1957 elején a Nagy Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza a földkerekség első kozmonautáját, aki majd az első ember lehet az űrben. Karmazsin Jenő elvtárs, a Kunmadarasi Vörösiszap Termelőszövetkezet elnöke (Gyabronka József) tudja is, ki lehetne a legmegfelelőbb jelölt a nagy utazásra: Serbán Lajos, azaz Lajkó (Keresztes Tamás), ahogy mindenki hívja, már gyermekkora óta betegesen vonzódik a csillagokhoz. Ezt a vonzalmat nem kis részben anyjának köszönheti, aki beavatta a cigány asztrológia rejtelmeibe, és sajnálatos módon, Lajkó egyik rosszul sikerült rakétakísérletének következtében, már nem lehet velük.

Lajkó - Cigány az űrben (fotó: Vertigo Média)

Bajkonurban, egy különleges verseny keretében dől el, hogy a magyar Lajkó, a német Helga Mengele, az észt Ilmar, vagy a mongol Timuzsin lesz-e a szerencsés kiválasztott, a versenyt ráadásul maga Leonyid Brezsnyev elnököli. Közben pedig Lajkó apja is újra és újra feltűnik, tovább bonyolítva Lajkó kalandjait.


Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje az idei év egyik hazai közönségsikerének bizonyult. Szatirikus története görbe tükröt tart az egykori szocialista hatalomnak, igazi underdog-sztoriként pedig a társadalom és a rendszer által egyaránt lenézett főhősét emeli szédítő magasságokba. A film remek látványvilága Réder György operatőrnek és Valcz Gábor látványtervezőnek köszönhető, akik a tankönyvekből ismert fekete-fehér történelmet keltik életre, az atmoszférikus filmzenéről pedig Balázs Ádám gondoskodik.

Helyszín: Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 4.

Időpont: Augusztus 1., kapunyitás 19:00, a az alkotókkal este nyolc órától beszélgetés indul

Az esemény Facebook-oldalát itt találod meg.

 

Lajkó - Cigány az űrben

Rendezte: Lengyel Balázs, Írta: Lengyel Balázs, Lovas Balázs, Szereplők: Keresztes Tamás, Gyabronka József, Pálffy Tibor, Anna Böger, Fehér László, Beniuk Bohdan, Varga Zétény, Papadimitriu Athina, Trokán Nóra, Rajkai Zoltán, Máté Gábor, Lukáts Andor, Gosztonyi Csaba, Szirtes Ági, Trill Zsolt, Fényképezte: Réder György, Vágó: Kiss Wanda, Zeneszerzők: Balázs Ádám, Producer: Pusztai Ferenc, Forgalmazó: Vertigo Média