A dagerrotípia a világ első fotóeljárása, ami  a mai értelemben nem volt sokszorosítható, ezért gyakorlatilag minden megmaradt dagerrotípia fotó egyedi műtárgy. Ez adta a forgalmazónak az ötletet, hogy a világosi fegyverletétel után játszódó Guerillá-hoz két dagerrotípiát készíttessen. Olyan képeket akartak létrehozni, amelyek akár az 1848–49-es szabadságharc idején is keletkezhettek volna. 

Váradi Gergely a dagerrotípiák egyikén (Fotó: Bakody Máté Mráz István / Mozinet)

A dagerrotip eljárás rendkívül körülményes, és sok időt vesz igénybe, ezért végül Bakody Máté Mráz István analóg fotóiról készítette el a két XXI. századi, mégis teljesen hitelesen alkotott dagerrotípiát. A fotózás a film egyik forgatási helyszínén, a Dömörkapunál történt.

A két képen a főszereplők, Váradi Gergely és Mészáros Blanka láthatóak, szándékosan merev testtartásban, mintha valóban nagyon hosszú záridővel fényképezték volna őket. A képeken a színészek a filmbeli jelmezeiket hordják, amelyeket Szlávik Juli jelmeztervező állított össze és melyek között vannak eredeti XIX. századi ruhadarabok is.

Az árverés február 4-én (hétfőn) kezdődik ezen a linken. A képek 1 forintos kikiáltási árról indulnak és 1000 forint a licitlépcső. A történelem és a különleges fényképezési technikák iránt fogékony érdeklődőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy tétjeiket megtegyék. A képek vásárlói a képek mellé fejenként két jegyet nyernek a film március 6-i díszbemutatójára.

Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla 1849-ben, a világosi fegyverletétel után játszódik, mikor sokan még nem tudják, hogy a szabadságharc elbukott. Barnabás (Váradi Gergely) korábban megszökött a sorozás elől, az öccse (Vilmányi Benett) vonult be helyette. Csak most, a vereség után csatlakozik a tizen-huszonéves, erdőben bujkáló gerillákhoz. A filmet 2019. március 7-től játszák a mozik. 

Forrás: Guerilla sajtó