A Cinefondation szekciót 1998-ban alapították meg a fesztivál szervezői, hogy ezzel támogassák a pályájuk elején járó, fiatal filmes alkotókat. A beválogatott filmek közül három film kap díjazást, de sokszor osztanak ki megosztott második és harmadik díjakat is, így több ember kap elismerést. A nagyszerű pénznyeremény mellett, a Cinefondation első helyezettjének legnagyobb jutalma, hogy a jövőben elkészülő első nagyjátékfilmjét garantáltan beválogatják a fesztivál programjába.

Elsőként 2004-ben mutatkozott be magyar film a Cinefondation keretén belül: Mundruczó Kornél diplomafilmjét, a Kis Apokrif No.2-t válogatták be a programba. Az akkor 29 éves rendezőnek ez jelentette a belépőt a fesztivál állandó vendégei közé. Korai filmjét már állandó munkatársaival, Petrányi Viktória producerrel és Tóth Orsi színésznővel készítette, történetében három férfi és egy nő útja keresztezi egymást a Duna torkolatában (ahol később Delta című filmje is játszódik).

Két évvel később, a frissen diplomázó Kocsis Ágnes kisfilmjét, a Vírust válogatták be a Cinefondation programjába, ahonnan a megosztott harmadik díjat is elhozta. A film történetében egy fiatal víruskutató olyan vírussal találkozik, mint még előtte soha. A 20 perces kísérleti kisfilmet sajnos nem találtuk meg online, remélhetőleg a jövőben mindenki számára elérhető lesz.

Kocsis Ágnes: Vírus

Őt Szimler Bálint SZFE-s diplomafilmje, az Itt vagyok követte 2010-ben. A film főhőse Viktor, a furcsa fiú, aki éberen mozog a budapesti éjszakában, különös arcokkal jár lakásról-lakásra, miközben az életről emélkedik.


Az Inkubátor 2.0 programban idén díjazott Kárpáti György Mór diplomafilmjét, a Provinciát 2014-ben válogatták be a Cinefondation programjába. A film főhőse Otto, aki egy élelmiszerbolt kiszállítója. Egyik alkalommal, amikor vidékre viszi az árut, lerobban a teherautója egy régészeti ásatás mellett. Az itt töltött egy nap megváltoztatja az életét.

Provincia (2014) from György Mór Kárpáti on Vimeo.

Végezetül a tavalyi év meghozta az első animációs rövidfilm sikert is: Andrasev Nadja A nyalintás nesze című diplomafilmjét szintén a megosztott harmadik díjjal jutalmazta a zsűri. A kisfilm csupán egy hete került fel az internetre, mert a fesztivál után bejárta az egész világot. Bodor Ádám Megbocsátás című novellája által ihletett történetben, egy magányos nőt intim kapcsolat fűzi növényeihez, amelyre a szomszéd kíváncsi macskája is felfigyel.