Egy varázslatos, tóparti nádasban élnek a lengék, Nádtenger világának apró őrei. Zöld bőrű, barna hajú kis lények, akik vigyáznak az ebihalakra, védik a növényeket, és időnként a gonosz harácsokkal és hattyúkkal is szembeszállnak, és akik gyakran háborgatják a nádas nyugalmát. Bátorságban és talpraesettségben is kiemelkedik közülük Füttyös Vilkó, az ifjú, még zöld hajú lenge, akinek minden vágya, hogy végre bebarnuljon a haja és a nádas hivatalos őrei között védhesse meg otthonát. Amikor barátját foglyul ejtik az aljas harácsok, az ügyes lenge ötletes találmányaival és a barátai segítségével útra kel a nádas túloldalára, hogy megmentse társát és az otthonát is.

Forrás: Vertigo Media

A film alapjául szolgáló történetet a József Attila-díjat is elnyerő Berg Judit írta, aki a népszerű Rumini-sorozattal az Év Gyerekkönyv díjával jutalmaztak 2007-ben. A Lengemesék könyvek alapján először egy hat részes tévésorozat készült 2009-ben, amit most, egy több, mint egy órás történetté rakott össze Pálfi Zsolt filmrendező, aki a sorozatot is készítette. Füttyös Vilkó és a lengék kedves története tökéletes szórakozást nyújthat egy óvodás és egy általános iskolás csoport számára is, mert miközben egy különleges, de ismert világról mesél, a környezet megőrzésének fontosságáról is tanít.


Vilkó egy talpraesett, kalandvágyó és bátor lényecske, aki a külső hiányosságai ellenére – hiszen a törvények szerint a bebarnult hajtól válik valaki igazán jó őrzővé – vakmerően szembeszáll a gonosz harácsokkal, a jó ügy érdekében szegi csak meg a szabályokat, és a környezet-tudatosság nevében műanyagpalackból épít magának egy elsüllyeszthetetlen hajót. A történet óriási erénye, hogy a mesés közeg nem egy távoli, ismeretlen univerzumból és kizárólag varázslatos lényekből épül fel, hanem a tóparti nádas ismerős, és még felnőtt-fejjel is sokszor magával ragadó környezetét emeli ki és formálja át egy mesei világgá. A csodás lengék és harácsok mellett a tópart élővilága is fontos szerepet kap: ebihalak, békák, angolnák, rózsabogarak, kacsák, fecskék, és az ötletesen gonoszra maszkírozott hattyúk mellett a nádas növényeivel is ismerkedhetnek a kicsik. Az élővilág eredeti ábrázolásán kívül látványelemként szolgálnak az ötletes, újrahasznosított tárgyak – míg a harácsok vezére egy műanyag palack kupakját viseli, katonái söröskupakból gyártott sisakot viselnek, de feltűnik helyi újságból hajtogatott csákó is.

Forrás: Vertigo Media

A Vízipók hasonló témával foglalkozó és óriási sikereket elérő története után a Lengemesék is nagyszerűen helyt áll a látványos, szórakoztató és közben tanítani vágyó animációk sorába. Túl sok idő eltelt azóta, hogy vászonra került egy nagyobb formátumú magyar animációs film, ami az utóbbi évek jelentős nagy- és kisfilmes sikerei és nemzetközi elismerései mellett még mindig komoly hiánycikk itthon. A bátor lengék most megnyitották ezt a kaput, és kíváncsian várjuk, hogy ki lesz a következő, aki belép rajta.

Lengemesék

magyar animációs film, 64 perc

Rendező: Pálfi Zsolt

Forgatókönyvíró: Berg Judit

Operatőr: Antók Krisztián

Producer: Temple Réka

Látványterv: Timkó Bíbor

Storyboard: Hernádi Edit

Vezető animátor: Bárdos Attila