Pénteken 13 órától Dobray György és Horváth Péter generációs ifjúsági drámája, a Szerelem első vérig kerül műsorra a Cinema Hungary sátorban. A film főszereplője, Füge vidéki kollégiumban tölti gimis éveit, elvált szüleihez csak nagyritkán látogat el, leginkább a zenélés foglalkoztatja. Barátaival együttest alapítanak és egyre halmozzák a sikeres fellépéseket. Közben Füge beleesik osztálytársnőjébe, Ágotába, a románc azonban nem hosszú életű, mert újra feltűnik a színen Ágota régi pasija. Füge előbb öngyilkos akar lenni, de aztán mégis inkább szakít a lánnyal, és apjához fordul tanácsért, aki bemutatja az idősebb nőnek. A nő lelkesen bevezeti Fügét a szex rejtelmeibe.

Szerelem első vérig

15 órakor kezdődik a kisebbségi futballcsapat nehézségeit bemutató Brazilok: Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezők a legnépszerűbb hazai sportágat választották, hogy populáris keretbe foglalják aktuális szociális kérdéseket firtató történetüket. A Brazilok egy romákból álló, vidéki foci csapatról szól, amely vígjátékként szórakoztató formájában, mégis kellő komolysággal beszél égető társadalmi problémákról, mint a mélyszegénység és a szegregáció. A különleges sportfilmben Farkas Franciska, Bánki Gergő és Schmeid Zoltán mellett amatőr gyerekszereplők is brillíroznak a pályán. Kritikánk a filmről itt olvasható.


23 órától az utóbbi idők leghideglelősebb magyar thrillerét, a Martfűi rémet izgulhatjuk végig. Sopsits Árpád lélektani krimije megtörtént eseten alapul: az ötvenes évek végén, Martfűn elkövetett gyilkosságsorozatot és következményeit lélektani és társadalmi szempontból is alaposan feltárja. A rém sorra szedte áldozatait, fiatal nőket, akik rendre a helyi cipőgyár környékén tűntek el. Az elkapkodott vizsgálat végeredményeként pedig egy ártatlan ember került börtönbe és majdnem egy évtized és egy bátor ügyész kellett hozzá, hogy fény derüljön az igazi Rém kilétére. A rendező alapos kutatómunkát végzett, az eredeti bírósági jegyzőkönyv és nyomozati anyagok alapján építette a fel a film cselekményét. A főbb szerepekben Hajduk Károly, Szamosi Zsófia, Anger Zsolt és Balsai Móni látható. 


Szombaton Fábri Zoltán téeszesített Rómeó és Júlia változata, a Körhinta indítja a mozidélutánt. Töröcsik Mari álmodozó parasztlányként mutatkozik be a filmvásznon, akit a termelői szövetkezet büszke tagja, Máté (Soós György) ostromol szerelmével. Kettőjük románca azonban balszerencsés (vörös) csillagzat alatt született, mert Mari apja a gazdák azon lázadó csoportjához tartozik, akik ki akarnak lépni a TSZ-ből. A szigorú apa el is ígéri lánya kezét a szomszédnak, egy vagyonosabb, ám érzéketlen kuláknak, busás hozományért cserébe. A Körhinta több szempontból is jelentős mű a magyar mozgókép történetben, az 50-es évek termelési filmjeihez képest újszerű képi megoldásai az elkövetkező évtized újhullámát vetítették elő. Ráadásul a vasfüggönyön túl is sikereket aratott: elnyerte a nyugati nézőközönség tetszését a Cannes-i filmfesztiválon.

Körhinta

A klasszikus közönségsikert egy jóval frissebb követi: 15 órakor Kincsem üget be a Szigetre. Blaskovich Ernő, legatyásodott nemesember és egykori forradalmár, akit már csak a féktelen élvhajhászat tart életben. Egy szép napon benyargal életébe a nagy lehetőség: Kincsem, a csodakanca. A paripa és újdonsült gazdája sikert sikerre halmoznak az európai lóversenypályákon, Blaskovichnak pedig végre megadatik, hogy nemes küzdelemben kerekedjen felül régi ellenlábasán, balsorsának okozóján, von Oettingen bárón. Elharapódzó párharcukat megbonyolítja, hogy Ernő belehabarodik esküdt ellenfelének lányába, a szépséges Klara von Oettingenbe. Herendi Gábor rendező nagyszabású, steampunk stílusú, kosztümös kalandfilmet kanyarított a csodaparipa története köré, főszerepben Nagy Ervinnel, Petrik Mónival és Gáspár Sándorral. Kritikánk a magyar wunderről itt olvasható.


23:00-tól Till Attila rendhagyó akciófilmje, a Tiszta Szívvel pörög a mozi sátorban. Thúroczy Szabolcs mozgássérült bérgyilkost alakít a filmben, aki a rehabilitációs intézetben összebarátkozik két fiatal bentlakóval (Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám). Az egykori tűzoltó bevonja a duót jól jövedelmező vállalkozásába, amelynek titka: senki sem gyanakszik egy tolószékes merénylőre. Till Attila filmjének nemzetközi premiere Karlovy Vary filmfesztiválon volt, a kinti premier napján beszélgettünk a rendezővel egy rövidet.

Tiszta szívvel

A kultikus magyar rajzfilm, a Macskafogó nyitja a vetítést 13 órától. Ternovszky Béla és Nepp József 80-as évekbeli akciófilmparódiája egyszerre nyújt kiváló szórakozást felnőtt és gyermek nézők számára: a történet az X-bolygóra kalauzol el minket, ahol véres viszály dúl a maffiózó macskák és a rend őrzésére felesküdött, titkos egér szervezett között. A macskák rémuralmának csak egy csak dolog vethet véget: egy új csodafegyver, a Macskafogó, melynek terveit Grabowskinak, a cincogók James Bondjának kell megszereznie, mielőtt az elvetemült kandúrok teszik rá a karmos mancsukat. Grabowski kalandos útja a fél világon keresztüli hajszába torkollik, amelynek során kalózkodó macskákkal és megbízhatatlan, zsoldos patkányokkal egyaránt meggyűlik a baja.


Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmje, a Testről és lélekről 15:00 órakor mutatkozik be a Szigeten. A visszafogott Endre a vágóhídon dolgozik, gazdasági igazgatóként, a magának való Mária pedig minőségellenőrként. A nyomasztó munkahely mellett akad egy másik közös pont is életükben: miden éjjel ugyanazt álmodják, ahol szarvas párként találkoznak egymással a havas vidéken. Az üzemi pszichológustól megtudják, hogy közösen álmodnak, de a különböző természetű Endre és Mária nehezen lelik meg nappal azt a szerelmet, amit éjszaka szarvasok formájában átélnek. A Filmhu egyik kedvence volt Enyedi Ildikó alkotása, itt minden megtalálható, amit valaha írtunk a filmről.


23:00-kor Kostyál Márk pörgős thrillerje, a Kojot támasztja fel a vadkeletet. Misi, a nagyvárosi ficsúr megörökli nagyapja vidéki házát és meggyőzi feleségét, hogy újítsák fel a roskadozó vittyilót. Ám Tűzkő távolról sem egy barátságos vidéki kisváros, a helyi akarnok vasmarokkal uralja a környéket, a polgármester a zsebében, a rendőrséget pedig verőlegényeknek használja. A környékről már sikerült kivásárolnia vagy elkergetni minden telektulajdonost, az áhított termál fürdő útjába csak Misiék háza áll, aki történetesen nagyon ragaszkodik újdonsült otthonához. A konfliktus elkerülhetetlen, Misi pedig nem veszi észre, hogy sokkal többet veszthet, mint a megboldogult nagyapapa romos házikóját. A filmet nemrég pedig a város tetején vetítettük, egy hónapja pedig alternatív forgalmazással járja az országot.


További részletek a Mozi a Szigeten Facebook eseményénél, illetve a következő ajánlónkban olvasható majd.

Augusztus 11., péntek

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Szerelem első vérig (1985, 88’) Rendezők: Dobray György, Horváth Péter
15.00 Brazilok (2017, 95’) Rendezők: M. Kiss Csaba, Rohonyi Gábor
23.00 A martfűi rém (2017, 121’) Rendező: Sopsits Árpád


Augusztus 12., szombat

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Körhinta (1956, 90’) Rendező: Fábri Zoltán
15.00 Kincsem (2017, 121’) Rendező: Herendi Gábor
23.00 Tiszta szívvel (2016, 101’) Rendező: Till Attila

Augusztus 13., vasárnap

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Macskafogó (1986, 92’) Rendező: Ternovszky Béla
15.00 Testről és lélekről (2017, 116’) Rendező: Enyedi Ildikó
23.00 Kojot (2016, 126’) Rendező: Kostyál Márk