A Prix Europa Fesztivált 1987 óta rendezik meg a német fővárosban, erre kapott meghívást Szász Attila történelmi drámája, ami tegnap este hivatalosan is Európa legjobb tévéfilmje lett. Ugyanezt a díjat tavaly Tasnádi István Memo című filmje nyerte. 

Az Örök tél premierje idén februárban volt, elkészítését a Gulág Emlékbizottság támogatta. A Prix Europa nem a film első díja: augusztusban az A-kategóriás montreáli filmfesztiválon szállt versenybe, ahonnan Szász Attila a legjobb rendezés díjával tért haza.

Farkas Franciska, Gera Marina, Döbrösi Laura és Kurta Niké a filmben / Forrás: Filmpositive

1944 decemberében szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket “egy kis munkára”, három hét kukoricatörésre. Irén (Gera Marina), aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. De a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy szovjet munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival (Csányi Sándor), aki megtanítja neki, hogyan lehet a poklot túlélni. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik.

A film alkotóit tegnap este Gera Marina képviselte, aki Szász Attilának, Köbli Norbertnek és Lajos Tamásnak is megköszönte a támogatást és a szerepet, amit eljátszhatott:

A forgatókönyv Köbli Norbert (A vizsga, A berni követ, Árulók, Szürke senkik) és Szász Attila közös munkája, a producer Lajos Tamás, az operatőr Nagy András, a zenéjét Parádi Gergely szerezte. A főszerepben Gera Marina és Csányi Sándor látható, további szerepekben Döbrösi Laura, Kiss Diána Magdolna, Farkas Franciska, Kurta Niké, Orosz Ákos, Für Anikó és Gáspár Tibor is feltűnik.