2 078 000 000 forinttal támogatja a Filmalap a Herendi Gábor rendezésében készülő Kincsem című film gyártását, melynek forgatása július végén kezdődik. A világhírű magyar csodakanca történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme áll. A film az 1848-49-es szabadságharcot követő Habsburg megtorlás éveinek Magyarországán és Európa legendás lóversenypályáin játszódik, a szövevényes cselekmény mozgatórugója pedig a szerelem. Herendi Gábor filmjében az öntörvényű Blaskovich és a modern és felvilágosult Klára - aki Otto von Oettingen lánya -  viharos kapcsolata, valamint Kincsem páratlan és mesébe illő pályafutása elevenedik meg.

A legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastélyok, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, mely a megelevenedő események tényleges helyszíne volt. A Kincsem című film forgatásán a hazai filmgyártásban szokatlanul magas számú statiszta működik közre, a lóversenyeken játszódó jeleneteket pedig 10-15 kamera rögzíti majd.

A Kincsem operatőre a többszörös díjnyertes Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér), a film producere Hutlassa Tamás (Kontroll, Dumapárbaj, Hurok), aki így mesélt a munka kezdeteiről a Filmhunak adott interjújában: “Gábor akkor hívott fel, amikor megkapták a Filmalap támogatását gyártás előkészítésre, mert úgy érezte, hogy producerként és rendezőként egyszerre nem tudná csinálni. Váratlanul ért a megkeresés, éppen síelni voltam, én pedig egészen más programot szántam magamnak erre az évre, de egyrészt nagyon jól esett, hogy Gábor rám gondolt, másrészt pedig amikor megkaptam a forgatókönyvet, úgy gondoltam, hogy minden elképzelést felülmúlóan jó anyag.” A producer azt is elárulta, a film jelmeztervezője Bárdosi Ibolya lesz, a díszleteket pedig Nánássy Zsolt és Horváth Viktória tervezi. A film társproducere Herendi Gábor.

A magyar nyelven, magyar színészekkel készülő filmet az alkotók a ma is világszerte csodált Kincsemhez méltóan a hazai közönségen túl a nemzetközi mezőnybe is szánják. Hutlassa Tamás erről is mesélt nekünk: “A szerelem, a versenysport, a férfias küzdelem, a barátság, az árulás, vagy az, hogy hogyan válik a vesztesnek tűnő hős végül győztessé univerzális témák, mindenkinek érthető. Az egy nagy kérdés, hogy mivel ezt teljesen magyar filmnek tekintjük, és magyar nyelven forgatjuk magyar színészekkel, ez a külföldi forgalmazás számára jó adottság-e. De mi is sok norvég, lengyel, vagy finn filmet megveszünk.”

Meglepő vizuális koncepcióval dolgozó felnőtté válás történetnek ígérkezik a neves reklámfilmrendező, Kostyál Márk játékfilmes bemutatkozása, a Kojot. A film a hazai mozinézők számára még ismeretlen, határon túli színházakban játszó színészek főszereplésével készül, úgynevezett anamorf optikával. A kamera mögött Csoboth Attila operatőr mellett a rendező is részese lesz az operatőri munkának. A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik, és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, mely a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi. A Kojot 38 napig tartó, főként vidéki helyszíneken zajló forgatása július közepén kezdődik. A Megafilm produkciójában készülő film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya. A Filmalap 320 560 000 forinttal támogatja a 2016 őszén mozikba kerülő film gyártását.

Pálfi György A hang címmel készülő mozifilmje a lengyel Stanislaw Lem Az Úr hangja című könyvének feldolgozása lesz. A Filmszakmai Döntőbizottság 30 000 000 forint gyártás-előkészítési támogatást szavazott meg a filmnek, melynek producere Pusztai Ferenc (KMH Film).

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)