A péntek délutánt a Filmarchívum által felújított Valahol Európában indítja el, Radványi Géza kultikus drámája. A második világháború idején egy csapatnyi árva fiú csatangol az országban, ételt lopnak és menekülnek a felnőttek kegyetlen, hazug világa elől. Egy látszólag lakatlan várat is bevesznek, ahol szembekerülnek az ott élő Simon Péterrel, a világtól elzárkózó karmesterrel, akivel a kezdeti nézeteltérések után hamar összebarátkoznak és sokat tanulnak egymástól. Radványi Géza mellett igazi magyar filmes szupercsapat dolgozott a filmen: a forgatókönyvet többek közt Máriássy Félix és Balázs Béla segítségével írta, a főszerepben a fiatal Somlay Artúr, Gábor Miklós, Bánki Zsuzsa és Bárdy György láthatóak.

Radványi Géza: Valahol Európában

Őt Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas, Oscar-jelölt alkotása, a Testről és lélekről követi: Borbély Alexandra és Morcsányi Géza alakítják a szelíd és visszahúzódó vágóhídi kollégákat, akik egy munkahelyi incidens során rájönnek, hogy éjszaka megosztoznak az álmaikon - mindketten szarvas képében mászkálnak az erdőben, isznak a patakból és védelmezik a másikat. A mesebeli kapcsolat a való életben is egymás felé hajtja a két magányos embert. “A film ereje azonban mindenekelőtt az érzelmek fokozásában és az apró gesztusokban rejlik. A gallér igazítása, az elejtett toll, az ujjdobolás, a hátrasimított haj - mind olyan pillanatok, amelyektől a szereplők hús-vér embernek tetszenek.” - írtuk a kritikánkban.

A délutáni TedX előadások után az estét Lengyel Balázs első nagyjátékfilmje, a fekete humorú Lajkó - Cigány az űrben zárja. Főhőse az űrbe vágyó Lajkó (Keresztes Tamás), aki elszántan gyakorol a szénabálák között, hogy egyszer végre feljuthasson a sztratoszférába. Szerencséjére éppen tesztalanyokat keresnek Bajkonurba, ahol a szocialista űrprogram részeként keresik az első űrutazót. Lajkó és mentora, Jenő bácsi meg is érkeznek a világvégi bázisra, ahol a kor leghíresebb alakjai (köztük Gagarin és Brezsnyev) is felsorakoznak, hogy kivegyék a részüket a dicsőségből.

Koltay Gábor: István, a király

A szombat egy újabb Filmarchívumos klasszikussal indul: az István, a király Koltay Gábor kultikus rockoperája, ami Szörényi Levente zenéjével máig az egyik legnépszerűbb magyar zenés alkotás - még akkor is, ha igazából nem is egy film, hanem egy színes, látványos városligeti színdarab felvétele. A darabot mindenki jól ismeri: István a keresztény Európa felé hajtja az országot, ellensége, az ősi tradíciókat ápoló Koppány miatt viszont folyamatos ellenállásba ütközik.

Istvánt Révész Bálint játékos dokumentumfilmje, a Granny Project követi, amit szeptember elejétől lehet hivatalosan a mozikban látni. A magyar rendező egy angol és egy német barátjával ragadott kamerát néhány évvel ezelőtt, hogy hármójuk fantasztikus és izgalmas nagymamáját megörökítse: Bálint nagymamája túlélte a holokausztot, a német fiúé sokáig magáénak érezte a náci eszméket, míg az angol nagyi kódfejtőként dolgozott a második világháborúban. “Mi vagyunk az a generáció, akinek már semmilyen intenzív kapcsolata sincs a 20. századi eseményekkel és értékekkel. Számunkra ezek a sztorik izgalmasak, nem szomorúak. A szüleink akaratlanul is végignézték, ahogy elsírja magát az anyjuk tévénézés közben, nincs meg a kellő távolságuk ahhoz, hogy tiszta fejjel lássák a dolgokat. Bennünk nincs ez a felelősség, csak a játék van.” - mesélte a rendező.

Révész Bálint: Granny Project

A szombat éjjelt az Amerika és Budapest közt ingázó Antal Nimród akciófilmje, A Viszkis zárja. Ambrus Attila romániai gyerekkorát balhés tinikor és javítóintézeti évek követik, amit egy sikertelen jéghokis karrier után, az álruhában véghezvitt nagyon is sikeres bankrablások koronáznak meg. A rablások előtt egy pohár viszkit felhörpintő Ambrus óriási népszerűségnek örvend a mai napig, izgalmas történetét nem is készíthette volna el más, mint az amerikai akciófilmek stílusát korszerűen kitanuló Antal Nimród. “Teljesen magával ragad, igazi nézővé tesz, sodró lendületével a csendesebb percekben sem hagyja lankadni a figyelmet” - ragadtuk meg a film lényegét a bemutatója idején.

augusztus 10., péntek

12:00 A Filmarchívum kincseiből: Valahol Európában (1947, 100’) Rendező: Radványi Géza
14:00 Testről és lélekről (2017, 116’) Rendező: Enyedi Ildikó
23:00 Lajkó - Cigány az űrben (2018, 90’) Rendező: Lengyel Balázs

augusztus 11., szombat

12:00 A Filmarchívum kincseiből: István, a király (1984, 94’) Rendező: Koltay Gábor
14:00 Granny Project (2018, 89’) Rendező: Révész Bálint
23:00 A Viszkis (2017, 126’) Rendező: Antal Nimród