Linklater 2019 óta szakadatlanul dolgozik a projekten mint író, rendező és producer. A musical-vígjáték három művész életének és barátságának átalakulását meséli el visszafelé: tehát 1976-ban kezdődik, amikor a főszereplők elérték életük mélypontját, és 1957-ben, reményteli fiatalkorukban ér véget a történet. A zeneszerző-producer Franket Paul Mescal, a színházi kritikust Mary Beanie Feldstein, az írót, Charley-t pedig Ben Platt alakítja.

A filmes produkciót az teszi igazán különlegessé, hogy Linklater a történethez hűen nem kevesebb, mint két évtizeden át tervezi forgatni. Ez azt is jelenti, hogy a rendező és a musical és a rendező rajongói közül sokan már nem érik meg a végeredményt, sőt, maga Linklater is a nyolcvanas éveit tapossa majd a film bemutatásakor.

A szokatlanul hosszan tartó munkafolyamatok, az idő múlásának ambiciózus megragadása és ennek technikai megvalósítása iránti vonzalma mára már a rendező szerzői kézjegyévé vált. A Mielőtt-trilógia tizennyolc éven át követte Julie Delpy és Ethan Hawke románcát, míg a tizenkét éven keresztül forgatott Sráckor főszereplői a nézők szeme előtt cseperedtek fel. A musical kilenc meghatározó pillanatot ragad meg egy baráti társaság életéből. A rendező ezt úgy ülteti át filmre, hogy 2-3 évente összehozza az öregedő stábot. A film szegmensei önálló rövidfilmes forma szerint készülnek.

Richard Linklater / Forrás: Indiewire.com

Amikor az Esquire erről a hosszútávú elköteleződésről kérdezte Mescalt, így válaszolt: „Azt hiszem, hogy a következő húsz évet azzal fogom tölteni, hogy megbánok egyes döntéseket, amiket a néhány jelenetnél hoztam, másokról meg elfeledkezem.” A projektet 2019-ben jelentették be, és az első kisfilm – maga a befejezés – még ebben az évben leforgott. A produkció ezt követően rövid időre megakadt, amikor Frank eredeti színésze, Blake Jenner, családon belüli erőszak vádját követően visszavonult a színészettől. Mescal 2023 elején lépett a helyébe, innentől vele folytatták, illetve újravették elődje jeleneteit. A tavalyi hollywoodi sztrájk ezt a produkciót is érzékenyen érintette, több hónapig szüneteltetni kellett a második etap forgatását.

A szereposztás a Broadway és a West End látványos találkozása. A Dear Evan Hansenért Tony-díjat nyert Ben Platt számtalan alkalommal csillogtatta meg hangját a kamerák előtt is (Tökéletes hang-trilógia; A politikus). Gimnáziumi legjobb barátja, Beanie Feldstein, már a Lady Birdben is énekelt. Az Éretlenségit követően a Funny Girl főszereplőjeként állt Platthez hasonlóan a Broadway színpadára. Paul Mescal 2020-ban a Normális emberekkel robbant be a köztudatba, azóta üstökösként ível felfelé a karrierje. Főszereplő volt a londoni A vágy villamosában, de láthattuk egyedülálló apaként (Volt egyszer egy nyár) és Andrew Scott szeretőjeként (Mind idegenek vagyunk) is. Sőt, a Carmenben leszerelt tengerészgyalogosként egy szám erejéig dalra is fakadt, és ha ez nem lenne elég meggyőző, Pavarotti-imitációjával is lenyűgözte már az internetet.

Beanie Feldstein / Forrás: Bloomberg.com

Stephen Sondheim musicalje is már egy adaptáció; az alapjául szolgáló 1934-es darab viszonylag népszerű volt, bár soha nem vált klasszikussá. A 1981-ben bemutatott musical ezt messze alulmúlva, kifejezetten nagy bukásnak számított, mindössze tizenhat előadást élt meg. A következő években a művet alaposan átírták, és több produkciót is bemutattak belőle, a legújabb verziója 2023 őszén került át a Broadwayre Jonathan Groff, Daniel Radcliffe és Lindsay Mendez főszereplésével. Azonban a gyönyörű dallamok és az újragondolások ellenére sem lett igazán működőképes a koncepció, a darab ekkor sem tudott átütő sikert aratni.

Talán éppen Linklater találja meg a kulcsot a musicalhez, amiről így nyilatkozott: „Nem tudok jobb helyet elképzelni a következő húsz évre, mint egy Sondheim-musical világát. Nem könnyedén vágok bele ebbe a sok éven át tartó munkába, de úgy tűnik, ez a legjobb, talán az egyetlen módja annak, hogy filmben igazságot szolgáltassak ennek a történetnek." A válaszra, hogy tényleg sikerül-e neki sikerre vinni a musicalt, még legalább 15 évet várnunk kell. Viszont szerencsére addig sem maradunk Linklater-film nélkül, júniusban érkezik a Netflixre a Velencében kedvező kritikákat kapott romantikus bérgyilkosfilmje, a Hit Man.

Címlapkép: Paul Mescal / Forrás: Indiwire.com