Blaskovich Ernő (Nagy Ervin) legatyásodott nemesember és egykori forradalmár, akit már csak a féktelen élvhajhászat tart életben. Egy szép napon benyargal életébe a nagy lehetőség: Kincsem, a csodakanca. A paripa és újdonsült gazdája sikert sikerre halmoznak az európai lóversenypályákon, Blaskovichnak pedig végre megadatik, hogy nemes küzdelemben kerekedjen felül régi ellenlábasán, balsorsának okozóján, von Oettingen bárón.

Herendi Gábor: A film akkor jó, ha van benne konfliktus

„Herendi tudja, hogyan kell úgy alakítani a látványt, hogy az valóban hasson a nézőre és kellő lendülettel töltse meg az ezt igénylő jeleneteket" - írtuk kritikánkban a Kincsemről. Herendi Gábor rendezőt kérdeztük a Kincsem fiatalos humoráról, történelmi hátteréről, valóságalapjáról és az állatokkal való forgatás nehézségeiről is.

Elharapódzó párharcukat megbonyolítja, hogy Ernő belehabarodik esküdt ellenfelének lányába (Petrik Andrea), a szépséges Klara von Oettingenbe. Herendi Gábor rendező nagyszabású, steampunk stílusú, kosztümös kalandfilmet kanyarított a csodaparipa története köré, főszerepben Nagy Ervinnel, Petrik Mónival és Gáspár Sándorral. Kritikánk a magyar wunderről itt olvasható.


Herendi Gábor csodalova nem csak a versenypályán, hanem a mozikban is sorra rekordokat fut: 500 millió forintos bevételt, és 400.000. nézőt is elérte. Az utóbbi évtized legsikeresebb magyar filmjét Herendi Gábor rendező készítette Hegedűs Bálint forgatókönyve alapján, a közös munkáról így mesélt a Filmhunak: „Úgy döntöttünk, hogy bátran megfűszerezzük humorral, amit nagyon fontosnak éreztünk. Ha könnyen fogyasztható filmet akarunk, akkor a drámai kosztümös történetbe belefér a humor, még ha nem is térdcsapkodós.”  

A film ma este lesz látható a szabadtéri Várkertmozi műsorán, előtte a Blaskovich Ernőt alakító Nagy Ervinnel fogunk beszélgetni.

Kincsem /121 perc, 2017.

Rendező: Herendi Gábor

Forgatókönyvírók: Hegedűs Bálint és Herendi Gábor

Operatőr: Szatmári PéterVágó: Király István, Mózes Gyula István

Szereplők: Nagy Ervin (Blaskovich Ernő), Petrik Andrea (Klara von Oettingen), Kovács Lehel (Mike Madden), Gáspár Tibor (Otto von Oettingen), Keresztes Tamás (Gerlóczy), Gyabronka József (Hesp Róbert)