A 43. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál rövidfilmes szekciójában szerepel Beleznai Márk alkotása. Az Agapé Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston főszereplésével készült a Budapesti Metropolitan Egyetem Mozgókép és Média szakirányán. Rendezője és forgatókönyvírója Beleznai Márk, operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zeneszerzője Obbágy Máté. 

Az Agapé egy tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) és egy kissé elvarázsolt negyvenes nő (Gryllus Dorka) találkozásáról szól, akik lassan ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint elsőre gondolták. A két eltérő személyiség között hasonló múltbeli élményeik miatt - vagy éppen azok ellenére - egy valószínűtlen viszony kezd kialakulni. 

Gryllus Dorka és Kenéz Ágoston a filmben / Fotó: Friss Hús

A vizsgafilm tavaly a 73. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Cinéfondation versenyprogramjában is szerepelt. A mozigépészként is dolgozó rendezővel korábban itt beszélgettünk az Agapé készítéséről, míg cannes-i élményeiről itt mesélt nekünk.

Az Oscar-kvalifikáló moszkvai fesztiválon az Agapé mellett versenybe száll Schnabel Annabella Anyám macskája című diplomafilmje, a rövidfilmes zsűriben pedig helyet foglal az idei Berlinalén Ezüst Medvével díjazott Természetes fény rendezője, Nagy Dénes is. A 43. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivált 2021. április 22. és 29. között rendezik.

Címlapkép: Gryllus Dorka a filmben / Fotó: imdb.com