A Rákóczi indulóra kelünk hétfőn. Székely István 1933-as filmjében egy délceg főhadnagy (Jávor Pál) balszerencséjére beleszeret kapitányának húgába (Dajka Margit). Csakhogy a lány egykor jómódú családja most a tönk szélén billeg, így a kezét már odaígérték egy vagyonos grófnak. Kora este Szász Attila történelmi ihletésű thrillerje, a Félvilág tesz pontot Mágnás Elza meggyilkolásának ügyére. Kedden három film kerül terítékre a közelmúltból: reggel a Genezis, este pedig a Kojot és a Virágvölgy következik.

Szerdán ebéd után Oláh Kata kisfilmje, az En passant egy mindent eldöntő sakkjátszmát mutat be, aminek a tétje, hogy a főszereplő fiú megszabadulhat-e az apai terrortól. Éjszaka a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című tinithriller lebbenti fel a fátylat az online románcok sötét oldaláról. Csütörtök hajnalban A nagy Lebowski nyújt gyógyírt az álmatlanságra. A Coen-fivérek kultfilmjében a világ leglazább tekése (Jeff Bridges) bonyolódik egy cinkes ügybe, miután ismeretlen támadók összekeverik gazdag névrokonával és bepiszkítják kedvenc szőnyegét.

Oláh Kata: En passant

Délelőtt Antal Nimród földalatti adrenalinbombája, a Kontroll, ebéd után pedig Deák Kristóf Oscar-díjas kisfilmje, a Mindenki a legjobb választás. Este Ingmar Bergman életművéből 1963-as alkotása, az Úrvacsora látható. A Magány-trilógia második darabja egy hitében megingó lelkipásztorról szól. Az éjszakába még Kabos László parádés jutalomjátéka, A veréb is madár című vígjáték is belefér.

Péntek este Martin Scorsese nagyszabású alkotásából, az Aviátorból ismerhetjük meg a filmrendezőként és repülőgép-tervezőként is különcnek számító amerikai iparmágnás, Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) lenyűgöző életútját. Éjjel a 1848-as szabadságharc bukásába belenyugodni képtelen tábornok (Tordy Géza) indul a haza kései felszabadítására a Klapka légió című filmben. Szombat délután Úri murira vagyunk hivatalosak, amelyben egy reformokra készülő földbirtokos rendez óriási fogadást, de a dolog nem a tervei szerint alakul.

Máriássy Félix: Próbaút

Este először mutatkozik be a tévében Lengyel Balázs tavalyi szatírája, a Lajkó – Cigány az űrben. Az alternatív 50-es években játszódó történet címszereplője egy fiatal roma férfi (Keresztes Tamás), akinek minden vágya, hogy a levegőbe emelkedhessen, lehetőleg minél magasabbra. Álmai végre teljesülni látszanak, amikor az elvtársak őt jelölik ki, hogy képviselje Magyarországot az első szovjet kozmonautát megtalálni hivatott versenyen, amit a bajkonuri űrközpontban rendeznek.

Vasárnap Sinkovits Imrét egy nehéz sorsú teherautó-sofőrként láthatjuk viszont a Próbaútban. Hősünk nem csak az állását vesztette el, hanem a családja is széthullóban van – kérdéses, hogy megfordulhat-e még a szerencséje. Délután az 50-es években túlságosan rendszerkritikusnak ítélt mesefilm, Az eltüsszentett birodalom visz el minket a távoli Nekeresd-országba. Este egy nagyváradi családnak is meggyűlik a baja a rendszerrel a 80-as években játszódó Janus című filmdrámában.

Június 24. hétfő

Rákóczi induló (r.: Székely István) / Duna World / 11:20

Félvilág (r.: Szász Attila) / Film Cafe / 17:05

Június 25. kedd

Genezis (r.: Bogdán Árpád) / Cinemax / 07:35

Virágvölgy (r.: Csuja László) / Cinemax 2 / 19:00

Kojot (r.: Kostyál Márk) / HBO 2 / 19:30

Június 26. szerda

En passant (r.: Oláh Kata) / M5 / 13:55

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály) / HBO / 23:50

Június 27. csütörtök

A nagy Lebowski (r.: Coen-fivérek) / aMC / 03:30

Kontroll (r.: Antal Nimród) / aMC / 11:05

Mindenki (r.: Deák Kristóf) / M5 / 13:55

Úrvacsora (r.: Ingmar Bergman) / M5 / 21:05

A veréb is madár (r.: Hintsch György) / Duna TV / 22:10

Június 28. Péntek

Aviátor (r.: Martin Scorsese) / Film Cafe / 21:00

Klapka légió (r.: Hajdufy Miklós) / M5 / 22:10

Június 29. Szombat

Úri muri (r.: Bán Frigyes) / Duna TV / 14:20

Lajkó - Cigány az űrben (r.: Lengyel Balázs) / Cinemax 2 / 20:30

Június 30. Vasárnap

Próbaút (r.: Máriássy Félix) / Duna World / 11:20

Eltüsszentett birodalom (r.: Banovich Tamás) / Duna TV / 15:30

Janus (r.: Gyöngyössy Bence) / M5 / 22:15