Négy fiatal egy retró lakóautóval indul nyaralni az Adriára. Eszter (Kurta Niké) és Dávid (Móré László) egy pár. Hozzájuk csatlakozik Eszter fiatalabb féltestvére, Zoé (Kelemen Hanna) és az ő barátja, Ábel (Gál Kristóf). Eldugott öblöket fedeznek fel, tengeri herkentyűket gyűjtenek és kempingeznek. Az idillinek tűnő nyári kalandot azonban apró jelekből kiolvasható feszültség árnyékolja be, idővel pedig mindkét kapcsolatban felszínre kerülnek a gondok.

Arra tettem kísérletet, hogy tudok-e úgy mesélni, hogy tekintetekkel és egymásra nézésekkel ábrázolok emberi viszonyokat, és hogy milyen az, amikor nincsenek kimondva dolgok” – mesélte Szabó Szonja tavaly nyáron, a horvátországi KRK szigeten forgatott rövidfilmről.

Szabó Szonja, Gál Kristóf, Kurta Niké, Kelemen Hanna és Móré László a forgatáson

A Mentor és a Vércsék rendezője szerint a Caravan szereplőinek helyébe két generáció tagjai, a harmincasok és a tinédzserek is könnyen beleképzelhetik magukat. Hangulatában leginkább Eric Rohmer Négy évszak meséi sorozatához érzi közelállónak a filmet.

A Caravan minimális költségvetéssel és kis stábbal, ugyanakkor önerőből, így nagy munkával készült. “Szépíthetném, de igen fájóan érintettek a tavalyi pályázati elutasítások. Nem szerettem volna, ha sok idő telik el úgy, hogy nem készítek filmet. Újra és újra forgatni kell, mert ettől a gyakorlati tapasztalattól válhatunk jobb alkotóvá. Nagyon szerencsés vagyok, amiért partnerekre találtam ebben a vágyamban. Virág Péter operatőr és Wéber Krisztina producer csatlakoztak először a projekthez".

A filmhez Magyarországhoz közel eső tengerparti helyszínt kerestek, így kapóra jött, hogy Szonja évek óta jár az Adriára, KRK szigetét pedig úgy ismeri, mint a tenyerét. “Nagyon szeretem a tengert, és azokat a titkos helyeket, ahol nincsenek turisták. Nagy ábránd volt az életemben, hogy de jó volna egyszer barátokkal és lakóautóval nekiindulni. Mindig vágyakozva néztem a rozoga hippibuszokat. Egy filmkészítő annyi életet él, ahány filmet forgat. Megvolt ez az élmény is!"

A forgatást több napos helyszínkeresés előzte meg. “Az igazság az, hogy a világ, ami ebben a filmben megjelenik, gyakorlatilag ma már nem létezik, csak egy romantikus illúzió. Rengeteg a turista, kevés az eldugott hely, és lakóautóval sem lehet már úgy közlekedni, mint húsz évvel ezelőtt, a legtöbb helyről ki vannak tiltva.

A filmet négy nap alatt forgatták le, Szonja elmondása szerint, ez volt eddig a legnagyobb kihívást jelentő forgatása. “Tudtam, hogy kimerítő lesz, de nem gondoltam, hogy ennyire. Egy tíz órás éjszakai zötykölődéssel és kialvatlansággal indult a kaland, a lejutás sem volt egyszerű. Onnantól pedig minden hajnalt és napnyugtát ki akartunk használni. így az alvás- és pihenőidő szakaszosan, napi néhány órában kimerült. A nagyon szűkszámú stábban mindenki több ember munkáját végezte. Tényleg a fizaikai határainkat feszegettük. Ezúton is mindenkinek köszönöm!"

Nem volt előre megírt szövegkönyv, a jelenetsort online próbákon beszélték át előre a színészekkel, majd a helyszínen improvizációs próbát csináltak, ami alapján összeállt a dialógus. “A négy szereplő közül Niké az egyetlen képzett színész. Nagyon hálás vagyok neki, amiért részt vett ebben a munkában és tapasztalatával, professzionalizmusával segítette és inspirálta a többiek kamera előtti jelenlétét."

Kurta Niké filmbeli partnere Móré László, aki a valóságban modellként dolgozik. “Egy scripted reality forgatásán ismertem meg Lacit, és nem hittem el, hogy ilyen szerencse érhet - pont ott. Ösztönös tehetségű színész, alkata hiányzik a magyar filmes palettáról.” A fiatalabb színészekről Szonja elmondta: “Hannával a Vércsékben, Kristóffal A Mentorban dolgoztam együtt. Az Inkubátor Programban döntős nagyjátékfilmtervemhez kettőjükkel készítettünk mood anyagot. Amikor felmerült, hogy belevágunk egy rövidfilmbe, az ő szerepeltetésük volt az első gondolatom."

Szabó Szonja maga vágta a filmet, túl vannak a picture lock-on. Jelenleg a hangutómunka és a fényelés zajlik. A film nemzetközi fesztiváloztatását tavasszal kezdik meg.

Címlapkép: Kurta Niké a filmben