A #CinemaHungary sátorban szerda délben indul a vetítés, méghozzá Kovásznai György zenés trükkfilmjével: a 80-as évek elején készült Habfürdő felnőtteknek szóló témája, pszichedelikus látványvilága és könnyed, zenés stílusa remekül passzol a zenei fesztivál hangulatához. A zenés betétekkel tűzdelt sztori szerint Zsolt, a kirakatrendező elszökik az oltár elől, és a menyasszonya barátnőjénél talál menedékre, ahovakisvártatva beállít a menyasszony is. A Habfürdő sokáig elfeledett kincsnek számított, azonban vizuális ekletikájának és Másik János remek filmzenéjének köszönhetően mára igazi kulfilm vált belőle, hatását a kortárs, nemzetközi sikereket halmozó magyar animációban is könnyedén felfedezhetjük.

Kovásznai György: Habfürdő

Kettőtől egy román-német-magyar koprodukció, az Utazás apánkkal következik. A címbéli utazásra egy román testvérpár indul el az NDK-ba, céljuk pedig, hogy megtalálják a szovjet-blokk egyetlen olyan orvosát, aki segíthet haldokló édesapjuk ritka betegesén. Négykor az 1945 mesterien megkomponált, fekete-fehér képein láthatjuk, hogyan hullik darabokra egy falusi jegyző összeharácsolt birodalma. Rudolf Péter filmes karrierjének egyik legnagyszerűbb alakítását nyújtja a kapzsi jegyző szerepében, aki a második világháborút követő időszakban igazgatja az elhurcolt zsidó lakosság vagyonán hízott település mindennapjait. Török Ferenc drámája egyetlen, forró nyári nap történéseit meséli el, amikor a faluba két, hallgatag zsidó férfi érkezik - bár nem tesznek mást, mint hogy titokzatos szállítmányukat keresztül hurcolják a településen, megjelenésük mégis váratlan események láncolatát indítja el a bűntudattól gyötrődő közösség életében.

Török Ferenc: 1945 / Forrás: Katapult Film

Este tizenegykor Bogdán Árpád díjnyertes drámája, a Genezis kerül műsorra, ami három sors bemutatásával vizsgálja a romagyilkosságok társadalmi utóhatását. Ricsi (Csordás Milán) aki egy kegyetlen támadás során vesztette el anyját és nővérét. A gyászoló kisfiú bosszút tervez a férfi ellen, akit családja gyilkosának vél. Virág (Illési Enikő Anna), a sportíjász tinilány egy menhelyen ismerkedik meg Misivel (Ravasz Tamás). A fiú azonban egyre gyanúsabb társaságba keveredik, majd idővel egy puska is előkerül a szekrényéből. Hanna (Cseh Annamária), az egyik gyanúsított mellé kirendelt ügyvéd, aki maga is egy szörnyű családi tragédia súlyától gyötrődik.

Bogdán Áprád: Genezis / Forrás: Hungaricom

Csütörtökön elsőként az 1848-as szabadságharcnak emléket állító Szirmok, virágok, koszorúk pereg. Lugossy László patinás történelmi drámájában Cserhalmi György honvédtisztet alakít, aki a szabadságharc bukását követően egy büntetőszázadban kénytelen a Kaisert szolgálni. Egy keresztelő alkalmával azonban felcsillan a remény, hogy új ellenállást szervezhessenek bajtársaival. Sándor Pál idén bemutatott vígjátéka, a Vándorszínészek kettőkor lép a közönség elé. A 19.századi vándorkomédiások társulatában kiváló színművészek (Gáspár Sándor, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Mohai Tamás, Martinovics Dorina) járják a vidéket, közben pedig egymással és alkalomadtán pedig a nézőkkel is összebalhéznak.

Sándor Pál: Vándorszínészek (fotó: Szlovák Judit/Big Bang Media)

Négy órakor Mészáros Márta költői szépségű alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény kerül sorra. A film főhőse Olga (Tóth Ildikó), a Bécsben élő, sikeres ügyvédnő. Mikor a Magyarországon élő édesanyja (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik, a nő a praxisát hátrahagyva hazautazik, hogy a lábadozó asszony mellett legyen. Miközben arra vár, hogy édesanyja felébredjen, a vidéki családi házban különös rajzokra és dokumentumokra bukkan, amikről a hirtelen felébredő Mária is faggatni kezdi. Az idős, lábadozó asszony kezdetben hallani sem akar a múlt bolygatásáról, idővel mégis belekezd fiatalkorának történetébe, ami nem csak az ő, hanem Olga és fiának életére is hatással lesz. A nap végén Szász János történelmi thrillerje, A hentes, a kurva és a félszemű meséli el a Léderer házaspár és a Kodelka Ferenc véres esetét, a főszerepekben Gryllus Dorkával, Nagy Zsolttal és Hegedűs D. Gézával.

 

augusztus 8., szerda

12:00 A Filmarchívum kincseiből: Habfűrdő (1979, 78') Rendező: Kovásznai György

14:00 Utazás apánkkal (2016, 111') Rendező: Anca Miruna Lazarescu

16:00 1945 (2017, 91') Rendező: Török Ferenc

23:00 Genezis (2018, 120') Rendező: Bogdán Árpád

augusztus 9., csütörtök

12:00 A Filmarchívum kincseiből: Szirmok, Virágok, Koszoruk (1984, 104') Rendező: Lugossy László

14:00 Vándorszínészek (2018, 102') Rendező: Sándor Pál

16:00 Aurora Borealis – Északi fény (2017, 102') Rendező: Mészáros Márta

23:00 A hentes, a kurva és a félszemű (2017, 107') Rendező: Szász János