Ulrich Gábor filmjét közel 3300 nevezett alkotás közül válogatták be az Oscar-kvalifikáló animációs fesztivál versenyprogramjába, a műfaji határokat feszegető filmeket tartalmazó Animáció határok nélkül (Off Limits) kategóriába. A különleges, absztrakt thriller hangulatát Karafiáth Orsolya így érzékelteti: „A hangok, mint tanúk. Átmosódnak emlékeken és félálmokon, eldönthetetlen, valóságosak-e. Hullámzás képzelet és valóság között. Ringatózó képek az elmében, pulzáló, sötét érzések. Egy szörnyű titok a sejtjeinkben dúló szélben.”

Ulrich Gábor: Dűne

Az alkotás a Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András, gyártásvezetője Vécsy Vera, a sound design Chris Allan munkája. A Focusfox Európa egyik legfejlettebb hangkeverő stúdiójával büszkélkedhet, ahol számos magyar és több amerikai nagyjátékfilm hangosítása készült.

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész, művészeti pedagógus. Filmjeit több mint negyven ország filmfesztiváljai – köztük az annecy, hiroshimai, rio de janeiro-i, kijevi, zágrábi, espinho-i, lipcsei – válogatták be versenyprogramjukba. Munkáiból Európa számos országában volt képzőművészeti tárlata, alkotásai megtalálhatók külföldi és hazai gyűjteményekben. Több felsőoktatási intézményben volt meghívott előadó, jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetemen tanít.

Kádár Melinda: A forrás és a torony

A Dűne mellett egy másik magyar alkotás is szerepel a fesztivál diplomafilmes programjában, Kádár Melinda A forrás és a torony című MOME Animos diplomamunkája (a film a Kiskakas legutóbbi válogatásában is látható volt). A kisfilm története így szól: Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani.

Az Annecy Nemzetközi Animációs Fesztivált 20. alkalommal rendezték volna meg júniusban, de mint sok más fesztivál ebben az időszakban, ők is úgy döntöttek, hogy online fogják megtartani az eseményt, június 15. és 30. között.

Forrás: Focusfox, Dot & Line