Szeptember végén az utolsó snittet is felvették Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjéhez. Az eredeti borsodi helyszíneken rögzített Larry egy rapper srác felnövés- és karriertörténetét meséli el, azt vizsgálja, hogy a fiú felívelő pályája milyen hatással van a családjára és a saját lelkére. A főhőst generációjának egyik legtehetségesebb színésze, Vilmányi Benett játssza.

A film főszereplője, a 22 éves pásztorként dolgozó Ádám súlyos dadogása miatt a társadalomtól elszigetelve él Borsodban. Egy nap azonban katartikus felismerést tesz. Ha kirobbanó dühvel rappel, a dadogás megszűnik. Vad előadásmódja és kíméletlen őszinteségű szövegei miatt váratlanul óriási sikert ér el a YouTube-on Larry néven.

Vilmányi Benett / Fotó: Bognár Péter – Nézz meg még több képet a forgatásról!

"Részemről meseszerű. Fantasztikus, ösztönös művész, csak reméltem, hogy a film fel tud nőni az ő tehetségéhez” – emlékezett vissza Bernáth a közös munkára Vilmányi Benett-tel. „Mindketten sokat készültünk, de a lényegre nem nagyon lehetett. Az volt a feladat, hogy a rendszerünk mérgező, traumatizáló hatását valahogy meg tudjuk fogni egy család, azon belül is egy fiú fizikai küzdelmén keresztül. Ennek érdekében rengeteget kísérleteztünk és dolgoztunk Ádám karakterén a forgatás alatt is. Ez néha felszabadult játszadozást, néha pedig egyenes utat jelentett a pokol mélyére. Sokféle arcát fedeztük fel a férfisors nyomorának, fájdalmának és örömének.

A kísérletezés meglepő irányba vitte el őket: „Ahogy haladtunk előre, egyre több olyan gesztust, mondatot, döntést használtunk, ami a civil Benett sajátja, és így kicsit tőlem is távolodott a hős. Ezt imádtam.” A rendező hozzátette, hogy más színészekkel is hasonló módon dolgozták ki a karaktereik végső formáját. Ádám édesapját Thuróczy Szabolcs alakítja, Szandtner Anna pedig hasonlóan fontos szerepben tűnik majd fel.

Szandtner Anna / Fotó: Bognár Péter

A Larry kacskaringós utat járt be, mire eljutottak a forgatásig. 2017-ben bekerült az elsőfilmesek számára létrehozott Inkubátor Program döntőjébe, de ott nem nyert, és elesett 62 millió forint gyártási támogatástól. Három évvel később viszont támogatta a Filmintézet, és majdnem a triplájából, 170 millió forintból készülhetett el a film. A nagyobb büdzsé lehetővé tette, hogy Borsodban forgassanak, időközben több fejlesztési körön és változaton is átesett a forgatókönyv. „Ez már nem ugyanaz a film, mint 2017-ben volt” – összegezte a rendező.

27 napot forgattak, ebből csak 2 esett Budapestre, amikor az A38 nevű koncerthajón vettek fel jeleneteket, amúgy pedig különböző borsodi helyszíneken forgattak. Miskolcon, Lyukóbányán, Kazincbarcikán, Putnokon, Ózdon, Dankótelepen. Múcsonyon, Sajószentpéteren, Királdon, Abodon, Szakácsiban, Edelényben, Kánón és Sajókeresztúron is felbukkant a stáb.

Hartung Dávid / Fotó: Bognár Péter

Beleférni a keretekbe, ez volt a legnehezebb” – emlékezett vissza a forgatásra Bernáth. Tovább nehezítette a helyzetet, hogy viszonylag sok helyszínen, rengeteg amatőr szereplő bevonásával készült a film. „Végig az szerettem volna, hogy a filmezés mesterséges, intézményes adottságai a lehető legkevésbé zavarják meg az adott jelenet valóságát. Minden egyes napnak az volt a tétje, hogy tudunk-e rögzíteni ott és akkor valami igazit.

Az elköltözés miatt jóval könnyebb volt a történeten belül maradni. Sokszor úgy éreztem, mintha egy megszállott, filmes szektában élnénk együtt. Nem tudom, hogyan lehetett volna ezt másképp csinálni" – mondta a vidéki forgatásról. „Szerintem Borsod mindenkire hatott. Olyan jeleneteket vettünk fel, amiket máshol aligha lett volna esélyünk. De nem csak a tájak, a csodálatos emberek, a nehéz szociális helyzet és a történelmi múlt súlya miatt volt fontos, hogy ott legyünk. Egy idő után ezen a vidéken már a kamerát is máshogy fogod. A lehető legnagyobb nyíláson kellett engedni bele a gépbe.

Veres Attila, Bernáth Szilárd, a kamerával Hartung Dávid, a mikrofonnal Csóka Sámuel / Fotó: Bognár Péter

Bernáthék egyre inkább a dokumentumfilmszerű rögzítés irányába mentek el, ezzel azonban csökkent a kontroll lehetősége, és ez néha lehetetlen helyzeteket szült. A szereplők, a statiszták és a helyszínek szervezésével is meggyűlt a bajuk, és a járványhelyzet is okozott problémákat. Volt, hogy az egyik amatőr szereplőről a díszlet melletti gyorsteszt aznap derítette ki, hogy pozitív, mielőtt leforgatták volna a jelenetét. Volt, hogy a statisztéria egy része nem jelent meg a forgatáson, mert tartottak tőle, hogy esetleg elkaphatják a vírust. „Ezúton is nagy-nagy köszönet és tisztelet a gyártásnak és az összes részlegnek, hogy így-vagy úgy, de majdnem mindenre született megoldás.” – fejezte ki háláját Bernáth.

Tervben van, hogy fesztiválokra nevezik a Larryt, előreláthatólag 2021 végén mutatják majd be a magyar mozik.

Breier Ádám, Bernáth Szilárd és Veres Attila / Nézz meg több képet a forgatásról!

Szereplők: Vilmányi Benett, Szandtner Anna, Thuróczy Szabolcs; rendező: Bernáth Szilárd; producerek: Muhi András, Ferenczy Gábor; operatőr: Hartung Dávid; dramaturg: Nagy V. Gergő; rendező munkatársa: Breier Ádám; casting rendező: Muhi Zsófi; látványtervező: Kővári Kata; gyártásvezető: Násztor Bence; felvételvezető: Gaszner Veronika; elsőasszisztens: Veres Attila; helyszíni hang: Gáspár Szabolcs.

címlapkép: Vilmányi Benett