filmhu: Miért pont ezt a filmtervedet forgattad le?

Molnár Tünde: A diploma előtt másfél évvel került a kezembe Dave Eggers After I was Thrown in the River and Before I Drowened című novellája, ami annyira megtetszett, hogy nem tágítottam a történet adaptálásától. Simon szabadsága magával ragadott.

filmhu: Hogyan választottad ki a stábodat?

M.T.: Elsősorban a MOME és barátok ajánlásával, és mellette sok meglepő véletlennel.


filmhu: Hogyan állt össze a költségvetés?

M.T.: Elég jól. Nagyon szerencsésekek voltunk, hogy az NKA, MMKA, és az Animációs diplomafilmek megvalósításáért alapítványtól egy komolyabb összeg állt a rendelkezésünkre 2008-ban. Nem úgy, mint a mostani hallgatók számára.

filmhu: Mi volt a legjobb élményed a forgatás alatt?

M.T.: A legkellemesebb folyamatok az utolsó hónapok voltak, amikor már minden jelenet animálva, kihúzva, szkennelve, színezve, kompozitálva volt, és már csak a vágással, szinkronnal, zenével, és zörejezéssel foglalkoztunk.

filmhu: Mi volt a legrosszabb élményed a forgatás alatt?

M.T.: Ez nehéz kérdés, mert amikor feszült vagyok, akkor egy apró problémát is mélységesen drámainak élek meg. De talán mindig azok a legnehezebb pillanatok, amikor egy fontos eszköz váratlanul tönkre megy, és csúszik a gyártás. Ilyen estre volt példa.

filmhu: Mit vársz az idei szemlétől, mi érdekel a mezőnyből?

M.T.: Minden érdekel.

filmhu: Milyen díjra érzed esélyesnek a filmedet?

M.T.: Ez még elválik.

filmhu: Legjobb/legrosszabb bonmot a filmedben?

M.T.: Talán az, hogy ne felejtsünk el futni, száguldani, sokat.


A film előzetese


filmhu: Legtöbbször felvett jelenet?

M.T.: A legtöbbet animált jelenet a gyerekszoba párnacsatája volt. Ehhez videó referenciákat vettünk fel, barátok segítségével.

filmhu: Melyik A kategóriás fesztiválon látnád a legszívesebben versenyben a filmed?

M.T.: Az európai fesztiválok közül sikerült kikerülni Anneceyba, ami teljesen boldoggá tesz. De sajnos nem volt alkalmam sok Amerikai fesztiválra nevezni. Annak örültem volna, ha több államba eljut a film. De a film szerepelt a 5th San Fransisco International Film Festival-on és a Brooklyn International Film Festival-on, ami kárpótol.


filmhu: Hány néző tenne téged boldoggá?

M.T.: Én már boldog vagyok. Meglepett, hogy közel ötven nemzetközi fesztiválon szerepelt, beutazva a világot, ráadásul néhol még kisebb díjakat is kapott. Erre nem számítottam. Legutóbb márciusban kapta meg a Rome Independent Film Festival Best Student Animation Short Film címét.

filmhu: Mi a legmeghatározóbb élményed a Magyar Filmszemlével kapcsolatban?

M.T.: Amikor a 38. Filmszemrére készített ID spotokból kifolyólag, Lovas Dáviddal, Góg Emesével, és Nagy Gergővel, "meghajoltunk" a színpadon. Ekkor voltam először a Filmszemle záró napján.