező és a színész arról beszéltek először, hogyan találkoztak: 1978-ban mindketten szerepeltek Gyarmathy Lívia Minden szerdán című filmjében. A magyar rendezőnővel jó barátságot ápoló cseh direktor egy kisebb vendégszerepet, Bán pedig a főszerepet kapta meg. Menzel itt szemelte ki a színészt Az én kis falum főszerepére, bár Bán szerint a direktor Prágában is látta őt színpadon (a későbbi közös filmjükben eljátszott karakterhez hasonló “fiatal suttyó” szerepben), később pedig rendezte is őt a Katona József Színház vendégeként. Az én kis falumat a bemutatása évében négy és fél millióan látták odahaza, ennek a sikernek köszönhetően Bán bevallása szerint ismertebb Csehországban, mint Magyarországon, így “a saját hazájában próféta”. Élete fontos fordulópontjának nevezte a filmet, ami magabiztosságot adott neki színészként és összehozta őt a cseh kultúrával és hrabali, hašeki világszemlélettel. Menzel és Bán nagysikerű művészi együttműködése jól példázza a cseh és magyar filmkultúra rokonságát, ami nem merül ki abban, hogy Menzel gyakran dolgozik hazánkban, és hogy ő és Szabó István “kabalának” hívják meg egymást egy-egy napos filmszerepekre.

Fotó: Lénárd Tamás

Menzelt “a tisztasága” fogta meg Bán személyiségében, bár mielőtt ezt mondta volna, megkérte a színészt, hogy fogja be a fülét (aki engedelmeskedett). A cseh direktor azért is tartotta jó választásnak a “tiszta lelkű” színészt, mert Az én kis falum főhőse szellemi fogyatékos. “Nem erről a bolygóról származik” - jellemezte a rendező színészét. Menzel szerint a röhejes műfogsor, amit Bán a filmben visel, a színész saját invenciója volt. Aki bevallása szerint több mint fél évig készült a szerepre, például mentálisan sérült gyerekek tanulmányozásával. Azt figyelte meg, hogy mindegyiküknek van valami kisebb, egyéni testi rendellenessége is, ezért választotta karakterének a kapafogakat. “Ennek a karakternek nem a szája nevet, hanem a szeme” - instruálta őt Menzel, Bán pedig ehhez is nagy segítségnek találta protézisét. Mivel egyáltalán nem beszélt csehül, a műfogsor abban is hasznára vált, hogy annyira eltorzította a beszédét, hogy nem tűnt fel az akcentusa.

Fotó: Lénárd Tamás

Bán szerint a rendezőt sokat támadták, amiért magyar aktort szerződtetett a főszerepre, és maga a színész is elismerte, hogy nem csak a nyelvet nem beszélte, de a cseh színházi- és filmkultúrát sem ismerte. Úgy véli, azért kapta meg a szerepet magyarként, mert Menzel tudatosan “ki akarta őt zárni mindenből”. Nem akarta, hogy a főszereplő színész bármit is értsen a forgatáson felmerülő bonyodalmakból, így Bánnak nem esett nehezére értetlen arcot vágnia. Menzel tehát a találó castinggal érte el azt, hogy színésze hiteles legyen a szellemi fogyatékos karakter szerepében. A figura és megformálója egyaránt hasonló kihívásokkal szembesült, szinte ugyanaz játszódott le a fejükben. Mind a színész, mind a karakter keveset beszélt, megpróbáltak minél többet megérteni a körülöttük történő eseményekből, elkapni egy-két ismerős szót, kevés sikerrel.

 

Fotó: Lénárd Tamás

Menzel nem hisz a színészi játékban, csak a megfelelő személyiségű aktor kiválasztásában. Szerinte Bán nem zseni, hanem “természetes”, de ezt nagyobb dicséretnek szánja. “Egy filmben csak gyerekek és állatok természetesek, na meg János” - tette hozzá mosolyogva. “Nem vagy színész, ugye tudsz róla?” - viccelődött Bánnal, aki azzal kontrázott, hogy “én tudom a legjobban”. Menzel persze nem önmagát fényezte a casting fontosságának hangsúlyozásával, mivel leszögezte, hogy ő valójában csak a stáb és a színészgárda összeválogatásában jó, semmi másban. Mesélt egy keveset a pályájáról is: eredetileg újságíró, majd színházi rendező szeretett volna lenni, de végül rájött, hogy élete “szerencsés véletlenek sorozata”. “Nem engedtek oda, ahová menni akartam, és így lett jó”. Zárásul a két alkotót felköszöntötték a film 30. születésnapja alkalmából: a közönség hangosan énekelte a Happy Birthday to You-t, a szervezők pedig tortával készültek, ami a filmbeli kék furgont ábrázolta.