Demeter István fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, a filmmustrán öt nap alatt több mint 100 vetítést tartottak. Ezek közül 10 film az idén először meghirdetett európai nagyjátékfilmes versenyprogramban került vászonra, 82 alkotást a képzőművészeti filmes versenyprogram részeként vetítettek, míg 23 film szerepelt a bemutató jellegű panoráma programban.

A nagyjátékfilmes verseny zsűrijének döntése szerint a kategóriában a második díjat a November című észt film látványtervezői, Jaagup Roomet és Matis Mäestu kapták. A harmadik díjat Patrick Dechesne és Alan-Pascal Housiaux érdemelte ki a Királyi játszmák című francia történelmi drámáért. A zsűri különdíjában részesült az Örök tél című magyar történelmi dráma két látványtervezője: Nánássy Zsolt és Horváth Viktória.

Penelope Cruz a Spanyolország királynője című filmben (fotó: Romis Film)

A képzőművészeti filmek kategóriájában a második díjon két magyar rendező osztozott, Traub Viktória Sellők és rinocéroszok című filmjéért, Horváth Mária pedig a Cigánymesék: Hogyan lett az ember című alkotásért. A kategória harmadik díját a lengyel Jaroslaw Migon Egy néző naplója című filmjének ítélték oda. A Magyar Művészeti Akadémia különdíjában Sulyok Gabriella Üzenet című filmje részesült.

A szakmájában világhírnevet szerző, magyar származású Alexandre Trauner képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező munkássága előtt tisztelgő fesztivál vasárnapi, zárónapján a két kategória első három helyezett filmjét ismét levetítették a nézőknek.

Borítókép: Örök tél