A 12. KAFF-on 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyét, amelyen idén 7 egészestés és 9 televíziós egyedi film kerül bemutatásra köztük több, rangos nemzetközi díjjal elismert alkotás. A programba került művek közül hat francia, de lesz cseh, litván, holland, dán, román, olasz film is, és versenybe száll az ír Oscar-jelölt film, A tenger dala is.

A versenyprogramba magyarok is kerültek: Miklós Zoltán Manieggs című 3D-s akciófilm-paródiája a hosszúfilmek között lesz látható, Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós a Magyar Operaház számára készített zenés információs filmje A magyar operajátszás története a TV-speciálok versenyében lesz látható.

minieggs 600

Miklós Zoltán: Manieggs

A háromtagú nemzetközi előzsűri tagjai Muhi András filmproducer, Patrovits Tamás rendező és tanár, valamint Daniel Suljic, a zágrábi Animafest művészeti vezetője voltak. „Igyekeztünk olyan darabokat választani, amelyek valamilyen módon eltérnek a mai animációs filmek fő csapásirányától, és akár témájukban, akár látványukban újszerű, innovatív megoldásokkal élnek. A KAFF-on bemutatott 10 mozifilm és 9 tévéfilm a lehető legszélesebb közönséget célozza meg, és biztosan mindenki meg fogja találni a saját kedvencét." - értékelte Patrovits Tamás a műveket.

A magyar versenyprogramba összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került be. Az előzsűri tagjai Bacsó Zoltán animációsfilm-operatőr, Rofusz Kinga animációsfilm-rendező és Szalay Péter filmrendező voltak, akik mind egyetértettek abban, hogy rég volt ilyen erős a magyar animációs film. Ma már alig van a téma komplexitásában, a megvalósítás profizmusában különbség a diákfilmek és az ún. professzinoális alkotók filmjei között. Üdvözölték azt is, hogy az elmúlt években egyre több olyan film született, amelyek kifejezetten történetet akarnak mesélni, optimistább hangvételűek, mint az ezt előző években. Idén szerintük az egyik legerősebb versenyprogram a videoklipeké.

opera 600

M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós: A magyar operajátszás története

A versenyszekcióban látható lesz Bucsi Réka számos díjat elnyert Symphony No. 42-je, Bertóti Attila Mese illetve Kreif Zsuzsanna és Zétényi Bori Limbo Limbo Travel című díjnyertes diplomafilmje és Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című 3 perces, nemzetközileg is díjazott reklámfimje, amely a WWF számára készült. De láthatjuk még a Magyar népmeséket is jegyző Horváth Mária új díjnyertes sorozatát, a 3D-ben készült Cigánymeséket, Cakó Ferenc Dózsa 1514 című homokanimációs technikával készült művét, valamint a Voltaire klasszikusát kortárs módon adaptáló Candide kalandjai című TV-sorozatot is.

A fesztivál teljes programja a www.kaff.hu honlapon található meg.