Május 1-től érhető az HBO Max kínálatában Kis Hajni Külön falka című első nagyjátékfilmje, ami 2021 egyik legnagyobb kritikai sikere volt a hazai filmes premierek közül. Főszereplője a 12 éves Niki, aki börtönviselt apja keresésére indul, a férfi pedig kénytelen szembenézni a múltjával és az apasággal járó felelősséggel.

Streamre került továbbá Badits Ákos Űrpiknik című dramedyje, amelyben a főszereplők (Takács Zalán, Walters Lili) mellett komoly szerep jut A besúgóban játszó Lengyel Benjáminnak is. Panna magányos, antiszociális diáklány, akihez egy nap egy önmagát nem sokra tartó űrlény érkezik az űrbe küldött jelei (Zalatnay Sarolta dalok) miatt. Az űrből jött fiú elmondja Pannának, hogy a bolygó halálra van ítélve, ők pedig mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a Föld vesztét. 

A mozifilmes felhozatalt Nagy Oszkár Viktor Becsúszó szerelem című romantikus vígjátékja is erősíti. Főszereplője egy radikális fociultra, Gyula (Ötvös András) és felesége, Mariann (Stefanovics Angéla) babára vágynak. Ám Gyula meddő, és amikor az örökbefogadási terveik is kudarcot vallanak, Mariann a férje háta mögött alkut köt: egy fiatal roma nő (Gombó Viola Lotti) születendő gyermekét veszik magukhoz. Gyulának itt az ideje nemcsak az apasággal megbarátkozni, hanem leszámolni az előítéleteivel is. 

 

Szintén felkerült az HBO Max kínálatába Muhi András Pires dokumentumfilmje, az Egy mindenkiért. A 27 éves, kétszeres aranyérmes kardvívó Szilágyi Áron 4 évet tölt el nap mint nap a páston és küzd a való életben is azért, hogy ő legyen a történelem első vívója, aki megszerzi harmadik egyéni aranyérmét a 2020-as tokiói olimpián. Spoiler: sikerült is neki!

Rövidfilmek terén is igazi változatásságal készült az HBO Max, hiszen vasárnaptól megtekinthető Aracsi Norbert II. világháborús rövdifilmje, az Elfelejtett nemzedék. A film négy magyar katona sorsát meséli el a háború sújtotta Magyarország utolsó napjaiban. A főszereplő egy fiatal fiú, akit 1944 végén soroznak be, amikor a szovjet hadsereg eléri Magyarországot. Interjúnk a rendezővel a filmről itt olvasható.

A másik rövidfilm Holtai Gábor Második kör című alkotása, mely egy olyan világban játszódik, ahol a szülés államilag szabályozott, egy pár pedig engedélyt kér a gyermekvállalásra. Túljutottak a folyamat első fordulóján – de fogalmuk sincs, mi vár rájuk a második körben.

 

Ezen kívül végre elérhetővé vált Szabó Simon színész, rendező több filmje is az HBO Max platformján: az Ebéd előtt, az Ember a tűzből és a Papírrepülők. Az Ebéd előtt (2016) című alkotásban 1944-ben Budapest külvárosában egy család az ebédjét készíti. Egy kislány észreveszi, hogy néhány embert csendőrök lökdösnek az utcán. A család segíteni szeretne élelmiszerrel, vízzel és ruhákkal, de nem mindenki helyesli magánakciójukat.

Az Ember a tűzből (2018) című rövidfilmben egy fiatal tűzoltó és felesége kisbabát szeretne. Mindent megpróbálnak, amit csak tudnak, de nem járnak sikerrel. A sors furcsa döntéssel szembesíti a férfit, és felmerül a kérdés: vajon meddig megy el azért, hogy gyerekük legyen? 

A fentieken kívül most először érhető el nemzetközi streaming oldalon a Papírrepülők című egész estés film is, melyben hét független történetet láthatunk. Szépirodalom dokumentumfilm stílusban felnőtt gyerekekről és fiatal felnőttekről, akik mindennapi harcaikat vívják, miközben igyekeznek túlélni és élvezni a pillanatokat. Kakukktojások, akik boldogulni akarnak.

Szabó Simon többszörös díjnyertes alkotása, a Fal hamarosan szintén elérhető lesz az HBO Max kínálatában.

 

Forrás: HBO Max