5. Molnár Levente (Hasadék)

A sokoldalú romániai magyar színész az elmúlt években volt sunyi házmester (Foglyok) és vérfagyasztó veterán (Apró mesék) is, az eddigi legemlékezetesebb filmszerepét azonban 2021-ben Krasznahorkai Balázstól kapta, aki végre Levente gyökereit is előtérbe helyezte. Minimális eszközökkel, hatalmas gesztusok nélkül, mégis fokozódó intenzitással testesíti meg a gyermeke születésére készülő, Budapesten élő orvost, akinek apja halála miatt vissza kell térnie a Máramarosi-havasokba. Az itt kibontakozó, feszült családi drámában elfojtott indulatok félelem és bűntudat uralkodnak, és Levente visszafogott játéka mindet nagyszerűen magában hordozza. (PJ)

 

4. Molnár Áron (Toxikoma)

fotó: Gordon Eszter

Molnár Áron nem egyszerű feladatra vállalkozott azzal, hogy eljátssza barátját és színészkollégáját, Szabó Győzőt az életrajzi regényén alapuló filmben, de a kihívást nagyszerűen teljesítette. Külsőre ugyan nem kevernénk össze őket, Áron viszont sajátjára formálja a fiatal Szabó Győző figuráját. Heroinfüggőséggel küszködő karaktere intenzíven, kitörésre váró feszültséggel dominálja a vásznat, és ha kell, ugyanennyire tud megnyerő, manipulatív vagy hedonista lenni. Kiváló ellenpontja a saját vágyait mélyen elnyomó Csernus-karakternek. A brutális elvonási tüneteket pedig teljes átéléssel hozza, nem egyszer nehéz pillanatokat okozva vele a nézőnek is. Áronnal készült podcastunkhoz kattints ide. (HB)

 

3. Dietz Gusztáv (Külön falka)

Kezdetben nehezen ment az egykori MMA harcosnak a szövegtanulás, később volt, hogy elege lett, és otthagyta a forgatást. És mégis, milyen jó, hogy nem adta fel, és Kis Hajni rendező is kitartott mellette! A durva felszín érzékenységet rejt, és pontosan ez kellett a tragikus múltú, börtönviselt kidobó eljátszásához, aki csak nehezen engedi magához közel sok éve nem látott kislányát. Ahogy a valóságban, úgy a Külön falkában is félelmetes jelenség, amikor megindul feléd. A filmben aztán ez az önvédelmi burok fokozatosan lehámlik róla, a lánya kedvéért még egy ügyetlen, ámde bájos, Benny Hill Show-ba való poént is bevállal. Tibiben hemzsegnek a jellemhibák, de Dietz Gusztáv a karizmájával eléri, hogy egy pillanatig se legyen kétséges, még egy ilyen balhés apáért is érdemes küzdenie a gyereknek. (VD)

 

2. Ötvös András (Nagykarácsony, Becsúszó szerelem)

Idén nem szűkölködtünk a hazai romantikus vígjátékokban, Ötvös András pedig ezek közül kettőben is kiemelkedőt alakított. A rasszista fociultra (Becsúszó szerelem) és a hős tűzoltó (Nagykarácsony) figurája első látásra elég távoliak egymástól, de különböző okokból mindketten elbizonytalanodnak saját férfiasságukban. Ahhoz, hogy újra megtalálják saját magukat, rögös út, és persze az igazi szerelem vezet. Ötvös rendkívüli őszinteséggel, átéléssel, hibáik és macsó környezetük elől féltve rejtegetett gyengeségeik felszínre hozásával farag szerethető figurákat belőlük. Ráadásul egyaránt remek párost alkot női színész toplistánk két helyezettjével, Gombó Viola Lottival és Zsigmond Emőkével is. Ötvös András a Filmhu podcast vendége volt. (HB)

 

1. Bányai Kelemen Barna (Toxikoma, A legjobb dolgokon bőgni kell)

Fotó: Gordon Eszter

Bányai 2021-ig a keményvonalas színházba járóknak lehetett ismert, idén viszont két nagyszerű filmben is láthattuk: Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című debütáló nagyjátékfilmjében a főhősnő mufurc élettársát alakította, Herendi Gábor Toxikomájában pedig megkapta az egyik legfontosabb szerepet, Csernus Imrét kellett megformálnia. Az idei második legnézettebb magyar filmben zseniálisan játssza a szélsőséges orvosi stílusáról ismert pszichiátert, és így egy pillanatra sem szorul a háttérbe a pattogó, adrenalintól fűtött Molnár Áron mellett.

Kettejük teljesen eltérő játéka remekül ellenpontozza és erősíti egymást: míg a Szabó Győző karakterét alakító Molnár Áron folyamatosan feszült és őrjöng, addig Bányai higgadt és kimért, meg sem kell szólalnia, a szeméből kiolvassuk a megvetést, a büntetést, a nemtörődömséget vagy épp a dicséretet. Könnyen lehetett volna karikatúra Csernus karakteréből, de Bányai rendkívül jól ráérzett a pszichiáter minden mozdulatára, a hanglejtésére, a tartására vagy a tipikus fejrándítására. Nem sírjuk vissza azokat az időket, amikor Csernus állandóan a képernyőn volt, de követeljük, hogy Bányai Kelemen Barnát mostantól több filmben lássuk! (HZS)

címlapfotó: Bányai Kelemen Barna és Molnár Áron / Fotó: Gordon Eszter