Az Inkubátor Programot 2015-ben hívta életre a Filmalap, azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal filmeseket első egész estés mozifilmjük elkészítésében. A kezdeményezés továbbra is népszerű a pályakezdő rendezők körében, a legtöbb pályázat idén is a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem diplomásaitól érkezett, továbbá több pályakezdő rendező külföldi fesztiválrészvétel alapján jelentkezett. Az Inkubátor Program népszerűségéről tanúskodik az is, hogy Kolozsváron, Londonban és New Yorkban végzett fiatal magyar filmesek is voltak a jelentkezők között.

Kép a Virágvölgy forgatásáról (fotó: Kollmann András)

Összesen 57 pályázat érkezett be a Filmalaphoz, melyek közül a szakmai előzsűri - Bodzsár Márk forgatókönyvíró-rendező, Gyárfás Eszter producer, Nagypál Orsi forgatókönyvíró-rendező és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró - 10 filmtervet választott ki. A kiválasztott projektek 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek. A forgatókönyveken a Filmalap fejlesztési csapatának közreműködésével dolgozhatnak tovább az alkotók.

Az Inkubátor Program 2018 döntősei:

Csáki László: Kék pelikán
Hegedűs Georgina: Szemedbe nézek
Dudás Balázs: Begyulladva
Dér Asia: Nem haltam meg
Fatér Ambrus: A gyerek
Podhradská Lea: Drága Marikám!
Mayer Bernadette: Szemem fénye
Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi
Csoma Sándor: Forráspont
Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás

A forgatókönyvek elkészítésére októbertől 5 hónap áll az alkotók rendelkezésére. Ezt követően a döntősök március végén prezentációs, azaz "pitch fórumon” mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A felkészülést a Filmalap Fast Forward Programja keretében szervezett workshopok segítik. A 10 filmterv közül szakmai zsűri és a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választja ki az 5 nyertes filmtervet.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak a Filmalap a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is nyújt.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben (fotó: Vertigo Média)

Az Inkubátor Programot 2015-ben hirdette meg először a Filmalap. Azóta több nagy sikerű és elismert film készült el a program támogatásával. Többek között a Bánki Gergely főszereplésével készült Hetedik alabárdos, Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje, mely FIPRESCI-díjat nyert Cannes-ban, és Szamosi Zsófia, a film főszerepéért a Legjobb színésznő díját nyerte el Szarajevóban és Kassán. Csuja László Karlovy Varyban díjazott első alkotását, a Virágvölgy-et jelenleg is vetítik a hazai mozik, és jövő héten Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje is indul a mozikban.