Erdő (2011)

Negyedéves vizsgafilmjével, az Erdővel 2011-ben rögtön bekerült a berlini filmfesztivál versenyprogramjába. (Ugyanebben az évben a nagyfilmek közt szerepelt A torinói ló is, Kárpáti pedig olyan rendezőkkel szállt szembe a kisfilmek közt, mint Spike Jonze, Jafar Panahi és az Oldboy rendezője, Park Chan-wook.) A 12 perces, fekete-fehér kisfilm a 70-es évek nyári táborainak hangulatát idézi fel, egy sötét csavarral: a táborozók közelében gyilkosság történik, a fiatal főhős (Egger Géza) pedig akaratlanul is belekeveredik az ügybe.

Az összetákolt sátrak, a kartonlapon sercegő filctoll, a ropogó avar, a számháborúzás, párizsis szendvics és roppanó görögdinnye egy idilli nyár képeit és hangjait idézik fel, mintha csak régi fényképeket nézegetnénk, a nosztalgiát azonban az első pillanattól kezdve körüllengi ez a baljós hangulat. “Évekkel ezelőtt a Normafán voltam, esti órákban, tehát alkonyatban szembe jött velem egy elég furcsa alak, és valahogy azonnal bevillant vele kapcsolatban, hogy gyilkos. Valahogy úgy világított a szeme, vagy úgy szürkéllett, nem tudom... A gyilkos, aki visszatért a tett helyszínére. Ijesztő képzetáramlás volt, el is húztam onnan gyors léptekkel. Elkezdtem erről fantáziálni.” - mesélte nekünk a berlini filmfesztivál idején.


Provincia
(2014)

Az Erdő után Provincia következett, amiből ismét kiütközött, hogy Kárpáti irtózik az egyértelmű válaszoktól. A finom hangulatfestésben hisz, abban, hogy majd a néző eligazodik a sok sejtetés és kimondatlan szó között. A cannes-i fesztivált is megjárt kisfilm főhősének (Orosz Ákos) lerobban a furgonja, ezért kénytelen egy napot és egy éjszakát eltölteni terepen dolgozó régészek között.

A Provincia a lehetőségek filmje: a titokzatos mosolyú Fátyol Hermina egy romantikus kapcsolat esélyét villantja fel, illetve a régészet is érdekelni kezdi a srácot. Izgalmas, ahogy ezek az új világok feltárulnak a főhős előtt, a Provincia nyitottsága miatt egy kicsit mindenki beleláthatja magát ebbe a helyzetbe. A katarzis azonban, ahogy legtöbbször az életben is, elmarad. A gyorsan elmúló remény, a mi lett volna ha nyugtalanító érzését adja a Provincia. Tényleg csak ennyi volt ebben a helyzetben? Vagy a srác többet is kihozhatott volna belőle? Akit elkap a film visszafogott hangulata, még sokáig morfondírozhat ezeken a kérdéseken – a saját életére alkalmazva őket.


Gólyatábor
(2016)

2016-os kisfilmjében Kárpáti úgy reagál az egyetemi gólyatáborokban történt zaklatási esetekre, hogy nem magát az erőszakot, hanem közvetlen utózöngéjét mutatja be. Nagy Katica egy elsőéves joghallgatót alakít, aki gólyatársaival ellentétben teljesen magába fordulva várja a pesti vonatot, miközben a többiek szexuális töltetű tábori indulókat harsognak teli torokból. A lánnyal valami szörnyű dolog történet, de erre ekkor még csak apró részletekből következtethetünk – például abból, ahogyan a gólyatábor szervezői ,,szuper ajándékot”, táboros pólót osztanak a résztvevőknek, aztán fiúkat-lányokat egyaránt felszólítanak, hogy ott helyben cseréljék ki rá a felsőjük.

Konkrétumok még akkor sem hangzanak el, amikor a vonaton a lánnyal szemben leül a HÖK-ös (Rózsa Krisztián). Döbbenetesen nyilvánvalóvá teszi, hogy a szervezők is pontosan tisztában vannak azzal, hogy mennyire terheli őket a felelősség a történtekért – de eszük ágában sincs azt vállalni. Közvetlen zsarolással, aztán pénzűgyi jutattások belengetésével próbálja szőnyeg alá söpörni az egészet, miközben még a lány mobiltelefonját sem hajlandó visszaadni, amíg el nem érnek a pályaudvarra. Pontos, ám elkeserítő korképe annak a hierarchiának, ami kiszolgálatottá tette a lányt a meg nem nevezett elkövetővel szemben is. 


+ Éjfél (2009)

Harmadéves vizsgafilmjében egy éjszakára beköltözik egy gimnáziumba: órai hangoskodás miatt elveszi Ádám (Dér Zsolt) dobverőit a rajztanár, a fiú pedig belóg éjszaka az épületbe, hogy visszaszerezze őket. A kutatás közepén, a sötét tanterem egyik szekrényéből egyik osztálytársa, a csendes Lili (Kőszegi Mária) lép elő. A lány nem ad magyarázatot arra, hogy miért mászkál ő is a suliban az éjszaka közepén, inkább segít a fiúnak a keresésben.


Borítókép: Provincia