A fiatal rendező először 2007-ben tűnt fel, amikor Együtt című kisfilmjéért a 38. Magyar Filmszemléről elhozta a legjobb kisfilm és a legjobb rendező díját is. Azóta sok fesztivált megjárt, készített filmet Bukta Imre képzőművészről Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból címmel, dolgozott fel Tar novellát a Lágy eső című kisjátékfilmjében. Most a HBO Magyarország támogatásával forgatott olyan nőkről, akik feszültségeiket azzal vezetik le, hogy megsebzik magukat. (Olvasd el írásunkat a Seb című filmről.) Nagy Dénessel a fesztiválszereplésről beszélgettünk.

 

Filmhu: Hol voltál és mit csináltál épp, amikor megtudtad, hogy a filmed bejutott Szarajevóba?

Nagy Dénes: Egy filmnél mindig nagy drukk, hogy hol, melyik fesztiválon lesz a premiere. A fesztiválok között valahogyan kialakult egy íratlan sorrend, és egy film lehetőségeit sok esetben meghatározza, hogy hol mutatták be. A világon mindenki Cannes-ba vagy Berlinbe küldi először a filmjét, mert ezek a legrangosabb fesztiválok Európában, de utána már elmosódik a sorrend. A Szarajevói Filmfesztivál a kelet-európai régió egyik legfontosabb filmes eseménye, és nagyon örülök, hogy beválogatták a filmünket.

Filmhu: Kinek mondtad el először a hírt?

N. D.: Talán először a feleségemnek, aki egyben a film operatőre is volt. (Pavlovskaya Natasha - a szerk.)

Filmhu: Hogyan készülsz a fesztivál részvételre?

N. D.: A fesztiválra többen is elutazunk a stábból. A film HBO-s producere Hanka Kastelicová jelen lesz, ő még a versenybe beválogatott másik három HBO-s film premierjén is megjelenik. A Campfilm producerei, László Sára és Gerő Marcell, is ott lesznek, ők a Seb-en kívül szintén bemutatják egy másik filmjüket is, a Káin gyermekeit. A stábból velünk tart még az operatőr, Natasa Pavlovskaya és a gyártásvezető, Héger Barbara.

Filmhu: Mit vársz a fesztiváltól?

N. D.: Már végignéztem a programot, a dokumentumfilmes versenyen kívül még a játékfilmes is érdekel. Azon belül is az idén Cannes-ban az Un Certain Regard-ban bemutatott két új román film, Corneliu Porumboiu Comoara és Radu Muntean Un etaj mais jos című munkája.

seb1 600

Örülök, hogy számos magyar film is versenyez idén, jó lesz találkozni és együtt lenni.

Filmhu: A hivatalos szakmai programokon kívül mire szakítasz még időt a városban? Kaptál már tippeket?

N. D.: El szeretnék menni a Srebrenica-i tömeggyilkosságok új emlékmúzeumába, a Gallerija 11/07/95 -be.

Filmhu: Szerinted mi volt az, amivel a Seb kitűnt a nevezett filmek közül?

N. D.: A filmünk három nőről szól, akik olyan dolgokat mesélnek el magukról őszintén, amiket nem szokás elmesélni. A szereplők ezen nyíltsága és bátorsága az, amivel szerintem kitűnhet ez a film.

seb2 600

Filmhu: Előző filmjeiddel sok fesztivált megjártál már. Milyen tapasztalatokat gyűjtöttél, amik szerinted hasznosak lehetnek most Szarajevóban?

N. D.: Én nem vagyok nagy fesztivál járó. Az eddigi filmjeim sok helyre eljutottak, de én csak kevés alkalommal kísértem el őket. Nem igazán érzem jól magam a nagy pörgésben, és a fogadásokon. De ha az embernek sikerül eljutnia vetítésekre, és látnia egy-két új és inspiráló filmet, akkor már nyert ügye van. Most is alapvetően filmeket szeretnék nézni. Ugyanakkor sokat jelenthet a közeg is, a jelen levő alkotók, és maga a város.

Filmhu: Dolgozol már a következő filmeden? Milyen terveid vannak?

N. D.: Jelenleg egy nagyjátékfilmen dolgozom, amely Závada Pál Természetes fény című könyvére alapul. Most a forgatókönyvet írom, és közben a filmterv producereivel, László Sárával és Gerő Marcellel próbálunk hozzá támogatást találni.

 seb plakat 600