A rendező több filmjében is szerepelt Cserhalmi Györgyöt elmondása szerint nagyon megrázta, a "székhez szegezte" a halálhír. "Valami rendkívüli dolog, egy világ ment el megint, azt érzem, amit Bacsó Péter vagy Jancsó Miklós halálánál éreztem. Hála istennek sokat dolgoztunk együtt. A világnak egy olyan pótolhatatlan része ment el, amit csak ő tudott. Aki valaha látott tőle egy filmet, az pontosan tudja, mekkora veszteség érte a magyar filmet... rettenetes nagy veszteség". Közös filmjeik közül az elsőt idézte fel. A Hunyady Sándor elbeszélése, Örkény István és Bacsó Péter forgatókönyve alapján készült, Egy erkölcsös éjszaka című filmdráma szerepelt az 1978-as cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában. "Ez egy olyan mozi, amelyet a mai napig is bármikor, bárhol a világon meg lehet nézni".


Koltai Lajos szerint Makk "tűzzel telve ment el", éppen azon gondolkodott, hogy új filmet kellene forgatnia. A rendező néhány hete beszélt neki a terveiről. Nyaralójában egy kupac papír közt bukkant egy nagyszerű forgatókönyvre, "ezzel kezdett el foglalkozni, ennek tüzében égett most" - mondta a filmrendező-operatőr. Koltai nagy formátumú, vállalkozó kedvű emberként jellemezte egykori tanárát, aki merte vállalni a kockázatot, próbált újítani. Életszeretettel teli figura volt, "aki nem csak egyszerűen imádta az életet: kevesen értenek hozzá, hogyan kell igazán jól élni, de ő tudta". Makk 1965 és 1970 között tanította Koltait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán."Elképesztő filmjeiből ismertük meg, amit ő tudott. Rengeteg fantasztikus filmet csinált, nemcsak az induló alkotások, a Liliomfi volt ilyen. A Szerelem, a Megszállottak is nagy erejű művek. Amikor elkezdett egy filmet, mindig azt mondta: az ember feltűri az inge ujját és nekiáll. Csak neki kell állni a következő feladatnak, bármi legyen is az, az ember megcsinálja".

Koltai Lajos

"Csodálatos ember volt, csodálatos művész, halála nagyon nagy veszteség" - emlékezett a filmrendezőre Szirtes Ági színművész.     "Számomra olyan, mintha apám most másodszor is meghalt volna" - mondta a Kossuth-díjas színésznő. "Nem tudom dicsérni őt, mert méltatlan lenne". Elmondta, hogy apja, Szirtes Ádám és Makk jó munkakapcsolatban voltak. Az akkor még segédrendező, "fullajtár" Makk Károly szervezte be apját próbafelvételre a Talpalatnyi föld című filmhez, amelynek végül megkapta a főszerepét. "Nekem is volt szerencsém vele dolgozni, először még főiskolásként. Az első komoly szerepemet az általa rendezett Egy erkölcsös éjszakában játszottam, a cselédlányét.


"Makk Károly rendkívül színes, érdekes és fontos személyisége volt a magyar kultúrának, kiváló világlátással és utolérhetetlen humorral" - emlékezett  Jordán Tamás színész, rendező. "Az utóbbi néhány évben szoros barátság fűzött hozzá, sokszor találkoztunk, és annyira a bizalmába, barátságába fogadott, hogy a 90. születésnapi ünnepségét a Müpában velem rendeztette meg. Akkor végigvettük az egész életpályáját". A 2015-ös előadáson ismert színészek, zenészek meghatározó pillanatokat ragadtak ki Makk Károly életéből, és zenével, verssel, személyes történetekkel, bejátszásokkal idézték meg csaknem hét évtizedes munkásságát. Jordán Tamás megrendülten emlékezett vissza Makk Károly Szeretni kell című életrajzi könyvére is, amelyet "nagyon élvezetes olvasmánynak" nevezett. A kötet a filmrendező 90. születésnapjának tiszteletére jelent meg.

Forrás: MTI

Fotó: Pozsonyi Janka