A nézők igényeit a film készítésekor figyelembe vevő, általánosabb érvényű témákban gondolkodó filmek ma is születnek persze itthon, ezek sikeresek is: a Havas Films jóvoltából a Metaforum film gyártásában készült Kriza Borbála Dübörög a nemzeti rock című filmjét nemrég vette meg a szlovén tévé, mint ahogy élénk érdeklődést váltott ki, és több külföldi televízió már megvette a sportfilmfesztiválon díjat nyert Adrenalin és turbulencia, Kollmann András filmjét is – ő most Erőss Zsolt hegymászó történetével foglalkozik. De említhetnénk a pozitív példák közt Papp Gábor Zsigmond Kelet-nyugati átjáró című filmjét is, a László Sára-Gerő Marcell produceri páros három részes alkotását, a 3 esküvő-t, az Inforg Stúdió és Varga Ágota-féle Szemünk fényé-t, a Szomszédok voltak című, a kőszegi krematórium létét (és a magyarok 2. világháborús szerepét) feszegető filmet, mely a Metaforum Film és Varga Zsuzsanna alkotása vagy a Közgáz Vizuális Brigád Mit tudjátok ti, ki vagyok én című dokumentumfilmjét Pálos György és Szalontüdő című kisfilmet Szirmai Márton rendezésében. Ezek a filmek már a potenciális vásárlóknál vannak.

Ugyanakkor a jó évtizedes múltra visszatekintő francia központú EURODOC (európai dokumentumfilm gyártási hálózat) minden évben képzési programot indít harminc, különböző országból származó dokumentumfilmes producer számára. A workshopot évente három alkalommal, egy hetes periódusokban tartják három európai országban, a befogadó országok számára különleges lehetőség nyílik, hiszen dokumentumfilmeseik mintegy 50 producerrel teremthetnek kapcsolatot és a nemzetközi dokumentumfilmes szakma legjobb szakembereivel, döntéshozó “commissioning editorokkal” találkozhatnak.

A képzés többek között a gyakorlati helyzetekre készít fel: hogyan kell hatékonyan pitchelni, milyen a meggyőző, áttekinthető költségvetés, mi a titka a koprodukciós partnerek megtalálásának. A konkrét projekttel érkező producerek az intenzív csapatmunka következtében sok hasznos és fontos ismeretséget köthetnek. Mindez azért érdekes, mert a Havas Films az EURODOC magyarországi partnere abban, hogy  a jövő évi EURODOC-tanfolyamsorozat első etapja hazánkban, Magyarországon legyen, jelenleg az együttműködő és finanszírozó partnerek keresése zajlik.

Az EURODOC arra összpontosít, hogy a nemzetközi piacra fejlesszen dokumentumfilmeket. Abban az esetben, ha Magyarországon kerül megrendezésre az Eurodoc 2011-es első etapja, 12 magyar dokumentumfilmes producer számára adódik lehetőség, hogy fejlesztés alatt álló projektjeikkel tandíj fizetése nélkül vegyenek részt a magyarországi workshopon. Ennek a csoportnak egy tapasztalt nemzetközi tutora lesz, aki a magyar projektekkel foglalkozik, és ezen túl az érdeklődő magyar dokumentumfilmesek számára a Magyarországon megrendezendő program plenáris ülései és vetítései nyitottak. Ezen túlmenően az EURODOC egy magyar dokumentumfilmes számára tanulmányi ösztöndíjat biztosít a teljes képzési program idejére.

Érdemes lenne tehát összefogni a dokumentumfilmes szakmának – egy kicsit a perspektivikusabb jövő, a sikeresebb, függetlenebb, közönségbarát magyar dokumentumfilm érdekében.