Szerdán 13 órakor Jankovics Marcell filmjét, a Fehérlófiát vetítik. A Kojot rendezője, Kostyál Márk is újranézésre ajánlotta Mű/Soron című rovatunkban: “Alig hat éves voltam amikor a szüleimmel megnéztük. Belém égett örökre. Kisgyerekként már a címe is megigézett. Valami fura, varázslatos legenda, sárkányokkal és gigászokkal, akik olyan szépen beszélnek magyarul. Aranykori gondolatok. Cserhalmi György hangja, Vajda István effektekből élő, Brian Eno-t idéző zenéje eszelős hatású. Az egymásba alakuló képek zseniálisak. Az az éteri, szellemsíkot idéző, nem evilági hangulat, az elbeszélés módja és a hangkulissza egyszerűen magával ragadott. ”

A következő vetítés a JutalomJáték, egy brit-magyar koprodukció Edelényi János rendezésében, főszerepben a legendás Shakespeare-színész Brian Cox-szal, aki a filmet népszerűsítve Magyarországra is ellátogatott. A Jutalomjáték középpontjában is egy valaha-volt legendás színész áll, akit egyszerre keserít az öregedés és a Parkinson-kór, de egy fiatal ápolónő (Coco König) visszarántja őt az életbe és fel a színpadra. Brian Cox szerint "ez a film a színészetről, mint szakmáról szól, és arról, hogy milyen megöregedni és megbetegedni benne.(...) Sokak számára ez a szakma a hiúságról és az egóról szól, de szerintem nem is tévedhetnének nagyobbat. Rossz alakítás akkor születik, ha a színész önkifejez, és nem a múzsának, illetve a közönségnek játszik. A színészet lényege az emberi lét ünneplése.”


A nap Reisz Gábor, eredetileg SZFE-es diplomafilmnek készült, alacsony költségvetésű VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmjével folytatódik, ami meglepően nagyot szólt idehaza, szinte már kult-státuszba került, és már csak azért is érdemes újranézni, mert rendező a napokban fejezi be új filmje, a Rossz versek forgatását. Billy Talent és Pink koncertje alatt nincs vetítés, 23 órától viszont a Veszettek pereg majd, amiről könnyű volt lemaradni annak idején, mivel viszonylag gyorsan lekerült a moziműsorról, kritikusunk szerint érdemtelenül. “Goda Krisztina visszatért. A vállalás sikerült: izgalmas, feszült, bátor filmet látunk” - írtuk a premier idején.


Csütörtökön a Kopaszkutya lesz a matiné, ami a 80-as évek alternatív rockzenei szcénájában játszódik, egy félig fikciós, félig létező banda, a Colorado (amely a Hobo Blues Band és a P. Mobil tagjaiból áll össze) élete és karrierje tárul elénk benne. A Kopaszkutya Kettő harminc évvel később újra megkeresi a zenekar tagjait, akik máig aktívan zenélnek. Az első filmhez hasonlóan ez a dokumentumfilm is elegyíti a valós és a fiktív elemeket. Ezt a Liza, a rókatündér követi, az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar filmje, ami annak idején minket is elvarázsolt. A 'Csudapesten' szerelem után vágyakozó ápolónő (Balsai Móni) és legjobb barátja, a japán popénekes szellemének kalandjára több, mint 130.000 néző volt kíváncsi. Rendezője Ujj Mészáros Károly, aki most nyáron fejezte be új filmje, az X. forgatását, egy néhány héttel ezelőtti interjúban sok hasonlóságról mesélt nekünk a két történet között.


Ujj Mészáros Károly filmjét a Soul Exodus váltja, egy zenés dokumentumfilm, ami a Nazaroff Brothers nevű klezmer-formáció kontinenseken átívelő útját végigkísérő road movie. A filmről Bereczki Csaba rendezővel beszélgettünk a premier idején, a filmet azonban jóval korábban, a Jameson Cinefest programjában ismertük meg, amit rögtön egy spirituális, muzikális és identitás-kereső utazásnak gondoltunk. "...a négy szereplő kénytelen-kelletlen elfogadja azt a valóban megrázó tényt, ami egyébként több zsidó generációra is érvényes, és a legjobban talán Villon híres soraival érzékeltethető: „befogad, és kitaszít a világ”. Ahhoz pedig, hogy ezt egy zsidó ember képes legyen úgy-ahogy feldolgozni, nincs más hátra, mint előre: játszani kell, amíg csak lehet, és gyönyörű klezmermuzsika kíséretében helyezni el egy ezüstszelencében a bolygó zsidó belenyugvásának gesztusát."


A Sziget második napján az Argo 2 zárja, amiről kritikánkban ezt írtuk: “A 80-as, 90-es évek akciófilm-nosztalgiájára építő Argo 2 amennyire folytatása, annyira újrajátszása is az első résznek, ahogy a sok elemében hasonló Sam Raimi B-film klasszikusa, az Evil Dead II is. A tengerentúlon dívó reboot-hullámon kívül az úgynevezett “gerontofilmek" közé is bátran sorolható, a lövöldöző-menekülő-vetődő főszereplők a forgatás idején mind az ötvenes-hatvanas éveiket taposták.”

További részletek a Mozi a Szigeten Facebook eseményénél, illetve a következő ajánlónkban olvasható majd.

augusztus 9., szerda

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Fehérlófia (1982, 90’) Rendező: Jankovics Marcell

15.00 Jutalomjáték (2016, 89’) Rendező: Edelényi János

17.00 VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan… (2014, 90’) Rendező: Reisz Gábor

23.00 Veszettek (2015, 115’) Rendező: Goda Krisztina


augusztus 10., csütörtök

13.00 A Filmarchívum kincseiből: Kopaszkutya (1981, 100’) Rendező: Szomjas György

15.00 Liza, a rókatündér (2015, 98’) Rendező: Ujj Mészáros Károly

17.00 Soul Exodus (2016, 93’) Rendező: Bereczki Csaba

23.00 Argo 2 (2014, 95’) Rendező: Árpa Attila