Hétfő koradélután egy igazi magyar filmtörténeti klasszikust láthatnak a Szigetlakók: Makk Károly Liliomfi feldolgozása két korabeli színészlegendával, Darvas Iván és Krencsey Marianne főszereplésével ül fel a nosztalgiavonatra. Az 1955-ben Cannes-ban versenyző film történetében az ünnepelt színész Liliomfi Balatonfüredre érkezik, ahol beleszeret Szilvay professzor lányába, Mariskába, annak ellenére, hogy a lány apja mást szánt neki. A szerelmeseknek sok akadályon kell keresztülmenni, hogy végül egymáséi lehessenek.

A könnyed vígjátékot egy realista kortárs darab, Vranik Roland Az állampolgár című filmje követi. A nemzetközi fesztiválokon sorozatban díjakat nyerő film középpontjában egy 15 éve Magyarországon élő menekült, Wilson áll. A férfi évek óta biztonsági őrként dolgozik Budapesten, szereti a munkáját, a nyelvet és az országot, és minden vágya, hogy állampolgár legyen. A vizsgán azonban kétszer is elbukik, ezért segítséget kér egy magyar-történelem szakos tanárnőtől, Maritól, akivel szép lassan egymásba szeretnek. A nő elhagyja a családját, Wilson azonban egy iráni menekült lánnyal és újszülött gyermekével osztja meg a lakását, ami próbára teszi a Marival való kapcsolatát is. Vranik Rolanddal a bemutató idején beszélgettünk az aktuálpolitika hatásáról, a befogadó Magyarországról, és arról, hogy vajon ő át tudna-e menni az állampolgári vizsgán.


Az este a többi korábbi naphoz hasonlóan egy akciódúsabb műfaji filmmel zárul: Gigor Attila Kút című filmjében egy világvégi benzinkúton ragad az alkoholista tulaj, egy Svájc felé tartó csapatnyi prostituált és a stricijük, a kutas visszahúzódó fia, és sorra befut mindenféle más gyanús alak is, tovább azonban senki nem áll. “Noha a Kút kétségtelenül pontos látlelet a Magyarországról való kivándorlásról és a Nyugat agyelszívásáról, kimondott, szájbarágós üzenetet nem kell keresni benne, ez csak egy igényesen szórakoztató, jól elmesélt bűntörténet, aminek jót tettek a kamara-keretek.” - írtuk tavaly a kritikánkban.


A fesztivál zárónapja két alkotó, Török Ferenc és Pacskovszky József munkáinak jegyében telik. Koradélután a kultikus Moszkva tér látható, Török Ferenc ‘Így jöttem’ filmje, melyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem utolsó évében készített, Simó Sándor osztályának tagjaként. Főhőse Petya és az ő baráti köre, akik 1989-ben az érettségi tavaszán próbálnak felkészülni a nagybetűs életre. Tinikoruk legbiztosabb pontja a Moszkva tér, minden buli itt kezdődik és itt is ér véget. Érettségi, ballagás, első szerelem és vágyódás külföldre, egy új kor hajnalán. Az első filmje után a legújabb, nemzetközi elismerésekkel halmozott alkotása, az 1945 látható. A Berlinale programjában bemutatott, San Franciscoban és Washingtonban is többszörösen közönségdíjas alkotás ‘45 augusztusában játszódik egy vidéki faluban, ahol a helyiek egy esküvőre készülődnek, de két zsidó férfi érkezése mindent felborít. Nagyinterjúnk a rendezővel itt olvasható.


Az estét és a magyar filmes mozisátort Pacskovszky József idén bemutatott thrillere, A tökéletes gyilkos zárja. A noir hangulatot idéző történetben Kamenár, a nyomozó a lánya tragikus halálát gyászolja, a munkájába és önpusztításba menekül. Új ügyében egy brutális gyilkosság után nyomoz, ahol a gyanúsított a lánya legjobb barátnője, a gyönyörű Petra, aki talán nem olyan ártatlan, mint amilyennek elsőre tűnik. A férfiben feltámad a remény, hogy megbosszulhatja lánya gyilkosát. Főszerepben László Zsolt, Hőrich Nóra Lili, Szabó Győző és Szabó Kimmel Tamás láthatóak, a film retro hangulatáról és a thriller műfajának virágzásáról a kritikánkban írtunk.

augusztus 14., hétfő

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Liliomfi (1954, 109’) Rendező: Makk Károly

15.00 Az állampolgár (2016, 109’) Rendező: Vranik Roland

23.00 Kút (2016, 97’) Rendező: Gigor Attila

augusztus 15., kedd

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Moszkva tér (2001, 88’) Rendező: Török Ferenc

15.00 1945 (2017, 91’) Rendező: Török Ferenc

23.00 A tökéletes gyilkos (2017, 99’) Rendező: Pacskovszky József