Hétfő éjjel Szomjas György Gengszterfilmjében egy pitiáner bűnöző, H. Gábor kerül szabadlábra egy lopási ügy után. A rendszerváltás küszöbén szabadul és azonnal bele is veti magát újra az alvilágba, ahol a kisebb-nagyobb lopási ügyeket egyre súlyosabb bűnök követik. Kedden Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba könnyedebb vizekre evez: a Brazilokban a kis falu focibajnokságára készül mindenki - a kamaszok, a rosszfiúk és a helyi pap is beáll a csapatba, hogy a polgármester és helyettesének ádáz csapatát legyőzzék és ha sikerül, még a foci fővárosába, Brazíliába is kijussanak.

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Szerdán Schwechtje Mihály ártatlan tinédzserei kerülnek lelki válságba, a baljós című Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) -ban (kritikánk a filmről itt olvasható), ami az internetes kommunikáció, féltékenység és magány veszélyes kombinációjával foglalkozik. Hőse a manga rajongó tinilány, Eszter, aki rajong a Londonba kiköltöző angoltanáráért. A laza, jófej férfival kezdetben ártalmatlan chatelés, majd hamar fülledt flörtölés és egy veszélyes kapcsolat bontakozik ki. Az RLSM után az éjszakát Nemes Jeles László Velencében versenyző epikus történelmi drámája, a Napszállta indítja el (kritikánk itt), benne a családja tragédiáját feldolgozó és a századeleji Budapest káoszában utat kereső Leiter Írisszel, a titokzatos kalapos lánnyal.

Egy nyár Magyarországon

A magyar filmek közt a héten egy német kakukktojásra is felhívjuk a figyelmet, ami az ország természeti és kulturális kincseit mutatja be, egy romantikus vígjátékban. Sophie Allet-Coche Egy nyár Magyarországon című filmjében Doro, egy dunai sétahajón fodrászként dolgozik. Miután összeveszik a főnökével, hirtelen felindulásból otthagyja a hajót és az egyik vendéggel az Alföld felé veszi az irányt, hogy ott újra szerencsét próbáljon, mint fodrászsegéd. A német színészek közt Marozsán Erika is feltűnik egy kisebb szerepben.

Az utolsó nyáron

A hétvégén András Ferenc is elbúcsúzik a melegtől az Az utolsó nyáron című filmjével, Miklauzic Bence egy belpesti parkolóhely fölötti ádáz harcot mutatja be, Márai Sándor Kaland című regényét pedig Sipos József 2011-es adaptációja kelti életre. A szombat este újra látható Enyedi Ildikó Oscar-jelölt szerelmesfilmje, a Testről és lélekről (kritikánk itt), amelyben két magányos ember fényes nappal helyett az álmaikban, szarvas képében találnak elsőként egymásra. A hét Litauszky János dokumentumfilmjével zárul: a Cérnaszálon főhőse öt kárpátaljai asszony, akik varrónőként, nehéz körülmények között dolgoznak, távol a családjuktól. Az ő történetüket meséli el 60 percben a rendező, akit a 37. Filmszemlén a legjobb rendező díjával jutalmaztak.

szeptember 16., hétfő

Misi Mókus kalandjai (r.: Foky Ottó) / M2, 11:05, 05:05
Helyet az öregeknek (r.: (r.: Gaál Béla) / Duna World, 1:35, 02:25
Gengszterfilm (r.: Szomjas György) / Film+, 02:15

szeptember 17., kedd

Brazilok (r.: Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba) / Film+, 11:00

szeptember 18., szerda

Megy a gőzös (r.: Koltai Róbert) / Filmcafe, 10:35
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) (r.: Schwechtje Mihály) / HBO, 16:25
Coming out (r.: Orosz Dénes) / AMC, 17:05
Napszállta (r.: Nemes Jeles László) / HBO, 01:05

szeptember 19., csütörtök

Egy nyár Magyarországon (r.: Sophie Allet-Coche) / Film4, 20:00
Retúr (r.: Palásthy György) / Duna TV, 23:50

szeptember 20., péntek

Megy a gőzös (r.: Koltai Róbert) / Filmcafe, 08:00
Coming out (r.: Orosz Dénes) / AMC, 12:55
Rangon alul (r.: Bán Frigyes) / M5, 21:50, 03:20
Az utolsó nyáron… (r.: András Ferenc) / Duna TV, 22:26

szeptember 21., szombat

A nagy dobás (r.: Borsos Miklós) / Mozi+, 04:20
Kísértetek vonata (r.: Lázár Lajos) / Duna World, 11:25, 03:50
Egy pikoló világos (r.: Máriássy Félix) / Duna TV, 15:25, 02:30
Pappa Pia (r.: Csupó Gábor) / TV2, 18:55
Kaland (r.: Sipos József) / M5, 21:30, 02:15
Parkoló (r.: Miklauzic Bence) / RTL2, 23:00
Testről és lélekről (r.: Enyedi Ildikó) / Prime, 01:30

szeptember 22., vasárnap

Genezis (r.: Bogdán Árpád) / Cinemax2, 06:00,16:35
Virágvölgy (r.: Csuja László) / Cinemax, 12:45
Katyi (r.: Ráthonyi Ákos) / Duna TV, 14:50
Parkoló (r.: Miklauzic Bence) / RTL2, 15:20
Cérnaszálon (r.: Litauszky János) / Duna World, 21:35

Borítókép: Testről és lélekről