Filmhu: A Menjek/Maradjak pilotja New Yorkról szólt, de a migrációs trendeket figyelembe véve nem lett volna sokkal kézenfekvőbb, ha már a legelső filmetek Londonra fókuszál?

Imre Loránd Balázs: Abszolút kézenfekvő lett volna, és arra gondoltunk rögtön, ha valahol filmet forgatnánk erről, akkor valószínűleg London lenne a legegyértelműbb helyszín. De korábban nem csináltunk még ilyet, és szerettünk volna egy pilotot készíteni. Bár New York egy picit kilóg a sorból, nekünk kísérleti tanulóterepnek, egy pilotepizód elkészítéséhez tökéletes helyszínnek bizonyult. Illetve mindig is szerettünk volna Amerikában dolgozni, és mivel felkérést nem kaptunk, odamentünk és megcsináltuk a „New York”-ot.

Filmhu: A londoni film hat emberre fókuszál, hogyan választottátok ki őket?

I.L.B.: Amikor a „London”-t elkezdtük csinálni, már egy csomóan látták a New York-i filmet, és írtak is róla a sajtóban. Aztán közzétettünk egy kérdőívet, amit több mint kétszázan ki is töltöttek: részint belőlük választottuk ki a szereplőket, részint pedig a saját ismeretségi körünkre hagyatkoztunk. Szereplőtoborzás címén lényegében egy kutatást végeztünk, ez pedig olyan óriási adathalmazt generált, amivel idő és embererő híján mi magunk nem is tudtunk mit kezdeni. Átfutottuk, néhány lehetséges szereplőre ráböktünk, aztán előzetes interjúkat készítettünk, majd Lacival és Csabival egyetértésben ezt a hat szereplőt választottuk ki. Különböző karaktereket szerettünk volna: egyrészt olyanokat, akik a foglalkozásuk miatt egyből beugranak bárkinek – diák, felszolgáló, vállalkozó; másrészt olyan karakterekben is gondolkodtunk, akik nem számítanak könnyen besorolható figuráknak. Így kerülhetett egy táncosnő és egy hagyományos kínai orvos is a filmbe.

MM600

Imre Loránd Balázs (a kép forrása: a produkció Facebook-oldala)

Filmhu: A forgatás közben meddig lehetett elmenni: amikor ott vagy a helyszínen, a szereplők otthonaiban, mennyire vájkálhatsz a magánéletükben? Volt olyan pont, amin túl már egyszerűen nem lehetett menni?

I.L.B.: Nekem nincsenek ilyen gátlásaim (nevet). De nem éreztem, hogy lett volna olyan helyzet, vagy hogy olyat kérdeztünk volna, amit ne akartak volna megválaszolni. Az emberek lelke nem igazán került boncasztalra, egy-két bizonyos témát leszámítva.

Filmhu: És mi volt ez az egy-két bizonyos téma?

I.L.B.: Például a honvágy kérdése, vagy az otthoniakhoz való viszonyulás. Amikor az emberek távol vannak a szeretteiktől-ismerőseiktől, azt különbözőképpen dolgozzák fel. Van olyan karakter, akinek ez nehezebben megy, más könnyebben dolgozza fel. Olykor az otthonmaradtak viszonyulása is megnehezíti a helyzetüket.