A MEDIA program támogatása minden nyertes projektünk esetében fontos katalizátorszerepet játszott. A pályázat leadását mindig megelőzte egy hosszabb-rövidebb kutatási, előkészítési folyamat, de általánosságban elmondható, hogy a MEDIA pályázat volt az apropója annak, hogy az ezalatt összegyűlt tapasztalatok és anyagok kézzelfogható filmtervvé álljanak össze. Ez önmagában fontos mérföldkő, azzal együtt, hogy ennek elemei természetszerűen folyamatosan változnak a forgatás megkezdéséig. A pályázati anyag összeállítása sorvezető abban, hogy a lényeges folyamatokat végiggondoljuk a fejlesztéstől a finanszírozáson át egészen a forgalmazásig, és hogy a gyártás során vissza-visszanyúljunk az ott felvázolt tervekhez” - mondta el László Sára. 

László Sára

Az utóbbi években fejlesztési támogatást kapott többek közt Nagy Dénes második világháborús drámája, a Természetes fény, és Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmje. A Természetes fény készítésénél tartalmi és finanszírozási szempontból is nagy segítség volt számukra a MEDIA támogatása. „A fejlesztés korai szakaszában, treatmenttel és egy kidolgozott jelenettel pályáztunk. A forgatókönyv verzióin a rendező-forgatókönyvíró Nagy Dénes a MEDIA támogatásnak köszönhetően a Torino Adapt Lab nevű nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő képzés keretein belül dolgozhatott kiemelkedő mentorok szakmai segítségével. Szintén a támogatás tette lehetővé, hogy továbbmenjünk a képzés Torino Feature Lab nevű, már projektfejlesztés szakaszában lévő filmtervek részére kidolgozott programjába.”

Közvetve ezen a két programon való részvétel hozott össze a film későbbi nemzetközi forgalmazójával, a párizsi székhelyű Luxboxszal. A négy európai országból összetevődő koprodukciós struktúra kialakítását és a projektnek az Eurimages koprodukciós pályázatára való felkészítését rengeteg találkozás és egyeztetés előzte meg a partnerekkel különböző nemzetközi szakmai eseményeken. Az ezeken való részvételünket is részben a MEDIA támogatása tette lehetővé. A filmet majdnem teljes egészében Lettországban forgattuk, a legelső helyszínkereső útjaink megvalósításában is fontos szerepe volt a támogatásnak.

Nagy Dénes: Természetes fény (fotó: Dobos Tamás)

A Visszatérés Epipóba Oláh Judit dokumentumfilmje, amely egy, a 80-as évek végén működő gyerektábort mutat be, ahol a varázslatos játékok mögött titkolt abúzus és megalázás emléke máig kísérti az azóta felnőtt táborozókat. Oláh Judit egykori társaival összegyűlik, hogy együtt értsék meg, milyen hatással volt az életükre ez a hely, és hogyan él bennük tovább. A dokumentumfilm készítésénél szintén a tartalmi fejlesztésben és a finanszírozásban nyújtott segítséget a MEDIA program.

A támogatási döntés után a projekt intenzív fejlesztési szakaszba lépett. Megkezdhettük az első interjúk leszervezését, ami abban segített, hogy kiválasszuk a lehetséges megszólalókat és kipróbáljuk a közös munkát a kamera előtt. Hosszan zajlott a filmben felhasználni kívánt archív anyagok különböző forrásainak felkutatása és a fellelt anyagok feldolgozása. A rendező kiválasztotta főbb alkotótársait – a társírót, zeneszerzőt, operatőrt és a vágót –, és a velük való intenzív munka során kialakult koncepció alapján részletes forgatókönyvet írt.”

Oláh Judit: Visszatérés Epipóba (fotó: HBO Europe)

A MEDIA támogatás segítségével elkészítettük a trailer több változatát. A fejlesztés során több technikai tesztet is lebonyolítottunk, többek között a felvételi technika kiválasztásához. Lehetőségünk volt a kutatás során felvett anyagok feldolgozására, ami segített abban, hogy már viszonylag korai szakaszban meggyőző képi összeállítást tudtunk bemutatni későbbi partnereinknek, például az HBO Europe-nak, aki koprodukciós partnerként vett részt a film megvalósításában. A Visszatérés Epipóba gyártása során is részt vettünk különböző nemzetközi work-shopokon (Archidoc, Eurodoc, DokIncubator), aminek köszönhetően már a film gyártása során feltérképezhettük a film számára legkedvezőbb forgalmazási lehetőségeket.

A Campfilm munkatársai jelenleg Gerő Marcell első játékfilmjének fejlesztésén dolgoznak, ezzel a filmtervvel terveznek legközelebb pályázni a Kreatív Európa MEDIA támogatására.

A cikk elsőként nyomtatásban, a Kreatív Európa MEDIA 2020-as Kreatív Európa történetek című kiadványában jelent meg.
Nyitókép: Természetes fény (Fotó: Dobos Tamás)