1995-ben rendezték meg először a Szarajevói Filmfesztivált, amely az elmúlt húsz évben a Balkán legfontosabb filmes eseményévé nőtte ki magát. A fesztivál kilenc napjában nem csupán a térség legfontosabb filmjei kerülnek egy fedél alá, de jelentős fórumokkal, konferenciákkal és tehetséggondozó programokkal igyekeznek ápolni és segíteni a délkelet-európai filmművészetet és filmipart. Így például, az idei esemény egyik legfontosabb fóruma egy nagyon is aktuális problémát jár körül: a nők egyenjogúságának kérdését a filmiparban.

De nem csak ezért szeretjük a Balkán szívében megrendezett fesztivált. Szarajevóban a fiatal nemzedék is kiemelt figyelmet kap, a fesztiválnak külön gyerek- és tinédzserszekciója van, a pályakezdő filmeseket pedig a Berlini Filmfesztivállal együttműködő Talents Sarajevo program támogatja, amelyben nem csupán a hallgatói oldalon lesznek jelen magyar tehetségek, hanem az előadók sorában is. Nemes Jeles László, Gazdag Gyula, Hörcher Gábor és Clara Royer is azok között a mentorok között van, akik az egyhetes programban workshopokkal, műhelybeszélgetésekkel, előadásokkal és pitch forumokkal segítik a fiatal filmesek fejlődését.

A tehetséggondozó-programba idén nyolc magyar filmes kapott meghívást: Bayer Csilla forgatókönyvíró, Csüllög Edina rendező, Fecske Flóra operatőr, Kerékgyártó Yvonne rendező-forgatókönyvíró, Kovács Claudia operatőr, Mráz István producer, Puskás Lilla filmkritikus és Zurbó Dorottya rendező.

gazdgyu

Gazdag Gyula Szarajevóban (fotó: Sarajevo Film Festival)

 A magyar mesterek mellett nemzetközi művészek is a pódiumra lépnek, többek között Benicio del Toro is, aki az idei fesztivál különleges vendége lesz, ebben az évben ugyanis neki - és Atom Egoyannak - ítélték oda a „Szarajevó Tiszteletbeli Szíve díját” (Honorary Heart of Sarajevo Award), a fesztivál életműdíját, amelyet 2013-ban Tarr Béla vihetett haza.

A reflektorfényben azonban Szarajevóban is a versenyprogramba került filmek és alkotóik állnak. A mi szerencseszámunk idén a hatos: Délkelet-Európa legfontosabb fesztiválján idén hat magyar film száll ringbe a három kategória fődíjáért, Szarajevó Szívéért.

 A nagyjátékfilmek mezőnyébe 10 alkotás került be, köztük két világpremier, egy nemzetközi premier és hét regionális premier, amelyeket mind a Szarajevói Nemzeti Színházban mutatnak be. Nemes Jeles László nem csak a Talents Sarajevo program miatt érintett, első nagyjátékfilmje, a cannes-i nagydíj nyertese, a Saul fia meghívást kapott a nagyjátékfilmes szekcióba. A sonderkommando egyik tagjának drámai története Szarajevóban is jó eséllyel indul a fődíjért. A programban nem Nemes Jeles László az egyetlen, aki első nagyjátékfilmjével került a versenybe, Bosznia-Hercegovinát, Törökországot, Romániát és Szerbiát is elsőfilmes alkotók képviselik.

Görögországból azonban a tapasztaltabb Athina Rachel Tsangari, Chevalier című filmjét hívták meg a versenyprogramba. A rendezőnő filmjei a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon, a torontoi fesztiválon és a Sundance-en is versenyeztek már, 2013-ban pedig Tsangari a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijét erősítette. Szarajevóban vetített filmje hat férfiról szól, akik az Égei-tengeren ragadnak jachtjukon. Míg várakoznak különös játékot találnak ki, amelyben pontokat osztanak ki egymás között. Mindegyikük a győzelemre hajt, a Chevaliernek elnevezett gyűrűre.

A rövidfilmek versenyében szintén 10 film mérkőzik meg egymással, köztük a Ricsi, Hörcher Gábor diplomafilmje, amely az ELTE Filmszakán készült. Ricsinek búcsúbulit rendeznek barátai – miközben az útra, amire indulni készül, édesanyja pakol helyette. A 15 perces alkotás főszereplője Steinbach Richárd, akiről a Hörcher Gábor rendezésében készült Drifter című dokumentumfilm is szól, mely a fesztivál dokumentumfilm versenyében lesz látható.