A Gerő Marcell, Dobos Tamás és László Sára által alapított Campfilm a filmes projektek egészen korai szakaszában, már a szinopszisnál becsatlakozik a fejlesztésbe. Elsősorban társadalmi témákkal foglalkozó dokumentum- és játékfilmek készítésében segítik az alkotókat. A MEDIA támogatását ezért a kezdetektől fogva hasznosítják, például előzetesek gyártásánál, vagy akár a forgatás előtti technikai próbáknál.

Gerő Marcell: Káin gyermekei

A cég első nagy sikerét Gerő Marcell Káin gyermekei című dokumentumfilmje hozta el, ami Monory Mész András Bebukottak című tényfeltáró dokumentumfilmjében megismert fiatalkorú bűnözők harminc évvel későbbi életét mutatta be. Gerő Marcell munkája a Szarajevói Filmfesztivál mellett számos nemzetközi fesztiválon megfordult, 2014-ben így mesélt róla a Filmhunak: “Abban a pillanatban, ahogy megnéztük Monory Mész András filmjét, az egész terv felborult, mert mindkettőnket annyira foglalkoztatott, hogy mi lehet ezekkel a srácokkal, hogy az eredeti filmtervet félreraktuk, és elkezdtünk dolgozni egy olyan dokumentumfilmen, amely azt tűzte ki célul, hogy megkeresi a Bebukottak főszereplőit.”

Az alanyok felkutatásához és a több éves előkészítéshez nem csak Gerő Marcell filmjében volt szükség: Füredi Zoltán Styx című filmterve egy barlangban történet baleset körülményeit tárja fel, és rekonstruálja az utána lezajlott bírósági tárgyalást is. Nagy Dénes Természetes fény című munkájánál a külföldi forgatások leszervezésénél, a helyszínek biztosításánál és a forgatókönyv fejlesztésénél játszott fontos szerepet a MEDIA támogatása, Somogyvári Gergő Végtelen árnyék című filmjénél szintén a hat országban zajló forgatás miatt pályáztak és nyertek. Mindhárom terv folyamatos fejlesztés alatt áll.

Nagy Viktor Oszkár: Két világ közt / Forrás: HBO

A Campfilmben készült alkotások nagy sikereket érnek el nem csak hazai, de nemzetközi filmfesztiválokon is. Nagy Viktor Oszkár Két világ közt című munkáját a Magyar Filmkritikusok 2011-ben a Legjobb Dokumentumfilm díjával jutalmazták, 2014-ben a Másik Magyarország, 2015-ben pedig a Káin gyermekei kapta meg ugyanezt a kitüntetést. Nagy Dénes Seb című dokumentumfilmje hasonlóan sok nemzetközi országban járt, köztük a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában is, Lágy eső című rövidfilmje pedig a cannes-i Rendezők Kéthete programjában szerepelt.

Szintén hangos sikert aratott Nagy Viktor Oszkár Hivatal című filmje, ami egy bevándorlási hivatal empatikus alkalmazottjának mindennapjait követi végig, ahogy a letelepedési ügyeket, a papírokat és egyéb engedélyeket intézi, miközben napi szinten kell hivatásszerűen visszautasítania egy-egy kérelmet, ami családok szétszakadásához vezet. A film forgatókönyve a FIPA televíziós filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. "..Nem démonizálja a hivatali asztal mögött ülőket, nem viszi tovább a szívtelen ügyintéző toposzát, ehelyett egy fiatal, hétköznapi lányt állít a középpontba és a pult mindkét oldaláról rálátást ad a problémákra." - írtuk róla a bemutató idején. 

Nagy Dénes: Lágy eső

A készülő tervek között van Oláh Judit Tábor című dokumentumfilmje is, ami a Sipos Pál által szervezett gyerektáborok világát mutatja be. Az Epipo névre keresztelt fantáziaországban való táborozás meghatározó élmény volt számos fiatal felnőtt, köztük a rendező számára is, akit sok emberhez hasonlóan sokkoltak a tábor hátterében zajló szexuális visszaélésekről és manipulációról szóló hírek, amik néhány éve láttak napvilágot. A dokumentumfilmtervről a tavalyi Inkubátor program kapcsán kérdeztük a rendezőt. A tervet azóta az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján és az Archidoc 2017 programban fejlesztette tovább.

További hírek és részletek a Campfilm és a Kreatív Európa hivatalos oldalain olvashatóak.

Borítókép: Hivatal (r.: Nagy Viktor Oszkár)